Nur Atirah

Tuesday, 31 July 2012

RAMADHAN 11 : AWAKKK , THANKSSS ....

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


alhamdulillah , sekarang kita dah masuk fasa kedua dalam bulan puase . betol tak ? hari ni tira tersangat gembira pulak . hehe . nak tau sebab ape ? hehe , dalam minggu lepas tira ade sebut2 nak makan nasi ambeng . ni sume teringat kenangan mase kat matrik dulu . 


tau ape nasik ambeng ? tira pon tak tau die popular kat mane . rasenye johor kot . sape orang johor ? betol tak ape tira cakap ? hehe . time matrik dulu selalu makan nasik ambeng sebab sedap dan murah . slurppp .!! memang kenyang !


so , hari ni tira dapat lepaskan keinginan untuk makan nasik ambeng tu . dengan itu , tira nak ucapkan special thanks to ISMAIL !! boy kesayangan tira kerana hadiahkan tira menu berbuka puasa untuk tira hari ni . yummy !! . tira suke , gembira , speechless lah ! thanksssss awaakkkk !!




credit to : google
lupe plak nak ambil gambar nasi tu tadi , muehehe
tadi korang berbuka apa ??
^,^

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

A GiveAway

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 11 : PENYESALAN SEORANG ISTERI YANG CURANG

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


Benarlah kata pepatah, terlajak perahu boleh di undur, terlajak perbuatan buruk padahnya. Kali ini dipaparkan kisah seorang ibu tunggal yang menyesal tak sudah dengan perbuatan menduakan suaminya. Lebih membuatkan dia berasa tertekan kerana dia tidak akan dapat kembali lagi ke pangkuan bekas suami yang masih disayangi kerana talak sudah tiga kali dilafazkan.
Ini kisah sedih hidup saya. Kesilapan yang terjadi adalah atas kesalahan sendiri. Saya berusia 26 tahun dan sudah bergelar ibu tunggal. Saya pernah berkahwin pada usia 19 tahun di sempadan Thai kerana keluarga tidak merestui cinta kami.
Suami hanya orang biasa, tiada pekerjaan tetap. Selepas berkahwin, kami hidup merantau dan hidup bahagia tetapi apabila ayah sakit, kami terpanggil untuk pulang ke kampung malah suami yang begitu beria-ia mengajak saya pulang.
Di kampung, kami menumpang rumah keluarga. Walau tidak kaya dan hidup senang tapi hati kami bahagia. Sehingga pernah terlintas di hati saya, biarlah saya pergi dulu berbanding suami yang baik hatinya.
Agungnya cinta saya padanya namun kerana kami kahwin tanpa restu keluarga, semuanya berjalan tidak lancar. Suami ditohmah malah keluarga sendiri yang menjaja kisah kami. Luluh hati saya mendengarnya, tiada sokongan, dihina kerana susah, tiada keluarga, sebatang kara, tiada harta, tidak tahu asal usul.
Namun, sebagai seorang isteri yang baik, saya masih pertahankannya walau pun kadang-kala bosan untuk mempertahankannya. Keluarga kata, saya dibomohkan suami. Malah mereka beranggapan saya boleh dapat lelaki lebih kaya, lebih baik dari sekarang. 8 tahun kami kahwin, hanya suku baik suami di mata keluarga selebihnya buruk dan jahatnya dijaja.
Dua tahun lalu, saya menyambung pengajian untuk mengubah masa depan. Bersama linangan air mata, saya tinggalkan suami kerana tidak pernah berpisah dengannya. Semasa belajar, dialah yang bersusah payah mencari wang perbelanjaan saya.
Saya cukup terharu dengan suami tapi bila pulang bercuti, ada saja berita yang kurang enak, suami ada perempuan, suami suka berjalan, suami tidak balik waktu Maghrib, tak beri belanja dapur, suami baik depan saya sahaja dan bermacam cerita. Tetapi saya masih tetap kuat. Saya tahu keluarga memang mahu meruntuhkan cinta kami. Mereka masih dengan kepercayaan kolot, suami bomohkan saya. Entahlah, saya pun tak faham.
Orang kampung juga suka menghasut. Pendek kata, hubungan kami tidak disenangi semua orang. Suatu malam, saya diuji Allah. Dalam perjalanan pulang bekerja, saya disapa seorang lelaki, agak berumur, pegawai kerajaan dan kami mula berkenalan. Kami menukar nombor telefon.
Kali pertama jumpa, saya nampak dia matang, baik dan beriman. Kami berhubungan bila berjauhan dari suami. Kami keluar bersama-sama dan saya mula melupakan suami. Saya benar-benar bahagia dengannya.
Habis pengajian, saya jadi sasau, rindu dendam kepadanya dan kami selalu bermesej. Dia begitu mengambil berat soal tentang saya hingga saya melupakan suami malah terfikir untuk berpisah dengannya.
Suatu hari kami membuat temu janji. Pada suami, saya katakan ada hal kolej tetapi kami tidur di hotel. Hinggalah kami terlanjur. Suami tiba-tiba menelefon dan menguji saya sambil berkata, akan jatuh talak satu jika saya curang kepadanya.
Sekali lagi dengan linangan air mata, saya mengakui hal ini dan saya meminta maaf dari suami. Kami rujuk kembali namun kekasih masih terus menggoda hingga tidak mampu menahannya. Ketika itu, saya benci akan suami dan mahu berpisah dengannya.
Kekasih berjanji bermacam-macam. Hilang kasih agung pada suami. Saya ceritakan pada keluarga dan mereka menyokong saya memilih kekasih baru dan melupakan suami. Suatu hari, suami tinggal kan saya, saat itu saya mula insaf tetapi saya masih merujuk masalah pada kekasih.
Keluarga pula masih buruk-burukkan suami, saat itu saya jadi benci, sakit hati dan terus hubunginya meminta cerai. Saya paksa dia lafazkan cerai. Tercabar, suami lepaskan talak dua dan bila mendengar kata-katanya, saya terus meraung.
Saya jalani perasaan ini dengan penyesalan. Saya mahu rujuk ke mahkamah tetapi perkahwinan kami tidak didaftarkan di Malaysia. Kami sudah merujuk mana-mana pihak dan semuanya mengatakan talak kami sudah tiga dan tidak boleh rujuk lagi.
Hati masih sayang dan kami sama-sama gila talak. Saya sepi hidup tanpanya dan kekasih saya masih beri harapan. Bagi menghilangkan rasa hati, saya teruskan hubungan dengan kekasih. Namun bahagia tidak ke mana, bila minta bantuan kewangan darinya, dia mengelak dengan berbagai alasan. Bila bersama keluarga, kekasih bagaikan malaikat tetapi bila kami bersama, dia bagaikan syaitan.
Kini baru saya sedar, dia bukan lelaki yang baik. Orang yang saya jangka akan dapat bahagiakan rupanya hanya mahukan tubuh saja. Kini dia sudah lama menghilang. Rumah tangga saya diruntuhkan dan kini dia berdiam diri.
Ketika ini saya menjalani kehidupan dengan seribu penyesalan, tidak terampun dosa pada suami dan sering merinduinya tetapi kami tidak boleh rujuk lagi. Kini saya benar-benar menyesal.




credit to : melayukini

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 11 : NAK KAWIN AWAL ?

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




jadi bagaimana ? bagi tira , perkahwinan bukanlah satu perkara yang mudah . memang benar ia menghalalkan ape yang haram . kawin jugak satu bende yang amat terpuji , betol tak ? tapiii , tanggungjawab seorang lelaki amat berat . kene betol2 bersedia dulu .


tapi kalau jodoh , tak kemana ye dokk ? hehe . tira ? tira belom bersedia lagi . still student dan tak terpikir lagi . tira ade tanggungjawab kepada keluarga . :)  >SINI<

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Giveaway dari MAMA-ILOVEU.BLOGSPOT.COM

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




jom sertai !

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sunday, 29 July 2012

RAMADHAN 9 : nasib saya / 2

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


haha , sesuai ke tajuk entry tu ? entah lah , tira tak tau nak bagi tajuk ape . muehehe . ape pon tak bley . sebenarnye tira nak cerita pasal sambungan entry INI dan INI , dah bace ? hem , kesian tak ? kesian tak ? hehe . IC den takdo . haha


hem , ape yang tira dapat , kawan2 yang comment tu kate g buat report . tira tanye pakcik2 tira pon kate g buat report . so , semalam tira pon pergilah ke balai yang dekat ni haa . tira pergi dengan adik laki tira . tanye punye tanye , dia kate tak payah la nak buat report sebab IC je takde . 


'OHHHHHHHHH' jawab tira panjang . haha . den mano la tau . terus g JPN je koba eh . hehee . dah tu , boleh pulak ajak borak lak tu . tanye tira anak sapo , sekolah ke belajar ? ehh , pakcik polisss , muka saya ade macam budak sekolah lagi ke ?  =,= 


haa , lagi satu , mementang la adik tira lagi tinggi dari tira , dia siap boleh tanye , ' tu sape tu ? ' . **ingat pakwe tira la tu . haha . alahai pakcik , tak nampak ke muka kami yang same ni . hehe . same ke ? same lahhhh !!



  


haa , same takk ?? hehe

comment sikit . 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Giveaway Julai-Ogos

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !



Hadiah :

Topup RM10 x3 daripada niaruslanstories [ Digi , Celcom , Maxis ]
Header x3 daripada niaruslanstories
Miniature perfume [ Men , Women ] x2 daripada cerita-amna
Wang tunai RM50 x2 cerita-amna
Contact Lens x2 cerita-amna
Topup RM5 x2 daripada inibelogshahzatulshazleena [ Digi , Celcom , Maxis ]
Tudung bawal x1 daripada natikah1997
Contact Lens x1 daripada Tara Contact Lens
2 Brooch dan 1 Clip
 x1 daripada Nas Shoppe
Topup RM10 x1 daripada Mohd Noor Shawal [ Digi , Celcom , Maxis ]

Mula - Tamat : 23 Julai - 18 Ogos

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 27 July 2012

RAMADHAN 7 : apelah nasib aku :(

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


sebelum tu , tira nak bgi tau , berdasarkan entry INI dan INI , korang dah join belom ? kalau belom , join lah ye . tira baru je join tadi . rugi taw tak join sama . hehe .


hem , berakhirlah ramadhan 7 . dan berlaku satu perkara sedih bagi tira . waaa , waaa , nak jerit boleh tak ?? ic tira hilanggg !!! seddeyyy . hehe . apelah nasib saya . haha . tira pon baru perasan tadi . beria2 siap , nak kua la kirenye , nak g bank ! korang nak sumbang ? SINI .


sebelum tu , tengok kad bank , ADE . tengok lesen , ADE . tengok IC , ehhhhh ??? mana p ic den ni ?? aduhh , camne nak keluar ni . dah lah tengah pokai . haha . padan muko kau tira . erk ? kesian lah sikit kakak oii .. ade yang kate kene g buat report dulu baru bole buat ic baru . betol ke ? tira tak tau ni .. hehe , den tak nak jadi PATI . haha





p/s : tolong tira boleh ?

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Review Dan Menang SamsuNG Galaxy Note !

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




click sini untuk join 
>JOIN<

bismilllahirahmanirrahim .. tira nak join satu contest yang amat menarik bagi tira . sebelum tu , tira nak bg perkenalkan penganjur dan penaja yang menjayakan contest ni .



Penganjur : AzwanAnuar.com
Penaja Utama : faceboutique.com.my
Penaja Bersama : hairlosstreatment-tips.com


oke , dan ape yang lebih menarik lagi , hadiah yang ditawarkan juga sangat menarik , pasti korang nak join jugak :) . nak tau ape hadianya ?

Tempat Pertama : Sebuah Samsung Galaxy Note bernilai RM1,900 Sumbangan Faceboutique.com.myTempat Kedua : RM200 sumbangan AzwanAnuar.comTempat Ketiga : Rm100 sumbangan hairlosstreatment-tips.com


disini , tira nak menceritakan serba sedikit tentang faceboutique ni . faceboutique menjual fesyen2 tudung terkini dan baju2 muslimah dengan fesyen yang terkini yang mudah dibeli secara online . ape yang menarik bagi tira , para pelanggan akan mudah berkomunikasi dengan mereka SEBAB mereka menggunakan kelebihan e-commerce didalam aktiviti jual beli .


mungkin tira tidak pernah tau tentang faceboutique ni , tapi tira rase , ia sesuai untuk tira sebagaii pelajar nak menjimatkan mase daripada keluar nak beli tudung2 yang tira perlukan . malah , semua tudung yang ada , cantik dan mengikut trend terkini . 


so , ape yang kelebihan e-commerce ni ? uniknya faceboutique yang menggunakan platform e-commerce ni , ianya mudah untuk menguruskan produk , menguruskan pelanggan , menguruskan tempahan , merekod jualan dengan baik , dan lebih utama , mempunyai shopping cart .


Dengan menggunakan software ecommerce, admin boleh menguruskan maklumat produknya samada menambah deskripsi tentang produk atau lain-lain melalui admin panel. Tempahan dari pelanggan, admin dapat di rekodkan secara automatik di admin panel anda dan notifikasi akan di sampaikan ke email admin sendiri .

Dengan ecommerce, pelanggan boleh menggunakan Shopping Cart untuk memudahkan pembelian mereka. Dengan Shopping Cart anda lebih mudah untuk menguruskan diskaun atau kupon, kos penghantaran atau berat produk secara automatik.

haa , ape lagi , jom ekot tira join contest ni . hehe . tekan sini meh ! > SINI <


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 7 : Fadhilat Ramadhan

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !

HADITH 1
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".

Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."

Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."

HADITH 2
Ubadah Bin Somit ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda pada suatu hari ketika Ramadhan hampir menjelang: "Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."

hadith 3
Abu Sa'id Al Khudri ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Setiap hari siang dan malam pada bulan Ramadhan, Allah Tabaraka wa Taala membebaskan begitu banyak sekali roh daripada api neraka. Dan pada setiap orang Islam pada setiap hari siang dan malam doanya pasti akan diterima."


HADITH 4
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Terdapat tiga jenis orang yang doa mereka tidak ditolak; doa daripada orang yang berpuasa sehinggalah dia berbuka puasa; imam (penguasa) yang adil, dan orang yang dizalimi yang kerana doanya itu Allah mengangkatnya melepasi awan dan membuka untuknya pintu-pintu langit dan Allah berfirman: "Daku bersumpah demi kemuliaanKu, sesungguhnya Daku pasti menolongmu walaupun pada suatu masa nanti."

hadith 5
Ibn Umar ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya mengirim rahmat ke atas mereka yang memakan sahur."

hadtih 6
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa berbuka satu hari di siang hari bulan Ramadhan tanpa alasan yang wajar (disegi syariah) atau sakit yang kuat, tidak akan dapat menampung atau mengganti hari tersebut walaupun akan berpuasa sehingga ke akhir hayatnya."







credit : darulnuman

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Segmen : Up Followers Blog + Twitter By AimanAziz

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !





blog >>  http://itsmetira.blogspot.com/    >>  697 followers

twitter >> https://twitter.com/Atirah77  >>  73 followers

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Thursday, 26 July 2012

RAMADHAN 6 : WAJIB BACA ! 6 perkara Allah sembunyikan .

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara
timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap). Setelah itu
Jibrail as memandang dirinya sendiri danberkata:

'Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.'

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak'

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kamu telahmenyembah aku dengan ibadah yangbersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir
zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atasperintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.'

Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?'

Lalu Allah berfirman yang bermak! sud. 'Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...'

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa.Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? '

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yangtelah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... .'

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

* Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
* Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.



#wahai rakan rakan ku yg dikasihi sekalian, sebarlah ilmu ini, agar semua kwn kwn kita diluar sana kembali ke pangkal jalan, ikut islam sebenar benarnya, sesiapa yang mengajak kebaikkan, pahala seseorang yang diajak kebaikkan itu dapat padanya tanpa dikurangkan sedikitpun. inshaAllah... Allah always with us.

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 6 : BERAKHIR SUDAAAA ...

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


oke , tamat suda segmen yang tira buat . just 4 hari rasenye . em mungkin segmen ni sangat simple , then kurang penyertaan dari korang . hehe . tape2 , tira tak kesah , malah tira berbesar hati ppada yang sudi join tu wlaupun ade dalam last minit .


berdasarkan entry ni , INI , tira dah janji nak buatkan korang bloglist teman ramadhan . so , sekarang tira da tunaikan . bagi peserta , tira dah follow korang , click iklan2 korang . hehe . bagi 3 peserta terawal, tira dah janji nak bagi topupkan . oke , nanti tira blogwalking suruh bagi no tel ye :))


haa , lagi satu , entry yang best , tira nak bagi kad raya kan ? oke , blogger bertuah yang akan dapat kad raya dari tira ialahhh >>>> JOM TERJAH !!
dipagi yang indah ni , tira dah bace sume . tapi tira terlebih senyum pada entry dia . :)



now , jom bace kisah diorang . 

1- http://mujadafewa.blogspot.com/2012/07/segmen-teman-ramadhan.html
2- http://nurlyla-bloglist.blogspot.com/2012/07/segmen-teman-ramadhan.html
3- http://amaturdesign.blogspot.com/2012/07/segmen-teman-ramadan-by-atirah.html
4- http://ajoschannel.blogspot.com/2012/07/segmen-teman-ramadhan.html
5- http://yayahnasake.blogspot.com/2012/07/segmen-teman-ramadhan.html
6- http://mohdnoorshawal.blogspot.com/2012/07/segmen-teman-ramadhan.html

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 6 : Kisah Ini Mesti Dibaca Oleh Semua Remaja Bergelar Pelajar

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


Kisah kali ini diceritakan oleh seorang hamba Allah di sebuah taman perumahan di sekitar Ipoh(namanya dirahsiakan)…Kisah ini amat menyentuh jiwa saya apabila ianya diceritakan kembali oleh salah seorang anak murid pengajian saya di taman perumahan tersebut…..
Ceritanya mengisahkan seorang ayah dari keluarga yang miskin..kerja sendiri hanya menoreh getah..datangnya jauh dari kampung..dengan menaiki teksi..membawa beg dan barang-barang milik anak gadisnya.. yang dapat melanjutkan pelajarannya di sebuah institusi pengajian di Ipoh..menyewa di rumah sewa bersebelahan dengan rumah tuan empunya cerita ini.
“Masih saya ingat lagi ustaz…. bagaimana senyuman bangga ayah si gadis ini… yang terlalu seronok kerana anak gadisnya berjaya melayakkan dirinya menjadi pelajar di Institut Pengajian Tinggi
“Saya dapat melihat dengan jelas..bagaimana ayah si gadis ini ..sibuk mengangkat barangan anaknya..dengan mulutnya riuh rendah..sambil melemparkan senyuman kepada dirinya…sebagai jiran kepada anaknya itu.Setelah bersalaman dengannya..ayah si gadis ini ramah menceritakan kejayaan anaknya..dan anaknya itulah yang diharapkan akan menempah kejayaan ..seterusnya dapat membela hidup mereka sekeluarga suatu hari nanti.
Sedang kami berbual.. terdengar anak gadis si ayah ini merungut…katanya “Ayah…kat sini tak ada tilam..la..takkan nak tidur atas toto aje ..nanti sakit lah badan along ni..!!” kata anak gadisnya merungut manja…sambil meneruskan bebelannya dengan suara yang kurang jelas.
Ayahnya hanya tersengih..sambil menjawab “nantilah ayah belikan..tengah ni duit ayah dah habis…. beli kelengkapan kamu…kita bukan orang senang…”
“Ok lah ok lah…tapi ayah beli cepat sikit tau…nanti macam mana along nak belajar..tidur tak selesa….nanti tak boleh tidur….haaa..ganggu prestasi along..!!”
Ye la…ye la…..nanti ayah beli lah….”
Sebulan telah berlalu…si ayah belum lagi nampak ..kelibatnya membawa tilam yang dijanjikan…mungkin..sedang kumpul duit nak beli tilam agaknya…maklumlah kerja kampung bukan orang senang….rumah yang anaknya sewa pun bayarannya kongsi ramai-ramai…satu rumah duduk lapan orang.
“Apa yang tak seronoknya ustaz ialah….budak-budak perempuan di sebelah rumah saya tu…pada mula mereka duduk menyewa tiada apa masalah ataupun gangguan tapi lama kelamaan..rumah sewa anak dara di sebelah saya ni dah mula dilawati oleh budak-budak lelaki…ada yang datang bermotosikal dan ada yang datang dengan menaiki kereta….
“Entahlah ustaz..bukan tak tegur..dah tegur dah….tapi jawab budak lelaki yang datang bertandang tu…pakcik ni sapa?…bapak diorang ke ..????” terkedu saya ustaz apa nak dikata lagi…..”Kadang-kadang ustaz bebudak lelaki tu duduk rumah sewa budak perempuan sampai ke tengah malam….gerun saya ustaz….!!”
“Pernah sekali tu saya terfikir untuk melaporkan perkara ini kepada penguatkuasa jabatan agama…tetapi saya risau pulak nanti bebudak lelaki tu akan serang saya balik..atau apa-apakan keluarga saya..saya pun ada anak dara ustaz…risau saya ustaz…apalah upaya saya ustaz…”
“Berkenaan dengan anak gadis si ayah yang malang ni tadi..setiap hari keluar dengan pakwenya…maklumlah orang sedang bercinta..bercouple…mak bapak pulak jauh ..jadi line clear…ustaz..kadang-kadang tengah malam baru nampak balik ke rumah sewanya..entah lah..sedih saya apabila mengenangkan bapanya yang cukup baik.”
Suatu petang ustaz….sedang anak gadis si ayah ni keluar macam biasa dengan pakwenya….ayah si gadis ini sampai ke rumah sewa anak gadisnya….dengan menaiki motorsikal..di belakang motorsikalnya itu terikat tilam kekabu….sambil dia berhenti ..lalu terkial-kial si ayah ini cuba menongkatkan motornya…kerana tilam kekabu itu berat…..kemudian si ayah itu menjerit memanggil nama anaknya.. sambil mengelap peluhnya yang mengalir laju…terdengar suaranya yang mengah..memanggil-manggil anaknya..tetapi tiada sahutan…sunyi…kerana hari itu hari cuti…ada yang dah balik kampung hujung minggu dan ada yang biasa la..tengah menenggek di belakang motorsikal pakwe mereka…termasuklah anak gadis si ayah yang malang ini.
“Saya pun keluar dari rumah….lalu memanggil si ayah ini tadi..abang..mari masuk berehat di rumah saya dahulu…bebudak ni tak ada mereka keluar agaknya…”kata saya kepada si ayah .”
“Ke mana mereka pergi….agaknya…keluar ramai-ramai ke.bila balik agaknya.?” tanya ayahnya…bertalu-talu…saya hanya mendiamkan diri….lalu saya berkata kepada si ayah…tak mengapa bang…rehat dulu..abang letih tu datang dari jauh….bawak masuk motor abang tu ke dalam laman rumah saya….”
Si ayah bersetuju kerana tiada pilihan lain…nak balik alang-alang..dah sampai ..bukannya dekat..lagipun bukan senang nak datang balik…..si ayah nampak keletihan sambil menolak motorsikalnya dengan beban tilam yang berat.
Si ayah menunggu…sehinggalah waktu maghrib telah masuk….si anak masih tidak balik lagi….saya mengajak si ayah masuk ke dalam rumah mandi dan menunaikan solat maghrib ..kemudian saya menjamunya makan malam.Si ayah nampak keberatan tapi apa kan daya kerana menunggu anaknya …lantaran hati kecilnya merasa risau kalau-kalau anaknya tidak selesa tidur di atas toto…takut kesihatan anaknya terganggu.
Sedang kami duduk menunggu anaknya….yang masih tidak balik walaupun waktu isyak sudah lama berlalu….tiba-tiba si ayah sudah mengesyaki sesuatu…..lalu bertanya kepada saya…”Anak saya ni keluar dengan siapa sebenarnya encik?”
Saya hanya terdiam…tak terkata apa-apa….lalu saya menjawab…”beginilah bang..abang tunggulah sampai dia balik ..lihatlah sendiri dan tanyalah sendiri dengannya.”
Si ayah semakin risau……dan semacam sudah mengesyaki sesuatu yang tidak baik sedang dilakukan oleh anak gadisnya itu.Tepat pukul 2.15 pagi…barulah anak gadisnya pulang..dengan membonceng motorsikal pakwenya..memeluk mesra…pakwenya….berhenti di depan rumah sewa.
Si anak gadis itu kemudiannya turun dari motorsikal pakwenya…sambil menanggalkan topi keledar diikuti oleh pakwenya,..itu….mereka tidak terus berpisah tetapi berbual mesra di hadapan rumah..tanpa menyedari…perlakuan mereka itu dilihat oleh kami berdua….
Mereka berpegangan tangan..sambil ketawa….bergurau….dan tiba-tiba..pakwe si gadis itu mencium bibirnya…!!!Subhanallah….saya tak boleh bayangkan keadaan ayahnya ketika itu yang bangun dan hendak bergerak menuju ke arah anaknya…tetapi saya tahan….kata saya kepada ayahnya..:”Jangan bang…sekarang dah pagi…jangan mengamuk tengah ni nanti..abang yang dapat malu…biarkan budak lelaki itu balik dulu”.
Hampir setengah jam kami melihat babak mesra bercumbu dan berpeluk itu…barulah budak lelaki itu pulang…si gadis itu pun masuk ke rumahnya…..
Setelah beberapa minit barulah ayahnya menolak motorsikalnya…dan menghidupkan enjin lalu berhenti di depan pintu pagar rumah anaknya..seolah-olah dia baru sampai…lalu dia memanggil nama anaknya….Anak gadis ini membuka pintu sambil merungut terkejut dengan kehadiran ayahnya pada lewat pagi sebegitu…sambil katanya..:”hah ayah apasal datang pagi-pagi macam ni…..tak boleh tunggu besok..?
Si ayah terus meluru lalu menampar…muka anak gadisnya…menjerit-jerit…marah..”Oooo…..buat apa datang pagi buta ye….kamu tahu tak… aku sampai sejak dari petang tadi..menunggu kamu…bawakkan tilam untuk kamu…..jenuh aku tunggu kamu….ni ha…pakcik ni yang tumpangkan aku..rehat..sembahyang …makan…..aku datang dari jauh letih…sebab risaukan kamu…sayangkan kamu..tapi kamu…keluar sampai jauh malam….dengan pakwe kamu ye…dah la tu kamu bercium beromen depan aku..anak tak tahu diuntung….aku malu tau tak…maluuuuu….anak kurang ajar..anak derhaka….anak tak mengenang budi…..aku jaga kamu….aku tatang kamu macam minyak yang penuh….macam ini balasan kamu…macam ni balasan kamu..pada aku..haaaa!!! anak ****……..berdebub…gedebab….kali ini saya lihat dia terajang anaknya ustaz…..saya masuk ke dalam rumah dan memegang si ayah dan memintanya mengucap….beristighfar….bersabar……….
Anak gadisnya…menangis meraung…merayu…memohon keampunan…..hu hu hu ayahhhh…ampunkan alongggg….huwaaaaa…ayah alongggg salah …along berdosa dengan ayah…..hunhuuuuuu…….!!Kau memang anak celaka…..memalukan keluarga…orang tua..kalau mak kamu tahu ni pasti mak kamu akan sedih sangat….tadi..mak kamu nak ikut..rindu nak tengok kamu…aku tak bagi tau tak…. sebab nak bawak tilam ni….kamu tau tak tilam ni berat….tilam kekabu…aku bawak dari kampung jauh….terhoyong hayang aku..bawak motor…tadi pun nyaris tak kena langgar dengan lori..tau tak…??
Kata si ayah sambil menangis…….suasana pilu…..saya juga menitiskan air mata….sedih melihat ayah yang separuh abad,,,menangis kecewa dengan perbuatan anak gadisnya.“Sudah..kau kemaskan barang….pagi ni jugak balik ikut aku….balikkkkk…ikut aku…cepatttt,………kata ayahnya….
Sejak itu ustaz saya tak nampak lagi anaknya itu balik ke rumah sewa disebelah rumah saya itu…Tilam yang dibawa oleh ayah si gadis itu masih ada di rumah saya ditinggalkan oleh ayahnya…kerana tidak mampu dibawa balik lantaran si ayah membawa anaknya balik pada malam itu juga.
Pada malam itu juga si anak gadis itu balik ke kampungnya,….dengan membonceng motor…tetapi bukan di belakang pakwenya…tetapi dibelakang bapaknya……kesiannn ustaz…kesiannnn……


oleh itu , tira nak ingatkan kepada rakan2 sekalian .. jangan lah cepat lupa diri biler da duduk jauh dengan mak ayah , lepas tu dekat dengan bandar . yelah , kan diri tu bebas , senang buat ape saje . jangan begitu ye . :)





credit to : informasi 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 25 July 2012

RAMADHAN 5 : tira nak korang pulak yang cuba .!

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


selamat pagi . hehe , tadi tira bosan2 , so check la post lame . then tira terjumpe satu post ni . agak menarik untuk dikongsi semula dengan korang . ape kate korang cube plak . nak tak ? hehe ,oke , tape , try bace dulu  

1 - Who was the last person you texted ?
....
2 - When is your birthday?
...
3 - Who do you want to be with right now?
...
4 - What sports do you play?
...
5 - Who is the first person in your contacts?
...
6 - What is your favorite song as of the moment?
...
7 - If you were stranded on an island, who do you wish to be with?
...
8 - What do you feel right now?
....
9 - What chocolate is your favorite?
...
10 - How many boyfriends/girlfriends did you have?
...
11 - Why did you create a Tumblr account?
....
12 - Who is your favorite blogger?
....
13 - Where do you want to be right now?
....
14 - What do you want to be in the future?
...
15 - When was the last time you cried? Why?
....
16 - Are you happy?
...
17 - Who do you miss?
..
18 - If you were given a chance, would you like to have a different life?
/....
19 - What was the best thing you were given?
.....
20 - Who was the last person who called you?
...
21 - What is your favorite dish?
...
22 - Who is your bestfriend?
....
23 - What is your biggest regret?
....
24 - Have you ever cheated on your partner?
,....
25 - Who do you spend crazy moments with?
...
26 - Name someone pretty.
...
27 - Who was the last person you hugged?
,...
28 - What kind of music do you listen to?
....
29 - Are you over your past?
...
30 - Who is the last person in your contacts?
....
31 - What kind of person do you want to date?
....
32 - Do you have troubles sleeping at night?
...
33 - From whom was the last text message you received?
...
 34 - What do you prefer, jeans or skirt?
..
35 - How’s your heart?
....
36 - Do you like spicy foods?
...
37 - Do you like someone as of the moment?
...
38 - What would you want to say to your latest ex-boyfriend/ex-girlfriend?
...
39 - Do you have any phobias?
....
40 - Did you try to change for a person?
...
41 - What’s the nicest thing have you given to someone?
...
42 - Would you go back to your previous relationship?
...
43 - Are you in a good or bad mood?
.....
44 - Name someone you can’t live without.
.....
45 - Describe your dream date.
...
46 - Describe your dream wedding.
....
47 - How many roses did you receive last Valentine’s?
....
48 - Have you ever been kissed?
...
49 - How long is your longest relationship?
..
50 - Do you regret your past?
...
51 - Can you do something stupid for someone else?
....
52 - Have you ever cried over someone?
...
53 - Do you have a grudge against anyone?
...
54 - Are you a crybaby?
...
55 - Do people praise you for your looks?
....
56 - Did you fall for someone you shouldn’t?
..
57 - Have you ever done something bad but you don’t regret?
...
58 - Do you like getting hurt?
...
59 - Does anyone hate you?
.....
60 - Did you slap anyone whose name starts with an “R”?
.....
 61 - What hair color do you prefer?
...
62 - If you can change anything about yourself, what is it?
....
63 - Do you love someone as of the moment?
....
64 - Have you ever thought of killing yourself?
....
65 - Do you have issues with somebody in your school?
...
66 - Can you live without internet?
.....
67 - What’s the song that remind you of your special someone?
...
68 - Are you good at holding back your tears?
....
69 - Are you a crybaby?
...
70 - Have you ever experienced being hysterical?
....
71 - Are you a KPOP fan?
...
72 - Do you study hard?
...
73 - Have you ever sacrificed something important to you for someone you love?
...
74 - Did you ever had a kiss under the moonlight?
......
75 - Have you ever ridden a boat?
...
 76 - Did you have an accident last year?
...
77 - What kind of person are you?
....
78 - Have you ever thought of killing someone?
.....
79 - Have you ever been jealous?
....
80 - How can you prove your love to someone?
....
81 - What are you thinking right now?
....
82 - Who is the 6th person in your contacts?
.....
83 - Do you have any memories you want to erase?
.....
84 - Have you been hurt so bad that you can’t find words to explain how you feel?
...
85 - Did you ever badmouth someone?
....
86 - Have you ever had an argument with someone?
...
87 - Do you have trust issues?
....
88 - Are you broken-hearted?
...
89 - Who’s the person who first comes to your mind when someone mentions “love”?
...90 - Do you think all the pain is worth it?
....
91 - Do you believe in the phrase “If it’s meant to be, it will be”?
...
92 - Who do you want to marry?
...
93 - Do you believe in destiny?
...
94 - Have you ever thought “I already found my soulmate”?
...
95 - How do you look right now?
...
96 - Do you believe that first true love never dies?
...
97 - Have you found your true love?
...
98 - What should you be doing right now?
...
99 - Name one of your ex-boyfriends/ex-girlfriends.
...
 100 - Did you ever feel like you’re not good enough?
....


haa , hehe , pnjang kan . ape kate korang lak yang cube . kalau nak tengok entry tira dulu jom tekan sini .
>> HERE  . haa , da suda tu share2 lah link tu kat sini ye . boleh tira bace dan komen . hehe . dekat SINI .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Segmen : Teman Ramadhan

. Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !







alhamdulillah , sempurna dah ramdhan pertama kan . so , tira terpikir tetibe nak buat segmen yang simple ni . harap korang dapat join dengan ikhlas ye . just a simple segmen . senang je . oke , berikut , cara-cara yang korang perlu buat . 

1- buat satu entry yang bertajuk " Segmen :  Teman Ramadhan "
2- korang tempekkanlah banner segmen yang teramat2 simple diatas .
3- korang cerita sikit pengalaman ramadhan atau syawal yang amat manis dan tak boleh dilupakan . tak kisahlah ianya bersama keluarga , teman2 , atau sesiapa saje . asalkan simple dan menarik .
4- tag sorang kawan korang . then , iklaskan diri tekan INI dan INI .


oke , senangkan ? tira harap korang sudi share pengalaman korang tu . sambil tu tira bolehlah follow korang untuk tahu aktiviti korang sepanjang ramadhan ni . oke , ape yang korang akan dapat kalau join segmen ni ? 

HADIAH UTAMA 
entry yang menarik akan dapat kad raya yang special dari tira .

HADIAH SAMPINGAN
1- 3 peserta terawal akan dapat topup dari tira .
2- tira akan blogwalking semua peserta dan klik iklan2 korang .
3- tira jugak akan sediakan satu bloglist yang menempatkan semua peserta segmen ni .

segmen ni berlangsung sehingga 25/7/2012 .


p/s : salam sayang
tira

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Tuesday, 24 July 2012

Segmen Simple : Aku Nak free Domain Dari Aiman Aziz

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !



nak domain freeeeeeee . hehehe

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 4 : LAWAK TENGAHARI

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


Sekumpulan lelaki berada di bilik persalinan di salah sebuah kelab esklusif lagi mewah di pusat bandar, setelah keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawap panggilan itu dan terjadilah perbualan seperti berikut . . “

“Hello?”
“Abang, nie sayang nie,”
“Emmm… “
“Abang masih ada di kelab lagi ke?”
“Iya.”
“Sayang sekarang nie berada di shopping complex dua block dari kelab abang tu. Sayang ada nampak kain sutera terbaru.. Cantik bang, Boleh ke sayang beli?”
“Berapa harganya?”
“Cuma $1500.00 aje”
“O.K. Belilah kalau memang awak dah suka sangat”

“Ahhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru 2003 . Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price . . lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita beli tahun lepas tu “
“Berapa harga yang dia bagi?”
“Cuma $280,000 …”
“O.K tapi pastikan harga tu dah on the road.”
“Great! Before we hang up, ada satu perkara lagi…”

“Apa?”
“Abang jangan terkejut pulak, sayang dah semak akaun bank abang dan…. pagi tadi sayang singgah dipejabat ejen hartanah dan sayang dapat tau rumah yang kita tengok tahun lepas tu… sekarang nie untuk dijual. Abang ingat tak? Rumah yang ada swimming pool bentuk love tu, ada taman orkid kat belakang, berhadapan dengan pantai tu. . cantik kan bang. . “
” Berapa harga yang mereka minta?”
” Cuma $740,000… O.K kan bang, dan sayang tengok dalam akaun kita
boleh cover harga tu. . .”
“Eloklah kalau macam tu, confirm cepat sebelum orang lain beli, tapi cuba dapatkan harga $700,000. OK?”
“OK, abang sayang, terima kasih bang, kita jumpa malam nanti ye!! I Love You !!!”
“Bye… I Love you too…”

Lelaki itu berhenti bercakap, menutup flap handphone . . .sambil mengangkat tangan yang memegang handphone tu dan bertanya pada yang ada dalam bilik tersebut :

“ADA SESIAPA TAHU KE HANDPHONE NIE SIAPA PUNYA? “


hehe , kesian kat laki dia tu nanti kan . puas tira gelak.
have fun !

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH