Nur Atirah

Tuesday, 25 March 2014

Al fatihah untuk MH370

Seperti yang semua sedia maklum. Semalam PM kite da pun mengesahkan yang flight MH370 tu berakhir tragedi di lautan hindi. Sape yang tak sedih. Even tira sendiri sedih. Apetah lagi keluarga yang berada dalam flight tu kan.

Tapi, kalau dah ketentuan , dah takdir, nak wat camne. Tp rasenyaaa, banyak persoalan disebalik kes ni. Hmm. Allah jr yang maha mengetahui. Kalau lah dapat kotak hitam tu... insyaAllah, pasti dapat tau jawapannya sikit.

Al fatihah utk mereka semua.

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Monday, 24 March 2014

Tempat practical

Minggu minggu yang sekarang ni, semua part6 dah sibuk nak carik tempat practikal.

So, disebabkan nak senang balik rumahh, tira decide nak practikal kat melaka je. Senanng! Then, alhamdulillah. Dapat tempat kat melaka raya tu. Yang memang company auditing.

Tira dapat saing ngn kawan kelas tiraaa. Yang teha maybe duduk rumah je kot ulang alik. Tira stay rumah sewa dekat ............ tak tau lagi dimana. Hehe. Dalam process.

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Monday, 17 March 2014

segmen : ayuinsyirah mencari rakan blogger

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



Join

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sunday, 9 March 2014

Nuffnang - CPUV28 - LINE Shopping

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

Alhamdulillah . Rezeki dipagi hari ade . Bukak bukak nuffnang je ade BE baru . Kali ni datang dari LINE Shopping . Thanks Nuffnang dan pihak adsvertiser . Terima kasih jugak kat korang yang dah sokong tira . sselalu jenguk jenguk blog tira .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

MAS siar senarai penumpang, kru MH370

Assalamualaikum .
Apa Khabar !




KUALA LUMPUR - Malaysia Airlines hari ini menyiarkan senarai penumpang dan kru MH370 yang hilang semasa penerbangan menuju Beijing.   
Ia mengandungi nama, kewarganegaraan dan umur.   
Berikut ialah senarai penumpang penerbangan:

No    Nama                        Warganegara     Umur
1. An/Wenlan                    China            65
2. Bao/Yuanhua                China            63
3. Bai/Xiaomo                    Canada            37
4. Bian/Maoqin                  China            67
5. Bian/Liangjing                China            27
6. Bibynazli/MohdHassim   Malaysia        62
7. Brodskii/Nikolai               Russia            43
8. Burrows/RodneyMr         Australia        59
9. Burrows/MaryMrs           Australia        54
10.Cao/Rui                        China            32
11.Chan/HuanpeenMr       Malaysia        46
12.Che/Junzhang              China            68
13.Chen/Jian                     China            58
14.Chen/ChangjunMr        China            35
15.Chen/Wei                     Malaysia        43
16.Chen/YunMs                 China            57
17.Chew/KarmooiMs         Malaysia        31
18.Chuang/HsiulingMs      Taiwan            45
19.Chng/Mei                     Malaysia        33
20.Chustrak/Oleg             Ukraine            45
21.Dai/Shuling                  China            58
22.Daisy/Anne                  Malaysia        56
23.Deineka/Sergii             Ukraine            45
24.Di/Jiabin                     China            36
25.Dina/MohamedYunus Ramli    Malaysia        30
26.Ding/Ying                     China            28
27.Ding/Lijun                     China            43
28.Ding/YinggMs                China            62
29.Dong/Guowei                 China            48
30.Dou/YunshanMr              China            61
31.    Du/Wen                     China        50
32.    Feng/Dong                 China        21
33.    Feng/Jixin                China        70
34.    Fu/Baofeng                 China        28
35.    Gan/Tao                     China        44
36.    Gan/Fuxiang                China        49
37.    Gao/Ge                     China        27
38.    Gu/Naijun                 Australia    31
39.    Guan/HuajinMs             Malaysia    34
40.    Guan/WenjieMr             China        35
41.    Han/Jing                 China        53
42.    Hashim/Noorida         Malaysia    57
43.    Hou/AiqinMs                 China        45
44.    Hou/Bo                     China        35
45.    Hu/SiwanChd                 China         3
46.    Hu/XiaoningMr             China        34
47.    Huang/YiMs                 China        30
48.    Huang/Tianhui             China        43
49.    Hue/PuihengMr             Malaysia    66
50.    Jia/Ping                 China        32
51.    Jiang/Cuiyun             China        62
52.    Jiang/Xueren             China        62
53.    Jiang/YingMs             China        27
54.    Jiao/Weiwei                 China        32
55.    Jiao/Wenxue                China        58
56.    Jinghang/Jee             Malaysia    41
57.    Ju/Kun                     China        32
58.    Kang/Xu                    China        34
59.    Koh/Tiongmeng             Malaysia    40
60.    Kolekar/Chetana         India        55
61.    Kolekar/Swanand         India        23
62.    Kolekar/Vinod             India        59
63.    Kozel/Christian         Austria        30
64.    Lawton/CatherineMrs     Australia    54
65.    Lawton/RobertMr         Australia    58
66.    Lee/KahkinMr             Malaysia    32
67.    Lee/SewchuMDM             Malaysia    55
68.    Li/Yanlin                 China        29
69.    Li/Zhi                     China        41
70.    Li/Guohui                 China        56
71.    Li/Hongjing            China        20
72.    Li/Jie                 China        27
73.    Li/Mingzhong         China        69
74.    Li/Wenbo             China        29
75.    Li/Yan                 China        31
76.    Li/Yuan               Australia    33
77.    Li/Yuchen             China        27
78.    Li/Zhijin             China        30
79.    Li/Zhixin             China        35
80.    Li/Le                China        36
81.    Liang/LuyangMr     China        60
82.    Liang/Xuyang         China        30
83.    Lim/PowchuaMs         Malaysia    43
84.    Lin/AnnanMr            China        27
85.    Lin/Mingfeng         China        34
86.    Liu/Fengying         China        65
87.    Liu/JinpengMr         China        33
88.    Liu/Qiang             China        40
89.    Liu/Rusheng             China        76
90.    Liu/Shunchao         China        46
91.    Liu/Zhongfu            China        72
92.    Lou/Baotang            China        79
93.    Lu/Jianhua             China        57
94.    Lu/Xianchu             China        33
95.    Lui/Ching             China        45
96.    Luo/Wei                China        29
97.    Ma/Wenzhi             China        57
98.    Ma/JunMr             China        33
99.    Maimaitijiang/A     China        35
100.Mao/Tugui            China        72
101. Maraldi/Luigi                    Itali        37
102. Maria/Mohamed Yunus Ramli     Malaysia    52
103. MatRahim/Norfadzillah Miss     Malaysia    39
104. Meng/Nicole Chd                 USA             4
105. Meng/Bing                        China        40
106. Meng/Fanquan                     China        70
107. Meng/Gaosheng                     China        64
108. MohdKhairulAmri/Selamat Mr     Malaysia    29
109. MohamadSofuan/Ibrahim Mr         Malaysia    33
110. MuhammadRazahan/Zamani Mr     Malaysia   24
111. Mustafa/Suhaili Miss             Malaysia    31
112. Mukherjee/Muktesh             Canada        42
113. Ng/MayliMs                     Malaysia    37
114. Norliakmar/Hamid Mdm             Malaysia    33
115. Ouyang/Xin                     China        38
116. Puspanathan/Subramanian         Malaysia     34
117. Ramlan/Safuan Mr                 Malaysia    32
118. Sharma/Chandrika Ms             India        51
119. Shi/Xianwen                     China        26
120. Shirsath/Kranti                 India        44
121. Sim/Kengwei                     Malaysia    53
122. Siregar/Firman                 India        25
123. Song/Feifei Mr                 China        32
124. Song/Chunling Ms                 China        60
125. Song/Kun                         China        25
126. Su/Qiangguo                     China        71
127. Suadaya/Ferryindra Mr         Indonesia    42
128. Suadaya/Herryindra Mr         Indoensia    35
129. Sugianto/Lo Mr                 Indonesia    47
130. Surtidahlia/ Mrs              Netherlands    50
131. Tan/TeikhinMr                 Malaysia        32
132. Tan/AhmengMr                 Malaysia        46
133. Tan/WeichewMr                 Malaysia        19
134. Tan/Chongling                 Malaysia        48
135. Tan/Sioh                     Malaysia        42
136. Tang/Xudong                 China            31
137. Tang/XuezhuMs                 China            57
138. Tanurisam/IndrasuriaMr     Indonesia        57
139. Tee/LinkeongMr             Malaysia        50
140. Teoh/KimlunMr                 Malaysia        36
141. Tian/Junwei                 China            29
142. Tian/Qingjun                 China            51
143. Tong/Soonlee Mr             Malaysia        31
144. Vinny/Chynthyatio Mrs     Indonesia        47
145. Wan/Hockkhoon Mr             Malaysia        42
146. Wang/Shouxian                 China            69
147. Wang/Shu                     China            61
148. Wang/Xianjun                 China            61
149. Wang/Chunhua Mr             China            34
150. Wang/Chunyong                 China            43
151. Wang/Dan                     China            54
152. Wang/Haitao                 China            26
153. Wang/Houbin                 China            28
154. Wang/Linshi                 China            59
155. Wang/Willysurijanto Mr    Indonesia        53
156. Wang/Yonggang Mr             China            27
157. Wang/Yonghui                 China            33
158. Wang/Yongqiang             China            30
159. Wang/Lijun                 China            49
160. Wang/Ximin                 New Zealand        50
161. Wang/Rui                  China                35
162. Wang/Moheng               China                 2
163. Wattrelos/Ambre           France                14
164. Wattrelos/Hadrien         France                17
165. Wattrelos/Laurence        France                  52
166. Weeks/Paul Mr             New Zealand          39
167. Wen/Yongsheng             China                34
168. Wen/Hao                   China                32
169. Weng/Mei                  China                39
170. Wong/Saisang Mr           Malaysia             53
171. Wood/Philip               USA                    51
172. Xie/Liping                China                51
173. Xin/XixiMs                China                32
174. Xing/FengTao              China                36
175. Xing/Qiao                 China                27
176. Xiong/Deming              China                63
177. Xu/Chuane                 China                57
178. Ya/Na                     China                26
179. Yan/Ling Mr               China                29
180. Yan/Peng                  China                29
181. Yan/Xioa                  China                27
182. Yang/Li                   China                35
183. Yang/Ailing Ms            China                60
184. Yang/Jiabao               China                26
185. Yang/Meihua               China                65
186. Yang/Qingyuan Mr          China                57
187. Yang/Xiaoming Ms          China                59
188. Yao/Jainfeng              China                70
189. Yao/Lifei                 China                31
190. Yap/Cheemeng Mr           China                39
191. Yin/Boyan                 China                33
192. Yin/Yuewang               China                21
193. Yuan/Jin                  China                63
194. Yue/Guiju Ms                  China                51
195. Yue/Wenchao               China                26
196. Yusop/Muzi Mr             Malaysia             50
197. Zang/Lingdi               China                58
198. Zhang/Chi                 China                58
199. Zhang/Liqin               China                43
200. Zhang/QiMs                China                31
201. Zhang/Yan               China                 45  
202. Zhang/HuaMr         China               43
203. Zhang/Lijuan Ms     China               61
204. Zhang/Na Ms         China               34
205. Zhang/Siming        China               71
206. Zhang/Xiaolei Ms    China               32
207. Zhang/Hualian       China               42
208. Zhang/Jianwu        China               31
209. Zhang/Jinquan       China               72
210. Zhang/Meng          China               29
211. Zhang/Xuewen Mr     China               61
212. Zhang/Yan           China               36
213. Zhang/Yan           USA                     2
214. Zhang/Yanhui        China               44
215. Zhang/Zhonghai      China               43
216. Zhang/Shaohua       China               32
217. Zhao/GangMr         China               46
218. Zhao/QiweiMr        China               37
219. Zhao/YingxinChd     China                3
220. Zhao/Peng           China               25
221. Zhao/Yan            France                18
222. Zhao/Zhaofang       China               73
223. Zheng/Ruixian       China               42
 224. Zhou/Feng           China               56
 225. Zhou/Jinling        China               61
 226. Zhou/Shijie         China               64
 227. Zhu/Junyan          China               41
  
 Berikut ialah kru kabin dan kru teknikal penerbangan:
  
    No    Nama                                           Warganegara
    1. Zaharie Ahmad Shah (Kru Tek)        Malaysia
    2. Fariq Ab Hamid (Kru Tek)            Malaysia
    3. Patrick Francis Gomes                Malaysia
    4. Andrew Nari                            Malaysia
    5. Goh Sock Lay                        Malaysia
    6. Tan Ser Kuin                        Malaysia
    7. Wan Swaid Wan Ismail                Malaysia
    8. Junaidi Mohd Kassim                Malaysia
    9. Mohd Hazrin Mohamed Hasnan            Malaysia
    10. Ng Yar Chien                         Malaysia
    11. Foong Wai Yueng                    Malaysia
    12. Tan Size Hiang                        Malaysia
   

*Ya Allah . kau lindungilah mereka semua . Sesungguhnya kau yang Maha Mengetahui apa yang berlaku .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Saturday, 8 March 2014

Pegawai Miti sah dalam pesawat MH370

Assalamualaikum .
Apa Khabar !




KUALA LUMPUR - Pegawai Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), Sofuan Ibrahim, disahkan berada di dalam pesawat Malaysia Airlines MH370 yang hilang ketika dalam penerbangan ke Beijing.

Senarai nama terkini yang dikeluarkan Malaysia Airlines mendapati Sofuan merupakan antara 227 penumpang pesawat yang masih belum dikesan itu.

Terdahulu, seorang pegawai komunikasi korporat kementerian itu, Rashid Omar berkata Sofuan mempunyai tugasan rasmi di Beijing.

"Beliau mempunyai tugasan rasmi dan tidak melaporkan diri hari pertama bertugas di Beijing seperti yang dikhabarkan di media sosial," katanya kepada Bernama.

"Itu sahaja maklumat yang boleh saya berikan setakat ini. Sebagai rakan sekerja saya amat mengharapkan beliau selamat," katanya.

Pesawat MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing, yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang daripada radar selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 pagi. Ia sepatutnya mendarat di Beijing 6.30 pagi. - Bernama


*sumber*

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Pre-Order Tshirt

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


hai korang . kat sini tira nak war war kan yang tira dah open order untuk limited batch . Pre-order hanya 10hari je okey . Kalau ape ape singgah kat instagram tira . cari kedaiTMF .

Ade longsleeve and shortsleeve . Atau boleh whatsapp tira terus dekat contact no 017-6210861 .




Ade 3 perkataan je yang available okey . jenis tshirt cotton ye . Pm tira for more info .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 5 March 2014

Mintak idea sikit !

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Exercise yang semalam tu dah siap , ni dah bosan pulakk . Mintak idea sikit nak update pasal ape . Hehehe .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Pekena Roti canai

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

Kelas start 8pagi . Hari ni 'demam' sikit sebab tetibe nak pakai shawl . Ekeke . Wide shawl plak tu . Almaklumlah tira ni tak pandai nak bershawl sangat . tambah tambah lagi budak bilik ni haa jual shawl .

Macam biasa first class minggu pertama ni , lecturer masuk jsut briefing je laaa . Takde maknenya nak blaja terus . Dah tu , pergi pekena roti canai la ape lagi . tambah plak dengan teh terik . kaw kaw. meleleh kowtttt ! haha . 

Hari ni buat ape je korang ?

*gambar ni google je , malas nak bluetooth masuk lappy*

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Tuesday, 4 March 2014

ٍSemester baru

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

Pejam celik pejam celik dah masuk tahun ketiga dan dalam semester ke6 dah tira belajar . Alhamdulillah , setakat ni , semua baik baik je . No repeat paper at all . 

Semalam , start first class , terus belajar . tu yang tak menahan . Selalu minggu first ni boleh enjoy lagi . Plus lagi ade some exercise yang kena buat . Heh . Berjinak jinak la dengan pen nak kawinkan dengan paper . 


Hmm , korang macam mana start semester baru ? 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Le tour de Langkawi dekat melaka .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Seronok nya hari ni satu kelas jeeee . Bangun pepagi nak pergi kelas pukol 8.30 . Almaklum lah minggu pertama , subject arab plak tu , tak belajar lah makna nyaa . Seronok lah kengkawan keluar awal . Tira terus pulak g depan bangunan ni nak tengok pelepasan pengayuh pegayuh basikal . 

Le tour de langkawi hari ni berlepas kat melaka and berakhir kat pontian ! pehhh , jauh gilaaaaaaaaaa . kalau tira , patah kaki dah . Ekekeke . Ayuh support malaysia .


start pukol 10 tadi .

start kat melaka g pontian




Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 28 February 2014

Segmen : Pencarian Bloglist Bulan March

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

 !TAMAT!


Setelah sekian lama tidak buat segmen ni , hari ni tercetus pulak idea simple nak buat segmen untuk cari bloglist baru . Kalau dulu tira buat segmen jom bersahabat . Kali ni tira nak kekalkan niat nak mencari bloglist  bagi setiap bulan . 
Dan segmen untuk kali ni adalah untuk bloglist bagi bulan hadapan , bulan March ! Jom lah join . Just buat entry je okeyyy . Entry pn dah siap . Just tinggal copy dan paste ! Ini semua idea bernas kkak Mia lahh . hehe . Senang dan Simple kan ?.
1. Buat entry bertajuk ' Segmen : Pencarian Bloglist Bulan March'
2. Copy coding entry dan paste .
3. Submit dibahagian komen okeyy .
*credit to kak mia*
Segmen ini akan berlangsung sehingga akhir bulan February . Dan bloglist akan diterbitkan awal bulan March . Join Dulu okeyy .
*SENARAI PESERTA*

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Lawak! Yus Jambu Kena Saman Sambil Pijak Kasut Abang Polis

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

yus-saman
Gila kelakar apabila HM melihat telatah Yus dari Kumpulan Jambu turunkan tandatangan apabila abang Polis menyaman artis ini. Apa yang melucukan HM apabila abang yus ini menurunkan tandatangannya menggunakan tangan kirinya dan dalam diam memijak kasut abang polis.

Aksi ini tidak dipastikan sama ada, polis itu sedar ataupun tidak ketika tindakan Yus Jambu melakukan aksi itu... Jom layan foto seterusnya..
yus-jambu

HM tidak pasti kesalahan apa yang abg Yus lakukan, tapi yang pasti sesiapa sahaja tidak akan terlepas daripada melanggar kesalahan jalan raya termasuk artis, tak gitu?

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Satu pasangan bersama cucu berusia empat tahun maut.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Machang: Satu pasangan bersama cucu mereka berusia empat tahun maut selepas kereta dinaiki bertembung dengan lori ikan di Kampung Banggol Judah, sini, 4 petang tadi.
Mereka dikatakan dalam perjalanan pulang dari arah Tok Bali menghala ke Kampung Sungai Hala, di sini.

Manakala seorang lagi cucu mangsa berusia tujuh tahun dilaporkan parah dan sedang dirawat di Hospital Machang.

Ketua Polis Daerah Machang Deputi Superintendan Che Malek Bedot berkata, ketiga-tiga mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera di kepala dan badan.

Bagaimanapun katanya, pemandu lori berusia 48 tahun itu selamat dan ditahan polis untuk siasatan lanjut.
Foto

**Ya Allah , teruknyaaa , takot tira tengok . Ape ape pun , Al-Fatihahh untuk mereka .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Segmen Pencarian Bloglist Bulan March Berakhir malam ni .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Alhamdulillah . Mendapat sambutan juga ya segmen tira ni . Seperti yang dijanjikan , segmen ni akan tamat tepat jam 12 malam nanti . So , penyertaan selepas jam tu tak diambil kira . Alaa , tapi kalau lambat seminit dua pun takpeee . Hehe .

Senarai peserta tira dah kemaskini . Boleh la blogwalking kalau rajin . Kepada semua peserta , Jangan risau , tira akan pergi ke kesemua blog dan follow anda sebagai penghargaan yang korang dah support tira . 

sapa sapa tak join lagi . owhhh , cepat cepat ! Jangan terlambat !! Klik banner ni kalau nak join .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 26 February 2014

#1 TOPUP GIVEAWAY CONTEST

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


join jum . support .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Dah register course.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Alhamdulillahh , sedar tak sedar dah masuk akhir tahun ketiga tira study . Just lepas ni tinggal satu tahun lagi la . InsyaAllah , kalau takda aral melintang , tahun depan dah pegang degree . Bestnyeee .

Naik sem baru ni tira dah dalam semester ke6 . Acah acah senior la kan . Haha . Cepat je masa berlalu . Bila adik adik tanya bila balik U kak ? Tira jawab hujung minggu ni . Muka diorang tercengang je memasing . Hehe . 

Sebab terasa cuti kejap sangat . Alah , padahal terasa sebab tira tak dapat masak kan tok diorang lagi lah tu . Ekeke . Tapi kalau cuti kan tira balik , tira masak laa .


Alhamdulillah , sem lepas takde repeat paper . So , sem ni teruskan dengan course sem 6 . Semester ni tira ade 7 paper . Tapi 5 paper final . tu pun dah kes berat bg tira . hehe . Paper ape paling takot ? Of course paper FAR tu .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Hari ni Rabu ..

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Bosan punye pasal lah ni . Saje je nak bagi tau hari ni rabu . Ekeke . So , adik adik balik lambat hari ni . Hmm , teringat zaman sekolah dulu , hari Rabu yang pasti ! sebab malas nak g koko , balik sekolah jalan kaki . 

Jarakk sekolah ke rumah ade lah dalam 6km . Peh peh pehh . Haha , sebabkan nakal la , tetap gak balik tu . Tapi dalam tengah tengah jalan kaki tu , ade lah orang yang baik hati tumpangkan kitorang . Ekekek . 

Mase tu da jalan dalam 2km kot . tira dengan geng tira laaa . dalam 4 orang . nakal tak ? kongsi la cerita hari rabu korang . hehehe .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Giveaway T.shirt by Tengkubutang

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


giveawayTime

join jumm .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Pineng Powerbank OriginaL

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



ehem ehem . siapa yang adore dengan pineng powerbank ni . Brand yang bagus dan terkenal kat malaysia . Meh meh tira nak cakap sikit . 

Pineng powerbank ni yang original taw . Harga pun berpatutan . So , kepada kawan kawan diluar sanaaaa , siapa yang nak powerbank ni , boleh direct whatsapp or text tira di no 017-6210861 .

atau korang boleh tengok dekat instagram kedai kami dekat @kedaiTMF . ingat , terhad je taw . sape cepat dia dapat . :)

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Monday, 24 February 2014

Segmen Saya Nak Tudung Syria Superb



!Assalamualaikum!




Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Serban, kopiah masih elok

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Sungai Petani: Kerja penggalian 11 kubur di pekarangan Masjid Jamek Al-Abidi, Simpang Tiga Pasir di Merbok, dekat sini, semalam, menemui serban dan kopiah putih dalam keadaan masih elok walaupun sudah tertanam sejak 22 tahun lalu.
Kecuali kopiah yang hanya terkoyak sedikit di bahagian atas, serban itu masih tidak terjejas dan melilit dalam bentuk asal.
Penemuan itu terhasil apabila Pejabat Agama Daerah Kuala Muda (PADKM) diketuai Sheikh Radzi Abdul Mutalib memantau kerja penggalian semula kubur berkenaan untuk dikebumikan di tanah perkuburan lain di dalam masjid berkenaan, sekali gus memberi laluan kepada pembesarannya.

Serban dan kopiah itu milik Allahyarham Shamsudin Abas yang meninggal dunia ketika berusia lebih 80 tahun pada 1992 dan dikebumikan di masjid itu yang dibina pada 1942.
Foto
AHLI Jawatankuasa masjid menggali semula kubur di pekarangan Masjid Jamek Al-Abidi, semalam.

Cucu ketujuhnya, Rohana Shamsudin, 48, berkata, arwah datuknya dikebumikan bersama serban dan kopiah selepas sakit tua selama dua bulan.


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sibuk nak awek sabah

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

Gadis gadis sabah , ni ade jejaka negeri sembilan nak kenal kenal dengan awak . Hehe . Adik tira ni haa , kalau cakap je , sibuk nak awek sabah . Dah aim dah . Sabah poie ehh .

Tak tau lah die bergurau ke ape kan . Hehe . Beria nak g sabah kott . Yela , tira kan duduk negeri sembilan . Dia pulak nak bini sabah . Jauhhh tuu . Hehe .

Adoi la adik den sorang ni . Dah la dia sorang je adik laki . Special sikit . Sayang lebih la kan . 


peminat tegar chelsea 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sunday, 23 February 2014

The Return of Superman.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Kalau sebelum ni tira layan cite appa , oddiga tu . Then sekarang , tira plus lagi the variety show ni . The return of superman ni . Comel giler sume budak budak ni . Aigoooo . 

setakat sekarang baru ade episod 13 . tira tak download pun , just tengok online . hehe . g l acarik kat youtube .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 21 February 2014

Berebut pasal Lagu

Assalamualaikum .
Apa Khabar


kalau dah Suka dengan satu lagu tu , mula lah nak cakap tu lagu sendiri . hehe . Macam tira dengan adik . Tira suka dengar lagu Papinka tu . Tajuk nya Hitungan Cinta . Tetibe tadi dengar adik nyanyi lagu tu . Mula la tira gurau dengan diaa .

Adikk , nape nyanyi lagu akak ni ? adik pun tahankan hak dia . haha . Ehhh , ni lagu adik . dia nak kata yang dia tau dulu lagu tu . hehe . Adik adikk .





Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Kecoh dengan BR1M

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Kalau nak diawardkan , memang hari ni hari yang paling kecoh la kan . Award Kecoh ! Haha , merepek . Mane tak nyaa , kat mana mana sibuk pasal dapat duet br1m tu . Bukan main suka la diorang diorang yang dapat tu .

Pergi bank , tengok tengok duet dah ade . Tira dapat ke takk ? Rase rase ? Heheh . tira tak mohon pun . Sebab tira kan student . Of course dapat baucar buku punyaa . Kannnnn ? Ade yang cakap 'Rugi wooo . Sepatutnya mohon jeee . mana tau boleh dapat' .

Yelah kan , kalau tetibe rezeki tu memang nak datang camne ? Dapat CASH , RM650 . dapat baucer lagi . Pehhhh , untunggg . Itu pandangn diorang lahhh . 

Pandangan tira pulak , macam ni . Tira tak kesah la kalau dapat baucar buku then tak dapat duet cash tu . Yang buat tira fikir panjang , ialah bila mereka yang bukan pelajar macam tira . Untung tu dpat cash . Boleh beli ape ape je TANPA had .

Tapi student macam tira . Dapat baucer buku . Alhamdulillah . Tapi nak beli buku kat mana mana pun ade condition . Contoh , 70% buku , 30% alat tulis . Kalau nak guna 100% beli buku , tak boleh ke ? Bagi mereka , buku student student ni memang murahh ehh ??  -,- 


*just pandangan dari tira , bukan nak salah kan sape sape*

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

BR1M masuk awal, rakyat suka hati

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



SHAH ALAM - Walaupun Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0 telah diumumkan akan diterima mulai esok, namun rata-rata pemohon telah menerimanya sejak semalam lagi.

Kebanyakan pemohon dan yang telah menerima BR1M 3.0 turut berkongsi berita gembira itu di laman media sosial.

Seorang pemilik Facebook, Pakcu Sofi turut berkongsi berita itu bersama rakan di laman sosial tersebut.

"BR1M telah masuk, boleh bayar cukai jalan.

"Saya telah dengar BR1M masuk, jadi saya cuba semak akaun bank saya.

"Saya semak hari ini, saya agak terkejut ada jumlah RM300 dalam akaun saya," tulisnya.

Bantuan berkenaan dimasukkan ke akaun miliknya semalam.

Selain itu, seorang lagi pemilik akaun Facebook, Azlan InThe House turut menyatakan bantuan kerajaan itu telah diterimanya.

"Alhamdulillah, saya sudah dapat duit BR1M. Terima kasih kerajaan Malaysia.

"Harap dapat lagi tahun-tahun mendatang," katanya.

Seorang lagi pemilik akaun Facebook menggunakan nama King Jason turut berkongso telah menerima bantuan BR1M semalam.

"BR1M sudah masuk. Jimat cermat ya," tulisnya.

Sebelum ini, media melaporkan BRIM 3.0 peringkat nasional akan dilancarkan pada 22 Februari ini manakala pengagihan bagi peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri pula diadakan pada 23 Februari, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana menteri berkata pemberian bantuan adalah seperti yang dijanjikan dalam manifesto BN yang mana jumlah BR1M dinaikkan dari semasa ke semasa dalam tempoh lima tahun sehingga mencapai RM1,200.

"Pemberian BR1M ini juga akan diagihkan kepada golongan bujang. Kalau gula naik 34 sen banyak mana kita pakai gula sebulan, habis banyak dua kilogram cuma 68 sen. Yang kita nak beri ini melalui BR1M, bantuan persekolahan dan buku baucar jauh lebih besar daripada itu," katanya.

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

TMF 1 : Salam jumaat.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



Jumaat dah tibaaa :)

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Thursday, 20 February 2014

Alhamdulillah , Naik lagi 10sen .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Dah berapa minggu harga getah asyik turun je . Even tira ni perempuan , tapi tira pernah taw pergi kebun getah ! Hehe . Gadis kampung la katekan . Tira tinggal dengan wan , dekat dalam felda . Jadinyaa , setiap peneroka tu , memang ade kebun getah sendiri .

Wan memang dah tak larat kalau nak g kebun tu . So , pokok pokok getah suma tu ade orang upahan yang motong . Termasuklah adik laki tira . Wan cakap , ni paling teruk harga getah turun . RM1.90 sekilo . nak beli gula sekilo kat kedai pun tak lepas woi ! punya la worst gilaaa .



Tadi adik ngopek , then dapat tau harga dah naik seposen . So, jadinya lantun sekilo RM2 . Stilll , gula sekilo ppun tak lepas jugakk . Tambah tambah lagi sekarang cuaca panas . Susu getah memang kering . Payah woo nak turun . 

tu lah kan . Nak buat mcam mana . Kesian kat bapak bapak yang bertungkus lumus carik duet tok belanja sekolah anak . Lepas ni , bia naik lagi sampai ke harga pasaran asal . Tak sanggup weh kalau mcam ni berterusan .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Esok yang Ku nanti nantikan .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Hari ni khamis . Esok jumaat ! Yeahhhh . Tak sabar rasanyaa . Menunggu kepulangan yang tersayang . Bukan ape , nak berbincang pasal benda penting ni . Masa hadapan . Hehehe .



Anyway , hope esok dia pulang dengan hati hati . Rinduuuu . Ekeke .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

1st Giveaway By Dscarnia

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



\(^o^) Assalamualaikum. Hai (^o^)/


- klik banner untuk join-

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

No More CPC .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Kalau refer kat gambar tu , last tira dapat BE untuk CPC ialah pada 15 dec 2013 . Tahun lepas lah makna nya . Tidak ada lagi cpc untuk tahun ni .
Kalau dikira kira , CPC yang last tu CPC ke 19 dan datang dari iklan Q3 Prepaid Roaming . Korang ta nak ke click click iklan kat blog tira lagi ? hehehe .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Kat mana mana je , mesti ada dia .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Salute ! tu lah yang penting tira nak cakap . Pasal sorang blogger ni . Kat mana mana je , mesti ada dia . Berwawasan tinggi . Rajin . Tapi dah kawen ! Ekekeke .

http://www.bubblynotes.com/

Akak farah waheeda ni haa . Rajin gila korang tau takk . Selama ni , tira perasan , kat mana mana blog je , mesti ade diaa . kat blog tira pun rajin gila komen . tak caya ? P tengok kat sidebar tira tu . Adekan nama dia  ?

Terbaik lah akak ni kan . Kalau tira tengah tengah blogwalking tu , kat entry blog tu , mesti ade je dia komen . Not at all la , tapi AT MOST taw ! then bila nak follow blog yang lain , tengok ! akak farah pun mesti dah follow blog tu dulu .

dalam hati tira , Rajin gila kan akak ni blogwalking . Update entry kat blog dia sendiri pun rajin wooo . Banyak info info yang dia kongsi . Then entry tira , memang tak sah kalau takde komen dari diaa . Korang boleh check sendiri kalau tak caya .

Akak , akak memang rajin gila lah kan . Superb ! hehe . 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH