Nur Atirah

Wednesday, 19 February 2014

COKOLAT COKOLI SEGMEN BY TENGKUBUTANG

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



Join kat sini .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Kisah Sebenar Kes Bapa Report Polis Anak Tidak Siap Kerja Sekolah

Assalamualaikum .
Apa Khabar !




meh baca sini 





Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Perhatian ! Berhati hati kepada kaum wanita .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Zaman sekarang ni , kalau orang nak buat benda tak baik , ade je macam macam cara kan ? So , tira nak share sikit la ni . Info ni pun tira ternampak kat fb tadi .
Bila tengok gambar ni , jadi takut plak . So , kepada kaum wanita , sila lah berhati hati okeyy :)

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Set Collagen Plus Vit E ternyata BAHAYA !

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Fuu , tentu ada yang tak percaya dan ade jugak yang dah sedar dengan perkara ni . Tambah tambah lagi sekarang memang tengah hangat produk CPVE ni kan . Produk ni dijual online oleh peniaga peniaga yang nampak kebersanannya .

Memang . Even tira sendiri dah guna produk ni . Dan kesan nya ? Memang ternyata lah . Memang dapat mencerahkan kulit . Tak disangkallah , kulit tira sekarang pun dah cerah dari dulu . Kawan kawan pun ade tegur . Masa tu memang takde lah pulak tau kesan kesan yang bahaya ni .

Memang , masa mula mula pakai tu , tambah tambah lagi night krim tuee , memang ade rase pedih pedih gitu . Sakit sakit mukaa . Tapi takda pulak bintik bintik jerawat kecik tumbuh kat muka tira . Now , ramai yang dah mula tau bahaya pakai produk ni . 

Ambil contoh dari blogger ni , http://shawluver.blogspot.com/2013/12/collagen-plus-vitamin-e-bahaya.html , dia dah siap google dah kesan kesan yang ade dalam set CPVE tu . tengok sikit ape yang didapat okey . 

10. TRIETHANOLAMINE
Sering digunakan dalam kosmetik untuk mengatur PH dan sebagai dasar bagi banyak produk pembersih. TRIETHANOLAMINE dapat menyebabkan reaksi alergi, termasuk masalah mata dan kekeringan pada rambut dan kulit. Bisa beracun jika diserap ke dalam tubuh dalam jangka waktu yang panjang.

Tengok ? dapat mengatur PH . sebab tu lah muka kita tu jadih cerah . 

blogger ini , http://pinkylaptop.blogspot.com/2013/11/awasciri2-kosmetik-yang-ada-mercury.html , dah senarai kan produk produk yang terdapat mercury dalam bahan nya . memang bahaya woo . Kesan dalam jangka pendek , memang dapat mencerahkan muka . tapi dalam jangka panjang ? meh tengok ape dia kata .

ini adalah contoh jenis kosmetik yang ada mercury tu :

1)Melekit-lekit.Sapu kat muka pun bkn main susah nak ratakan.

2)Tidak Homogen.Kalau kita biarkan krim tu,akan nampak lapisan minyak terpisah dari lapisan yg padat.

3)Kulit putih segera.Tagline kulit cerah dalam penggunaan seminggu,nampak beno nipunya.Pakai banyak merkuri memangla laju je kulit putih.Putih nye plak lain mcm,bukan putih natural.Biar lambat putih asalkan selamat.

4)Xda langsung jerawat nak tumbuh.Jangan cepat happy bila ni terjadi.Sebenarnya kulit epidermis(lapisan kulit yg paling ats sekali) dah rosak.Kulit dah ROSAK tu dah hilang protein dan melanin yg sgt la penting untuk melindungi kulit dari sinar uv.Dan kenapa jerawat dah xnak tumbuh adalah sebab kuman/bakteria pun xsudi nak duduk tempat yg dah rosak.Nyamuk pn buat derk je.

5)Bau logam.Merkuri ialah logam berat yg berbentuk cecair.So bau logam bau dia kuat menyengat,kalau wangi pun maybe dia dah dicampur dgn parfum(pewangi).

6)Warna kebiasaanya berwarna putih-kuning.Krim siang kuning,krim malam putih.Tapi xsemua lah produk nak ckp ada merkuri,tapi wajib diragui.So google sebelum nak try2 guna produk kosmetik.

7)Berkilau blink2.Tekstur kosmetik yg ada mercury ni berkilau2,kilat2 sikit.Cuba tengok kat kulit lepas pakai tu ada x kilat2.Ingat! mercury adalah logam sbbtu dia berkilat.

8)Bila stop pakai,bintik2 tumbuh kat muka,gatal2.Lama2 kulit jadi kehitaman dan kusam lebih teruk daripada sebelumnya.

9)Kulit sensitif dengan matahari.Kena matahari kejap je pun dah merah dan rasa terbakar.

so , ade tak rase seperti salah satu diatas ?

Blogger ni pulak , http://knnessa.blogspot.com/2014/02/awas-aku-dah-buang-set-collagen-plus.html , memang bangkang gila gila . korang boleh baca sendir lah kot bahan yang tak berapa nak elok tu .

hmm , bila dah tau ni . Memang rase nak stop pakai lah . Lame jugak tira guna benda alah ni . Sejak tira pergi karisma tahun lepas . Bulan 9/2013 . Kulit muka tira sekarang memang belum ade lagi tanda tanda jerawat jerawat kecil tu . Tapi sebelum ape ape berlaku , baik dicegah . ye dok ? 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Solat dhuha : Bagus untuk murah rezeki

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Sinat Dhuha :

Rakaat : 2,4,6 hingga 12

Waktu : 10 pagi atau antara 7am - 1pm sebelum waktu Zohor.

"Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.

"Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab Al-Majmu;' karangan Imam Nawawi).

1. Rakaat Pertama "Allahuakbar"& Niat dalam hati :
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"
Baca Alfatihah hingga akhir
Baca Surah, pendek pun takpa. (paling elok surah As-Syams )

2. Rakaat Kedua
Baca Alfatihah hingga akhir
Baca Surah, pendek pun takpa. (paling afdhal surah Addhuha)
Tahiyyat akhir & Beri Salam..

3. Doa
Mohon Allah murahkan rezeki kita..berkati kerja kita.
Doa apa sahaja..mengadulah pada Allah..
Paling mantap guna Doa ini khas untuk waktu Dhuha :




Maksudnya:

Ya Allah,
sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu,
kecantikannya adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu,
kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu
dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya ALLAH,
jika rezekiku masih di langit, turunkanlah,dan
jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah,
jika haram, sucikanlah dan
jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
Limpahkanlah kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh. 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Nuffnang - 3 BE still on going

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Alhamdulillah . Dalam usaha nak baiki balik kemurungan blog ni , melekat jugak BE untuk tira . Thanks Nuffnang ! terima kasih banyak banyak . 

Setakat ni ade 3 iklan on going . So , kena jaga elok elok lah kan . Harap harap usaha tira tak melentok lagi . Hehehe . Kadang kadang sifat malas tu ade je muncul . So kena tangani betul betul .



Ehh , sementara tu , nak ajak / jemput join segmen yang simple ni . Dapat masuk bloglist kat blog tira . Hehe . Sudi sudikan diri ye :)

SEGMEN .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH