Nur Atirah

Wednesday, 19 February 2014

Set Collagen Plus Vit E ternyata BAHAYA !

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Fuu , tentu ada yang tak percaya dan ade jugak yang dah sedar dengan perkara ni . Tambah tambah lagi sekarang memang tengah hangat produk CPVE ni kan . Produk ni dijual online oleh peniaga peniaga yang nampak kebersanannya .

Memang . Even tira sendiri dah guna produk ni . Dan kesan nya ? Memang ternyata lah . Memang dapat mencerahkan kulit . Tak disangkallah , kulit tira sekarang pun dah cerah dari dulu . Kawan kawan pun ade tegur . Masa tu memang takde lah pulak tau kesan kesan yang bahaya ni .

Memang , masa mula mula pakai tu , tambah tambah lagi night krim tuee , memang ade rase pedih pedih gitu . Sakit sakit mukaa . Tapi takda pulak bintik bintik jerawat kecik tumbuh kat muka tira . Now , ramai yang dah mula tau bahaya pakai produk ni . 

Ambil contoh dari blogger ni , http://shawluver.blogspot.com/2013/12/collagen-plus-vitamin-e-bahaya.html , dia dah siap google dah kesan kesan yang ade dalam set CPVE tu . tengok sikit ape yang didapat okey . 

10. TRIETHANOLAMINE
Sering digunakan dalam kosmetik untuk mengatur PH dan sebagai dasar bagi banyak produk pembersih. TRIETHANOLAMINE dapat menyebabkan reaksi alergi, termasuk masalah mata dan kekeringan pada rambut dan kulit. Bisa beracun jika diserap ke dalam tubuh dalam jangka waktu yang panjang.

Tengok ? dapat mengatur PH . sebab tu lah muka kita tu jadih cerah . 

blogger ini , http://pinkylaptop.blogspot.com/2013/11/awasciri2-kosmetik-yang-ada-mercury.html , dah senarai kan produk produk yang terdapat mercury dalam bahan nya . memang bahaya woo . Kesan dalam jangka pendek , memang dapat mencerahkan muka . tapi dalam jangka panjang ? meh tengok ape dia kata .

ini adalah contoh jenis kosmetik yang ada mercury tu :

1)Melekit-lekit.Sapu kat muka pun bkn main susah nak ratakan.

2)Tidak Homogen.Kalau kita biarkan krim tu,akan nampak lapisan minyak terpisah dari lapisan yg padat.

3)Kulit putih segera.Tagline kulit cerah dalam penggunaan seminggu,nampak beno nipunya.Pakai banyak merkuri memangla laju je kulit putih.Putih nye plak lain mcm,bukan putih natural.Biar lambat putih asalkan selamat.

4)Xda langsung jerawat nak tumbuh.Jangan cepat happy bila ni terjadi.Sebenarnya kulit epidermis(lapisan kulit yg paling ats sekali) dah rosak.Kulit dah ROSAK tu dah hilang protein dan melanin yg sgt la penting untuk melindungi kulit dari sinar uv.Dan kenapa jerawat dah xnak tumbuh adalah sebab kuman/bakteria pun xsudi nak duduk tempat yg dah rosak.Nyamuk pn buat derk je.

5)Bau logam.Merkuri ialah logam berat yg berbentuk cecair.So bau logam bau dia kuat menyengat,kalau wangi pun maybe dia dah dicampur dgn parfum(pewangi).

6)Warna kebiasaanya berwarna putih-kuning.Krim siang kuning,krim malam putih.Tapi xsemua lah produk nak ckp ada merkuri,tapi wajib diragui.So google sebelum nak try2 guna produk kosmetik.

7)Berkilau blink2.Tekstur kosmetik yg ada mercury ni berkilau2,kilat2 sikit.Cuba tengok kat kulit lepas pakai tu ada x kilat2.Ingat! mercury adalah logam sbbtu dia berkilat.

8)Bila stop pakai,bintik2 tumbuh kat muka,gatal2.Lama2 kulit jadi kehitaman dan kusam lebih teruk daripada sebelumnya.

9)Kulit sensitif dengan matahari.Kena matahari kejap je pun dah merah dan rasa terbakar.

so , ade tak rase seperti salah satu diatas ?

Blogger ni pulak , http://knnessa.blogspot.com/2014/02/awas-aku-dah-buang-set-collagen-plus.html , memang bangkang gila gila . korang boleh baca sendir lah kot bahan yang tak berapa nak elok tu .

hmm , bila dah tau ni . Memang rase nak stop pakai lah . Lame jugak tira guna benda alah ni . Sejak tira pergi karisma tahun lepas . Bulan 9/2013 . Kulit muka tira sekarang memang belum ade lagi tanda tanda jerawat jerawat kecil tu . Tapi sebelum ape ape berlaku , baik dicegah . ye dok ? 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

16 comments:

Kisah Si Dairy said...

NASIB BAIK TAK GUNA..

msredcheesecake said...

akk ni tak pakai produk2 camni... sebb takut kesan camni lah... biarlah hitam pun...hheee

DIARI FARISHA said...

adik ipar ada guna..muka elok2 terus naik jerawat..

Farah Waheda Wahid said...

berhati2lah ketika memilih produk...

Hafiza AizZawa said...

bahaya nye.. Fiza pun tak guna produk nie...

Cikna said...

Cikna pernah try produk ni, mula ade pengelupasan sikit pastu bile pki krim siang berpeluh2 pd hal bwu lps mandi.......;-(

Asha Lya said...

sib baik blm terlambat ya tira..kita memang tak guna produk2 kecantikan nie

timm_bill said...

bahayanya..timm dok pkai safi ngn garnier jer..huhu..

Aznie Syahzany said...

Tira berhenti mcm mana ? Terus berhenti mcm tu je ke apa ? PLEASE REPLY :(

Aznie Syahzany said...

Tira berhenti mcm mana ? Terus berhenti mcm tu je ke apa ? PLEASE REPLY :(

farrah said...

hye, just nak bagi tips bagi sesiapa yang pernah menggunakan produk2 pemutihan & pengelupasan. muka mereka yang telah menggunakan produk2 sedemikian memang akan tumbuh ruam or jerawat etc sebab kulit dah jadi sensitif. so, the best thing is, stop those kind of products & rehatkan muka dari sebarang jenis kosmetik & produk muka minimum 1 minggu & maximum 1 bulan. dalam tempoh ni memang segala jrawat or ruam akan keluar, biarkan dia keluar sebab ia akan mengeluarkan segala kimia yg tersumbat dalam kulit. then lepas dah rehatkan muka, i suggest u'll gunakan set botanical Mary Kay (all skin types), its a mild cleanser & sgt bgus untuk kulit yg dah rosak & sensitif. guna dalam 3-6 bulan & ur skin akan bertambah pulih. lepas kulit dah pulih, then u should use skin regimen yg betul step by step, kalau yg ada beauty consultant tu lagi bagus, boleh tanya apa skin regimen yg betul2 kulit u'll perlukan & mereka selalunya akan analisa kulit dulu sebelum recomend kan sesuatu skin care. Mary Kay adalah produk yg berasaskan bahan semulajadi dan dijamin selamat. Ia nya bkn produk local. Its made from usa and setaraf dengan produk antarabangsa yg lain. Exclusive nya, produk Mary Kay tiada dijual di kedai jamu, pasaraya mahupun pasar malam.. Ianya hanya boleh dibeli daripada beauty consultant yg berdaftar shj. Klu berminat nk cuba produk ni boleh la msg/wassap saya Fara 0123046831 -Senior Beauty Consultant Mary Kay-

Anonymous said...

hye, just nak bagi tips bagi sesiapa yang pernah menggunakan produk2 pemutihan & pengelupasan. muka mereka yang telah menggunakan produk2 sedemikian memang akan tumbuh ruam or jerawat etc sebab kulit dah jadi sensitif. so, the best thing is, stop those kind of products & rehatkan muka dari sebarang jenis kosmetik & produk muka minimum 1 minggu & maximum 1 bulan. dalam tempoh ni memang segala jrawat or ruam akan keluar, biarkan dia keluar sebab ia akan mengeluarkan segala kimia yg tersumbat dalam kulit. then lepas dah rehatkan muka, i suggest u'll gunakan set botanical Mary Kay (all skin types), its a mild cleanser & sgt bgus untuk kulit yg dah rosak & sensitif. guna dalam 3-6 bulan & ur skin akan bertambah pulih. lepas kulit dah pulih, then u should use skin regimen yg betul step by step, kalau yg ada beauty consultant tu lagi bagus, boleh tanya apa skin regimen yg betul2 kulit u'll perlukan & mereka selalunya akan analisa kulit dulu sebelum recomend kan sesuatu skin care. Mary Kay adalah produk yg berasaskan bahan semulajadi dan dijamin selamat. Ia nya bkn produk local. Its made from usa and setaraf dengan produk antarabangsa yg lain. Exclusive nya, produk Mary Kay tiada dijual di kedai jamu, pasaraya mahupun pasar malam.. Ianya hanya boleh dibeli daripada beauty consultant yg berdaftar shj. Klu berminat nk cuba produk ni boleh la msg/wassap saya Fara 0123046831 -Senior Beauty Consultant Mary Kay-

Anonymous said...

Sye lps tau psl ni trus STOP pakai bendalah ni..

Anonymous said...

STOP

mickey♥monkey said...

Dah pernah pakai dh sampai habis. Memang first week tu ira sendiri geram dengan pipi. Chubby semacam je. Huhu. Lama tu ade tumbuh bintik bintik kecik kat pipi hampir ke telinga. Ingat kan elergik ke hape. Malas nak fikir lastly pakai je sampai habis. Huhu. Sebulan la kut pakai set cpve ni. Sekarang dh tak pakai pape skincare sbb takut and fobia. Kulit muka ni nk guna lama lagi. Huhu. And now, ira dh start minum 2Be GORGEOUS FIBRE. bagus produk ni. Buang toksin dalam badan. Alhamdulillah dh seminggu lebih ira amalkan ni. Macam macam masalah diatasi sampaikan maslah sembelit pom settle. Yela kan dh pakai macam macam tu mesti ade lagi dalam badan.akak ira ada jual produk ni. Yela tak lama lagi dh nak raya. So ada lagi sebulan nak cuba 2be GORGEOUS ni. Kalau ragu ragu cer google produk ni. Semua bagi positif feedback. Jangan risau ia halal dan ada kelulusan kkm. Jadi untuk promosi raya ni, 1jar 2BE GORGEOUS FIBRE RM43. If buy 2jar RM80. Kalau berminat boleh whatsapp ira 0145200588. Kami jual yang original punya!!

Anonymous said...

Menyesal Sgt..smpai skrg tpaksa tanggung kesan buruknya

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH