Nur Atirah

Sunday, 16 September 2012

Petua : Mata cantik berseri

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



Menghilangkan tanda hitam bawah mata
1) Basuh uncang teh yang telah digunakan. Kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 10minit. keluarkan uncang dan letakkan dimata. biarkan selama 15 hingga 30 minit. lakukan sebelum dan selepas tidur .
2) Kupas kentang dan bersihkan. Kemudian potong nipis2 dan lekapkan pada mata. biarkan selama 20 minit . dan cuba amalkan selalu .


Hilangkan mata sembab
1) ambil telur ayam dan asingkan putih telur dengan kuning telur. campurkan putih telur dengan bedak sejuk serta sedikit lendir dau lidah buaya. sapukan di sekeliling mata disertai dengan selawat.
2) Gosokkan dua ketul ais pada bawah mata perlahan-lahan ke arah bertentangan ( ke dalam). amalkan setiap hari selepas bangun tidur.


Mata cerah dan sihat
1) amalkan setiap hari makan lobak merah sama ada di buat ulam , dimasak atau dibuat minum .
2) Rendam daun lobak merah dalam satu mangkuk air panas , biarkan selama beberapa minit. setelah itu, minum airnya tiga kali sehari sebelum makan .


Menyegar dan mencuci mata
1) lekapkan hirisan timun segar pada kedua-dua belah mata. biarkan selama beberapa minit sambil anda berbaring .
2) Ramas beberapa helai daun siriih didalam air. tapiskan air ramasan sirih tadi . kerdipkan mata ke dalam air tapisan tersebut . hasilnya mata akan kembali bermaya .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Up followers Bertubi-tubi .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


entry tips lagi ! hehe . kali ni tira nak kongsi tips dengan korang macam mana nak up korang punye follower . mungkin ini sesuai kot untuk newbie yang baru nak jinak2 dalam dunia blog ni . tahu sebab apa nak kan ramai followers ? sebab korang nak attrack readers baca entry . kalau takde followers , takdalah readers kan ? betol tak , betol tak ? hehe . oke , jom belajar .


Rajin2 Blogwalking
haa , tahukan ape itu blogwalking ? blogwalking ni maksudnya pergi singgah kat blog blogger lain . tinggalkanlah jejak korang kat dalam blog tu supaya owner blog tu tahu tentang kehadiran korang . contoynye tinggalkan pesan kat shoutbox . tanyelah kabar owner tu . dan lagi satu , kalau blogger lain ade singgah kat shoutbox anda , ape salahnye balas kunjungan diorang kan .


Saya follow awak , awak follow saya
haa , tau tak apa maksud tira ? masa korang blogwalking tu , follow lah blog diorang . tak salahkan support blogger lain ? lepastu tinggalkan lah hint yang korang dah follow blog tu . sesetengah blogger ade yang guna cara kotor . contohnya tinggalkan chat kat shoutbox , bagitahu yang dia dah follow . siap cakap no ??? . then bila kita halakan cursor kat gambar , nama lain pulak . haa , tak mau lah macam ni ye .


Join Segmen , Giveaway or Contest
part ni yang tira suka . hee . sebab apa ? kadang2 tujuan kita nak menang hadiah yang admin tu tawarkan . tapi para peserta jugak akan rajin pergi blogwalking ke blog peserta2 lain . haa , sambil menyelam , minum air . sambil join , dapat hadiah , betambah follower , bertambah readers ! hehe . lagi2 join segmen bloglist ke ape ke . semuanye berkesan .


Share entry2 menarik
untuk dapatkan readers , korang perlulah update perkara2 yang menarik . tidak terlalu membosankan . tak kesahlah korang nak cerita pasal apa pon , asalkan bebas dan tidak salah dimata orang lain . entry korang juga tak boleh lah share perkara yang membolehkan readers meluat . contohnya setiap hari nak update pasal girlfriend/boyfriend . sekali sekala tu takpe lah jugak . kalau readers tu suka dengan penulisan korang , mesti dia follow punya lahhh . hehe


Blog biar kemas
tips ni juga penting . keadaan blog anda biarlah teratur , kemas , cantik dan sesuai . janganlah biarkan widget2 anda tu berterabur . sampii naik pening reader nak baca . letakkan widget untuk follow tu juga biarlah diatas sedikit . nanti susah blogger lain nak carik . kalau carik2 tak jumpa , dah diorang takan pangkah je . kan dah melepas sorang follower . hehe .


haaa , setakat tu lah kot cara2 yang tira fikirkan . dah puas perah otak ni . hehe . jangan lupa follow tira ye . tinggalkan jejak sekali . kalau ada tips lain , comment je kat bawah . anyway , jangan lupa join GA dan segmen yang tira anjurkan .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Bila kesorangan .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


bila dah sorang2 ni , mulalah bosan . tak tau nak buat apa . online pon bosan dah . facebook dah bukak , twitter dah bukak , blog dah bukak . blogwalking ? penat dah . semua dah buat . ngadap laptop je . kalau korang bosan cam tira ni , korang buat ape eah ?


adik2 tira semua takde , keluar . tinggal dengan mak je ni . tira tak masak hari ni , sebab lauk kenduri semalam ade lagi . lagi pon takde orang kat rumah . korang dah makan tengah hari ke ? makan ape ? hantar tira sikit bolehh ? hehe . cakap pasal makan , dah tengok ni belom ? INI .


dah bosan macam ni tak tau nak buat ape lagi . nak keluar , nanti mak tinggal sorang . kalau tira kat melaka tu lagi bosan . dok terperap je dalam bilik . kadang2 tira ade gak nak tengok movie ke ape . tapi bila dah tengok separuh , rasa bosan . hehe . hadoii , nak buat ape ni eah ? makan yukkk !!

nampak tak MR. ni pon sorang2 ? hehe


JANGAN LUPA JOIN

GA SYAWAL

SEGMEN AKU SAYANG KAU , SAHABAT

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

MKM FIRST FREE GIVEAWAY

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


MUJAHADAH KALAM MUSLIMclick for join .

tag :
http://www.cokeandsundae-sg.blogspot.com/
http://www.herstoriie.com/


JANGAN LUPA JOIN

GA SYAWAL

SEGMEN AKU SAYANG KAU , SAHABAT

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

I Love Blogging Giveaway By Wawa

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


click banner for join .

anda di tag .

http://belogkayangan.blogspot.com/
http://ammarsyaffianfadzil.blogspot.com/


JANGAN LUPA JOIN

GA SYAWAL

SEGMEN AKU SAYANG KAU , SAHABAT

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

"Curi-Curi Suka" Giveaway!

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


macam best je novel ni kan . heee . jom join !

click for join


JANGAN LUPA JOIN

GA SYAWAL

SEGMEN AKU SAYANG KAU , SAHABAT

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

TIPS

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


TIPS BLOGGING
1) Perkara yang buat readers tak jadi nak komen.
2) cantiknya tulisan blog saya.
3) Up follower bertubi-tubi
4) next ..



TIPS CANTIK
1) Petua : Mencantikkan kuku
2) Petua : Memutih dan menguatkan gigi
3) Petua : Kulit Muka Berminyak
4) Petua : Selamat Tinggal Jerawat
5) Petua : Mata cantik berseri
6) nextt ..

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH