Nur Atirah

Monday, 6 August 2012

RAMADHAN 17 : KEMBALI KE ASAL *1

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan


ape yang kembali ke asal ? hehe . sebenarnye ini part first . hanya untuk permulaan . actually tira nak tuka balik background blog tira ni . kalau perasan , dulu tira guna warna hijau . sebab tira pengemar tegar warna hijau . tak tau kenape .


tira memang minat sangat warna hijau . ce tengok barang2 tira , tak sah kalau bukan warna hijau . sampai kawan2 kate tira ni obses sangat dengan warna tu . entah la , tira bukan ape . cuma tira senang , tenang dengan warna hijau .


warna blog sekarang ni >> purple . tira just tuka saje2 sementara cuti smester ni . tuka angin la ktekan . so , dalam mase terdekat ni , tira akan ubah penampilan blog ni . bg lebih menarikk . cewahh  hehe .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 17 : MUHASABAH SEKEJAP . WAJIB BACA !

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


"....Dikisahkan ada seorang kanak2 perempuan yg berusia 9 tahun di Syria.. Akibat terkena serpihan bom ketika serangan di sana menyebabkan sblah kakinya mengalami luka yg parah. Lantaran drpd itu, kerana tidak mampu menahan kepedihan yg dialami, kanak2 tersebut terus pitam dan tidak sedarkan diri dlm tempoh tertentu. Apabila tersedar semula, dan berada di hospital ketika itu, dia cuba utk mengangkat kaki tersebut namun dia tidak dpt merasakan apa2. Dia cuba utk bangkit utk melihat keadaan kakinya selepas itu, tetapi kelihatan kakinya sudah dipotong. Lalu, dia mengucapkan "Alhamdulillah" dan semua yg berada di sisinya ketika itu terkejut dgn reaksi spontan kanak2 tersebut. Dan kanak2 itu menyambung berkata bahawa, sebelah kakinya sudah berada di syurga Allah. Dia sanggup utk terus berjuang walaupun kehilangan seluruh anggota badannya semata2 utk menemani sebelah kakinya td yg sudah berada di syurga. Semua yg berada di situ, menangis melihat ketabahan seorang kanak2 yg terus bersemangat mengejar cita2nya, syahid di jalan Allah..."


AllahuRobbi, sgt terkesan dgn kisah di atas. Bagaimana perjuangan kita di bumi Malaysia ini??? walaupun jauh berbeza dgn keadaan di Syria, namun kita masih leka utk menegakkan syiar Islam di tanah air sendiri. T___T

:: Pernahkah kita terfikir, apakah sumbangan kita kpd Islam ? ::





Jari Menaip ,
Nur Atirah .

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH