Nur Atirah

Monday, 23 December 2013

tira ade kembar.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


korang kembar ke ? kamu kembar ke ? ehh , kembar ke ? ahhh , soalan camni memang dah selalu dengar . kalau orang tak kenal kami , memang tu ayat kembar lah terkeluar kat mulut diorang .  dan kami ? dengan segeranya , menggeleng gelengkan kepala . hehehe . 

siapa kami tu ? of course lah tira dengan adik tira . kwang kwang . memang biase dah dengar ayat tu . dulu pernah mase kat matrik , ade sorang kawan tira ni nama nya zati . die pn jadi kembar tira jugak . lecturer mestii tanya , kembar kamu ke ?? 

tadi actually tira keluar teman adik pergi klinik buat medical check up .ade jgak abang yang comel tu tegur kami yang seiras ni . hehe . ooo abang , dah nama pun ,sibling , tentu lah akar umbi yang sama . 

comel tak tira ? hehe

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

nak mulakan operasi malam ni

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


dah dua hari rilex sakan . sepanjang dua hari ni , niat tu ade , tapi still lagi malas malas tu sapa diri . diri yang lemah ni  cewahh . hehe . so , malam ni kena buat azam baru . luahkan segala galanya disini dulu , then start !

kalau tak , tiada gunalah tira bawak buku tu balik . mesti kena study ye cik atirah . so , malam ni kalau dapat habis dapalam 2 chapter pn , jadilahh . then enjoy balik tengok movie . 

coppp ! malam ni running man 177 keluar . wow , tak sabar nak download . kihkih . ehhh , ade sapa sape layan running man jugak tak ? give me five sikit :)




Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Appa , oddiga ?

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


seronoknya cuti kat rumah . heheh , actually nak cakap yang seronok melayan cerita korea yang comel ni . sape layan cite appa ni ? meh angkat tangannnn !! hehe . best taw cite die . budak budak nye comel je . sekarang dah sampai episod 50 tapi tira baru je nak download episod 48 .

bagus jugak ade program camni . merapatkan lagi hubungan ayah dengan anak2 diorang . kalau korang nak tau , bapak2 yang dalam program ni sume keje yang bagus2 . pelakon , announcer , pemain bola sepak negara , korea la kan . takkan malaysia pulakk . hehe .

so , program camni , buatkan bapak2 tu ade jgak mase dengan anak2 diorang dari sibuk bekerja jekkk . tira paling suka adik min gook . comel gila min yool tu . geram . pandai pulak tu . hehe . jum la layan sekali bersama sama . hehe .






Jari Menaip ,
Nur Atirah .

SEGMEN : Jom Terjah Blog ERAZFADLI.COM

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


jom join kat SINI

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Saturday, 21 December 2013

yang buat tira bengang

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


sekarang ni baru nak amik balik mood berblogging . tapi still , ade jugak kekangan yang buat tiira bengang kadang2 . laptop ni haa . tira nak tanya korang ? apsal ea asyik load jee . padahal hari tu baru je format taw . aishhh .

nak download cerita pon susah . adoii . bengang .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 20 December 2013

dah ketinggalan banyak sangat

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


first entry untuk bulan december . fuhh , rase worst sangat biler tak dapat nak update sebelum2 ni . alasan ? mesti alasan yang same kan . "busy" . takde alasan lain . hmm , tapi entah lah . memang tkde mase langsung nak update . seriously ! padahal tengok movie boleh pulakk . kihkih .

hari ni start cuti untuk study week . lega rasenye dah abis lalui 2 minggu terakhir blaja . sakit sangat . tiap tiap hari tido lambat ! assignment , report , test , kuiz , berderet deret . biasalahhh , baru itu dinamakan student . kannn ? 

biler tak update ni , rase macam dah ketinggalan banyak sangat . tira jarang nak bukak fb . apetah lagi blog . so , macam issue2 semasa ni lambat sikit nak update dalam otak . kalau ade orang bg tahu , haa , baru la tahu satu berita tu . sedeykan ? erkk!

so , harap2 , minggu yang boleh dikatakan rilex2 ni , tira boleh fix kan balik mood berblogging ni . hmm . 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sunday, 24 November 2013

Nuffnang - CPUV ke 14 - Talent Corp SFCF

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

sedihnye la hai . ini BE tira yang ke 14 . okeyy , dari Talent Corp . terima kasih la sudi berkempen kat blog tira ye . ape yang sedih tu ? sedih sebab sikit earning yang tira dpaat kumpul . hikhik . ni semua gara gara tak bukak blog . 

ye la , lagi pun ni be untuk bulan lepas . bulan Octoberr . tira bukak account nuffnang , bersepah BE . haha . tu yang nak update satu2 nihh . 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

1K Giveaway By Cik Arnab

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



enter sini

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

windows 8 best ke ?

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


actually windows 8 ni dah lama dah kan keluar ? hehe . cuma ade orang je yang tak biasa nak pakai . kate serabut lah , apelahh . macam macam . mase tira mula tengok dulu pun , ishh , macam memeningkan je . so , set dalam otak , windows 8 tak best ! haha

baru2 ni , tira format balik laptop tira ni . ni kali pertama pergi anta servis kat orang luar . alaa , student2 kat uitm ni jugak . sebelum ni tira format laptop kat PC world je . sebab free ! semua orang suka benda free , ye dokk ? hehe .

bayaran dia rm25 . bagi tira okey lah tu . dia siap boleh tanya nak guna windows 7 atau windows 8 ? wahh , ade optional . bagus !! tira yang dah dok set otak kate windows 8 tak best tu , tetibe cakap nak windows 8 lahh ! 


then , sekarang bila dapat laptop semula , alaaa , best woo guna windows 8 . ringan . makin cantik plak laptop yang dah lama ni . kihkih . korang camne ? guan windows ape ?


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Mega Topup GiveAway By Mojatcerewet.com

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Mega Topup GiveAway By Mojatcerewet.com
KLIK BANNER UNTUK JOIN

Jom join Mega Topup GiveAway By Mojatcerewet.com sejumlah RM255 Topup untuk dimenangi! Klik banner atau klik SINI untuk join !

Mega Topup GiveAway By Mojatcerewet.com dianjurkan oleh Mojat dan disponsor oleh Adam Faiz,Fatin Farhanah,Munirah Rahman,Aina roseberry,Ana Ahmad,Cik Amal,Kasih Lestari Abadi,Anis AMira,Izyanyancinnamon,Maisarah,Hawa Syazana dan coretanku inpirasiku !

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Saturday, 23 November 2013

Love Giveaway By JohorGirl And Hana


Assalamualaikum.

Pada hari mulia maal hijrah ni, hana dan johorgirl akan mengadakan satu giveaway yang dinamakan Love Giveaway. Kenapa love? Eheh saja. Giveaway ni boleh mengeratkan 'love' sesama blogger ^^ Join reramai. Hadiah gempak! ;) So...... apalagi. Jom join! :)




Syarat syarat penyertaan:
1) 100% WARGA MALAYSIA
2) Mempunyai facebook dan blog
3) Lakukan syarat syarat yang diberi
4) Jujur dalam melaksanakan syarat syarat
5) Buat satu entry bertajuk "Love Giveaway By JohorGirl And Hana"
6) Giveaway ini berlangsung pada 5/11 -12/12  
akan tamat pada pukul 11.59pm

 Like page dibawah . Senang korang cuma tinggal klik klik . Button telah
disediakan .

         

2) Follow blog pula 
     
 

3) YANG INI KALAU KORANG WAJIB BUAT TERLALU KENA BUAT .
CAN NAK MENANG LEBIH TINGGI . AKAN DICHECK !

- Like slh satu gmba produk EIMANEL's Doorgift
- Share gmba produk tsebut d FB SECARA PUBLIC



4) Twitter time! TAK WAJIB 
*hanya untuk siapa yang ada ye,siapa yang ada follow jeh jangan tipu.
PELUANG UNTUK MENANG LEBIH TINGGI INSYAALLAH

KHAIRUNNISA

HANA


HAH LEPAS DAH BUAT SEMUA SYARAT BARU BOLEH KATAKAN GEMPAK !
NENGOK HADIAH DEKAT LINK BAWAH NI .

SENARAI PESERTA

semua peserta akan mendapat voucher
RM6 di JOHOR WARDROBE !!


PEMENANG AKAN DIUMUMKAN 2 HARI SELEPAS TARIKH TAMAT .
TARIKH TAMAT JUGA AKAN DIUPDATE SEKIRANYA TERPAKSA
DICEPATKAN ATAU DILAMBATKAN .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



join kat sini

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 22 November 2013

Ustaz Abdullah Khairi

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

lately nie , tira suka sangat dengar ceramah dari Ustaz Abdullah Khairi ni . best woo . cara penyampaian isi dia sangat seronok lahh . kalau lah berpeluang nak dengar ceramah dia face to face , wooo , best ! alangakah indah nyaa . cehh , heheh .

seronoknya part tang mana taw , kalau ustaz ceramah , mesti tak ngantuk . tu comfirm ! sebab ustaz pandai berintonasi , selitkan selingan yang boleh anda gelak terbahak punya lahh . haa , nampak tak kesoronokan kat situ ? hehe .

yang tira perasan , setiap kali ustaz berceramah , tak tinggal ayat "hidayah milik Allah" . setiap kali ustaz bercerita tu , dalam cerita , ada ceritaaa .haha , paham tak ? contoh kalau tengah cerita pasal hujan , dalam dok cerita hujan tu , ade sebut pasal kayu , haa , ustaz tambah cerita kayu dulu . baru sambung balik cerita hujan . hehe .

lagi satu , kalau time ceramah ustaz selalu tanya . hampa nak ka tunggu sampai pukol 2 pagi . jemaah yang datang dengar ceramah tu kata lah 'sangguppppp' . mana tak nya . dah ceramah ustaz best ! lama mana pn takpa dehh . hehe . la tu la ustaz buat lawak . ustaz kata 'hampa tunggu la , sy nak balik' hehe .

alang alang hari jumaat ni , jom la dengar sikit2 . 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Thursday, 21 November 2013

muka mengelupas lagi

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


ni la masalah tira kalau berjemur tengah panas . tapi yang peliknya dah sebulan dah ta nak elok lagi muka ni . ehh , jap ! bukan mengelupas teruk ehh . hehe . adelah sikit mengelupas yang nampak bila pakai2 bedak tu . at last , g kelas takde bedak tempek kat mukaa . 

tira berjemur bukan saja2 . alaa , masa pergi KARISMA uitm hari tu kat terengganu , main tengah panas . plus balik melaka muka dah gelap . hehe .berbelang gilaaaaa . tangan pun sama . kelakar ! tira main volleyball . kalah atau menang ? ececehh , nanti tira story next entry k .

dah tu tira cuba lah kollagen yang duk jual tu . alhamdullillah . okey dah muka . belang pun tak de sangat dah . muka licin . takde jerawat . bagus gak kot . tau tak yang mana ? yang nii .


tapi mengelupas kat muka ni ade lagi sikit . camne eah nak buat . tau dakk ?? 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Masalah P1 wimax

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

meh ni haa nak citer sikit . antara sebab-sebab tira dah lama tak blogging ni banyakk . tapi yang nak sangat sangat mention dekat sini pasal wifi p1 yang tira tengah guna sekarang ni lahh . sebelum ni baikkk je dengar cite yang p1 ni bagus guna .

kawan2 pn ade jugak yang pakai . broadband la tapi . yang tira ni nak dok kongsi ngn housemate , so decide la nak pakai home plan punya . sebulan rm98 + 23gb . besar tak ? uu , syiokk ue kalau laju . KALAU okey !

dah bayar memahal , tapi bila dok nak service , hampeh ! lambat . nak kata ni kawasan ceruk , takde la sangat . bandar melaka . wahai p1 , apesal la hang lambat nak load . geram mak hangg . dah tu , tira p la ngadu kat center . nun kan melaka raya sana .

diorang plak soh p complaint kat HQ . HQ kata okey , time kat rumah , call diorang bila kat depan lappy sebab nak buat troubleshoot . akk kat center tu pulak gatal tangan g reset modem hijau ni . dah sampai rumah , bukak lappy , terus tak  jumpa nama modem ni . nampak tak . tambah satu masalah lagi . 

tak pasal pasal lahhh , tunggu beberapa hari yang tira free nak g balik kat center nun . haaa , baru la betul . banyak cekadak plak modem tira ni kan . penat nak jaga dia jee . yang tira dok kecoh tu bukan sebab ape . kita guna bayar mahal mahal , tapi service tak cantik . kontrak plak 2 tahun . adehh .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 20 November 2013

teruja gilaaaa

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


ececehh . ayat tak boleh nak blah plak kan . hehe . mana tak nya , dah sebulan weh tak manja manja dengan blog ni . tup2 , kawan kawan kat alam maya ni still ingat tira . mau tak eksaited ? haha .

terima kasih la sebab still support tira lagi . blog pun dah berabuk skit . ce tengok kat tepi2 tu . bertempek lagi banner banner segmen , GA tu suma . padahal tarikh luput dah . haha . nampak sangat lah tak alert dengan blog ni ye dok . kesian tira . jangan gelak kan ehh ? hehe .

ehh , tira nak bw lah . nak jenguk korang . lagi satu , kalau ade segmen ape2 , tag lah tira k . 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Mini GA: Like Saya Dalam Contest 3B




Assalamualaikum



Mini GA ini dianjurkan bertujuan untuk mengumpul Like untuk Baby Zara Soffiya Di dalam Contest Baby Di Facebook.

Syarat syarat Penyertaan yang amat mudah iaitu :-

1-Like Fanpage  di sini >> 3B
2-Like Gambar Baby Zara di sini >> Facebook 
3- Buat Entry Bertajuk "Mini GA: Like Saya Dalam Contest 3B"
4-Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5-Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entry ini


Mini GA ini berlangsung pada 18hb November hingga 12.00pm 24 November.



Pemenang akan dipilih melalui Random.org

Terima kasih


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Salam Maghrib.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

dah solat ke belum ? tira baru je lepas . bosan . tak tau nak buat apa . then , bukak la lappy ni . niat dalam hati bersih ! nak blogging . hehe . padahal banyak assignment nie . ohh tidakk . nak keep blogging jugak lepas ni . kalau boleh dah ta nak tinggalkan blog kesayangan nie . hehe


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

coming back

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


dah sebulan rasenye tak menjengah kat sini . nak buat macam mana kan . tira pulak ade je masalah kat bende lain . mesti yang selalu visit tira tu pelik tira dah lame takde . and mungkin dah lupa kewujudan tira . ehehe . jangan lah macam tu eah .

buat masa sekarang ni , problem tu still ade . tapi nak jugak bagi khabar kat korang nihh . kihkih . ada mase tira nak jengah balik korang . nak sapa sapa . hmm .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 23 October 2013

Team Volleyball.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


hai korangg . masyaAllahh . dah berapa tahun tah tira tak update blog ni . jengah pun tidakkk. ish ish ish . kesian . hehe . okey , sekarang ni actually tira busy sikit sebab nak ready untuk sukan karisma kat terengganu . 

seronok2 dan beronok ronok . hehe . doakan uitm melaka okeyy . :)






Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 18 October 2013

Sesi lapor diri

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

sesi lapor diri . ehh , tira bukan penjenayah ke pencuri ke tau nak lapor2 diri ni . tapi kalau pencuri hati tu , ye kott . kihkih . tapi ni bukan nak melapor diri kat balai polis ke ape ehh . jangan salah anggap . hehe .

means sekarang tira dah selamat sampai la kat Uitm lendu ni haaa . lapor diri sebab book bilik la sayang oii . minggu depan dah start program karisma . so , minggu ni start latihan pusat . so , semua kontingen kena la berkampung kat lendu ni .

petang ni terus pergi latihan . penat naik bas pun tak habis lagi . huaaaaa :(


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Balik kampunggggggg ..

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


balik kampungg ohh ohhh
balik kampungg ohh ohh
balik kampung , 
hati rianggggggg ..

sobs sobs . tak riang pon sebenarnyaaa . selalu hari jumaat orang bali kampung . tapi balik melaka . uhuk uhuk mintak simpati* hehe


dah buat muka kesian ni . tak kesian keee ? hehe . miawww , miaawww . ini schedule post je ponn . maybe waktu sekarang ni tira dah ade kat melaka kot . nak pack2 barang and terus g uitm lendu . lepas ni dah busy dah smpai akhir bulan . dalam hati dok risau kat blog kesayangan ni . hurm .

**lunch ape tadiiii ? tira lapar nieyhhh .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Nuffnang - CPUV ke13 - Sunsilk Samson S

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


jeng jeng jengg . hehe . ade BE baru lahh . seronok nyaaa . thanks Nuffnang . thanks Sunsilk . okey , ni CPUV yang ke13 untuk tira . iklan dari Sunsilk Samson S . siapa pakai shampoo sunsilk ? korang pakai yang warna ape ? hehe . jum share !

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Thursday, 17 October 2013

cubaan google nama sendiri

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


keje ni korang pernah try tak ? ape yang keluar ? hehe . dah takde keje , carik lah keje kan ! ni keje tak faedah ke ? entahhhh !! haha

cube korang try google nama sendiri . google image taw ! banyak tak gambar korang yang cun melecun atau hensem nak gila tu terpapar ? kehkehkeh . takdooo ? kalau tiraaa , taip nama sendiri , keluar nyaa , gambar adik2 tira .

acano tuu ? hehe . korang dah try ? share jum !



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Pepatah Yang Di Patahkan

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


1. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kereta pun boleh undur, terlajak kapal terbang takde gear reverse, sori.
2. Bersatu kita teguh, bercerai kita kahwin lain.
3. Sudahlah jatuh ditimpa pula tangga lepas tu tercium pulak tahi ayam.
4. Alang-alang mandi biar guna sabun & syampu.
5. Harimau mati meninggalkan belang, isteri mati meninggalkan gelang, suami mati meninggalkan hutang.
(Itulah…lain kali jangan suruh suami beli gelang secara hutang)
6. Sebab mulut santan binasa sebab mulut juga… nasi pun habis.
7. Biar putih tulang jangan kuning gigi (gosok, jangan tak gosok tau)
8. Kalau tiada angin masakan pokok bergoyang kecuali kalau ada beruk atas pokok tu
9. Malang tak berbau tapi kentut boleh berbau walaupun tak berbunyi.
10. Biar mati bini jangan mati anak (boleh kahwin lagi ape)
11. Alang-alang menyeluk perkasa! m biar sampai kepangkal ketiak.
12. Biar korek hidung jangan korek tabung.
13. Berakit-rakit kehulu, berenang-renang ketepian lama-lama jadi letih.
14. Sayangkan anak tangan-tangankan sayangkan isteri kahwin lagi satu.
15. Kalau padi katakan padi, tidak aku ternanti-nanti, kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi…..boleh blah…….
16. Harapkan pagar, pagar pun tak boleh harap.
17. Tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat kena saman.
18. Hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri, kalau macam tu lebih baik tak payah hujan.
19. Biar lambat asalkan perlahan.
20. Kalau tiada rotan, pelempang ajelah….
21. Carik-carik bulu ayam lama-lama jadi bulu tangkis badminton, pasti ayam kebogelan.
22. Air dicincang takkan putus tapi kalau daging dicincang tandanya ada kenduri.

hehehe

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Fakta tentang Kentut .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

1. Dari mana asal Kentut?
 Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yang kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria perut.


2. Apa komposisi Kentut?
Berubah-ubah. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dalam udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampai usus). Adanya bakteria dan reaksi kimia antara asid perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak uidara yang tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentutnya lebih banyak kerana tubuh tidak sempat menyerap oksigen.

3. Kenapa Kentut berbau busuk?
Bau kentut kerana kandungan hidrogen sulfida dan merkaptan. Kedua bahan ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfur dan merkaptan dihasilkan oleh bakteria dalam perut dan makin busuklah kentut anda. Telur dan daging berperanan besar dalam menghasilkan bau busuk kentut. Kacang-kacang berperanan dalam menghasilkan volume kentut dan bukan kebusukannya.


4. Kenapa Kentut menimbulkan bunyi?
 Oleh kerana adanya vibrasi lubang anus pada saat kentut dihasilkan. Kerasnya bunyi bergantung kelajuan gas. 


5. Kenapa Kentut yang busuk itu hangat dan tidak bersuara?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria dan proses pencernaan menghasilkan panas, dan hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil, panas dan dengan produk metabolisme bakteria yang berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya tapi SBD (Silent but Deadly).


6. Berapa banyak Kentut dihasilkan dalam sehari? 
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.


7. Mengapa Kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, mengapa gas tidak melakukan perjalanan ke atas? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar anus lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus termasuk gas-ganya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus, gelembung-gelembung kecil bergabung menjadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gas akan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh kerana bentuk usus yang rumit dan berbelit-belit.


8. Berapa lama masa yang diperlukan Kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Bergantung keadaan udara seperti kelembapan, suhu, kelajuan dan arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara transmitter dengan receiver. begiotu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar dan konsenstrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa saat bererti ianya mengalami pengcernaan di udara dan hilang ditelan udara selam-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di tempat sempit seperti lif atau kereta, konsentrasinya lebih banyak sehingga baunya akan berlegar dalam waktu lama sampai diserap oleh dinding.


9. Apakah setiap orang Kentut? 
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah matipun orang masih boleh kentut .


10. Betulkan laki-laki sering kentut lebih daripada perempuan?
Tidak ada hubungannya dengan gender. Kalau benar, maka perempuan menahan kentutnya dan saat kentut, banyak sekali jumlah yang dikeluarkan.


11. Saat apa biasanya orang Kentut?
Pagi hari saat di tandas, yang disebut â € œmorning thunderâ €. Kalau resonansinya bagus, boleh kedengaran di seluruh penjuru rumah.


12. Mengapa kacang-kacangan menyebabkan banyak kentut?
Kacang-kacangan mengandungi zat gula yang tidak boleh dicerna tubuh. Zat gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus berpesta dan menghasilkan gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya).


13. Selain makanan, apa saja penyebab Kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi, sehingga muncul sebagai kentut).


14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul di lain lubang?
Tidak. Sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang dihasilkan oleh bakteria lebih banyak.


15. Kemana perginya kentut kalau ditahan atau tidak dikeluarkan?
Bukan diserap oleh darah, bukan hilang kerana bocor. Kentut berhijrah menuju ke bahagian atas menuju usus dan pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, hanya mengalami kelewatan.


16. Mungkinkah kentut terbakar?
Kentut mengandung metana, hidrogen yang combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyalaannya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.


17. Bolehkah menyalakan korek api dengan kentut?
 Jangan mengada-ada! Konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran.


18. Mengapa Kentut anjing dan kucing lebih busuk?
Kerana kucing dan anjing adalah karnivor. Daging kaya dengan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan horbivor seperti gajah, kuda, kambing yang menghasilkan banyak kentut, lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.


19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen. Mungkin sedikit saja anda akan mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.


20. Apakah warna kentut?
 Tidak berwarna. Kalau warnanya oren seperti gas nitrogen oksida akan tahulah siapa yang kentut.


21. Apakah kentut itu acid, basa, atau neutral Acid
 kerana mengandungi karbon dioksida (CO2) dan hidrogen sulfida (H2S).


22. Apakah yang terjadi kalau seseorang kentut di planet venus?
 Planet venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak akan banyak pengaruhnya.

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Shock !

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


dalam dok tengah termenung tu kan , tetibe tira teringat plak waktu study kat matrik duluuu . rase rindu pulak kan . hehe . ni belum cakap teringat waktu sekolah menengah dulu , kang tetibe jadi rindu jugak nanti . hehe . over pulak kan .

masa kat matrik , seronok ! ade jugak terasa life macam U sikit . tiap2 petang mesti main bola tampar . rajin jumpa lecturer . tengah hari jek boleh balik bilik . tapi dah blaja U ni , asal habis kelas je , balik umah , TIDO ! tu je keje . walaupun gap 2jam , nak jugak tido . hehe . takde masa pun nak jumpa lecturer .

and bila dapat result , boom ! meletop . haha . tira ingat lagi waktu UPS 1 , tira target 3.60 je . sebab tira ni mane la tau prestasi tira belajar macam mana . 3.60 tu pon yek yek je letak target . tak confident langsung . haha . tapi dapat result , 3.91 ! hamek kau . haha . suma A . ade satu je A- . tu yang failed dapat 4.00 .


dalam hati , fuyoo , macam ni ke cara blaja kat matrik . senang jek rupenyeee . alhamdulillah , exam seterusnya dapat 4.00 je . keluar matrik dengan pointer 3.95 . alhamdulillah . lepas tu apply IPTA . dapat la sambung dekat UiTM kampus melaka ni . 

so , blaja la macam biasa . macam kat matrik dulu . entah lah , tapi kurang rajin sikit kot . dapat je result , 3.++ jee ?? ohmairesult !! apa nak jadi . haa , dari situ tira terkejut . masa tu tira anggap tu result paling teruk punyaaaa . blaja kat U ni , bukan senang macam matrik . kena up sikit rajin tu . 

then sampai sekarang , tira still dapat kekal kan pointer atas 3 . CGPA kena jaga . walaupun sem lepas result teruk giler2 babeng punyaaa , sem ni , dengan cabarab karisma , tira nak back up balik result yang ada . doakan tira okey :)


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Nomad - Tetap menantimu

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


sekarang dah pandai main lagu ni . dok rakam dengan adik2 . tak nak upload . nak share chord je . hehe . senang sangat and enjoy :)

Intro: Am G C Am G C Dm F G C
C F
Aku menyedari telah jatuh cinta
G C
Tapi aku tak bisa mengungkapkan
A Dm
Terasa bahagiaku mencintaimu
F E
Walaupun kau belum mencintaiku
A Dm
Aku di sini kan selalu menunggu
G C
Yang selalu ada di setiap waktumu
E Am F
Slalu menanti jawapanmu
Dm G C
Untuk cinta yang terakhir
G Am Dm G C
C F
Semakin ku bisa untuk menyayangi
G C
Semakin ku bisa untuk mengerti
A Dm
Dari semua hidupmu yang ku mimpikan
F Dm E
kan ku hapus semua menjadi indah Hoo…
A Dm
Tak akan pernah hilang rasaku
G C
Cinta yang membawa dalam hatiku
E Am G F
Bagai mata yang tak terpejam
Dm G C
Aku tetap menantimu
G Am Dm F E
A Dm
Aku di sini kan selalu menunggu
G C
Yang selalu ada di setiap waktumu
E Am G F
Selalu menanti jawapanmu
Dm G
Untuk cintamu
A Dm
Tak akan pernah hilang rasaku
G C
Cinta yang membawa dalam hatiku
E Am F
Bagai mata yang tak terpejam
Dm G C G A
Aku tetap menantimu …hoo
Dm G C A
Aku tetap menantimu ..hoo
Dm G C
Aku tetap kan menantimu
G Am Dm G C

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

kena tinggal .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

kena tinggal atau sengaja tinggal ? tipu tipu . sengaja tinggal ni . hehe . saje tinggalkan blog ni tak berupdate ! visitor pun kurang . ehh , tapi ade BE baru . jeng jeng jengggg . camne tue ? hehe . alhamdulillahhh . sape tak nak kan . 

oitt , mana kawan2 ni . diorang pun kurang update gak ! sebok makan daging lagi ke ? hehe . eh , korang masak ape je eh raya hari tu ? share sikit !



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Tuesday, 15 October 2013

Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida



Assalamualaikum, peace upon you.





Dengan ini shida wakil dari www.reddelima.com menganjurkan Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida yang akan berjalan selama 2 minggu bermula hari ini 15.10.2013 bersamaan Hari Raya Aidiladha dan akan tamat pada 29.10.2013. Pengumuman pemenang akan diumumkan selepas Part 2 Giveaway dijalankan pada 30.10.2013 dan akan tamat 12.11.2013 (2 weeks). Shida berharap GA ini akan mendapat sambutan dan meriah seperti GA sebelum ni. Inshaa Allah. Kita tengok syarat-syarat wajib korang kena follow :





 syarat-syarat wajib : 


  1. Like dan Add Facebook Sponsors :  

  2. Like dan Follow Blog Shida :

  3. Buat satu entri bertajuk :  Reddelima Giveaway Part 1 by Dunia sebenar Shida

  4. Copy dan paste kod dalam entri korang

  5. Submit link entri dekat komen entri Giveaway ini











Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Monday, 14 October 2013

warna hijau .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


warna peberet korang ape ? kalau tira , tau tak warna ape ? hehe ,dah terang lagi bersuluh kan . opcoz la warna hijau . kalau boleh , suma barang nak warna hijau . kahkah . contoh , macam belog tira ni kan . sejarah kenapa tira suka warna hijau ni . sebab ..... ehh nak tau ke ? hehe

okey , sebab dia masa sekolah2 dulu , tira tengok masing2 suka warna tu lah , warna ni lah . macam warna peberet diorang lah kan . tira pun terpkir , tira ni takde wara peberet ke . then tira decide nak suka warna hijau . sebab tira pandang alam sekeliling kita ni , pkok2 warna hijau suma . 

contoh kalau bangun tidur , cube korang terus pandang pokok kat luar rumah , kompem , wata korang segar . tak caya ? cubalahhh ! benda ni tira alami sendiri .  then start dari situ , hijau adalah warna kegemaran tira . 

 powerbank pun nak hijau !
 ni doodle tira masuk segmen aku dan gitar

okey tudung tu feberet tira .

ni casing handphone tira . ofcoz hijau . hehe


korang warna ape plak ?

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH