Nur Atirah

Thursday, 30 August 2012

perbezaan antara hijab dan bukan hijab

Assalamualaikum .
Salam Syawal !




Jari Menaip ,
Nur Atirah .

HADIS TIGA SERANGKAI

Assalamualaikum .
Salam Syawal !



hemmm

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 29 August 2012

TAJUK SEGMENT : PENCARIAN 222 BLOGGER BERTUAH OLEH NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE

Assalamualaikum .
Salam Syawal !


join .

jangan lupa JOIN  GA ni 
JOIN GA SYAWAL

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Tuesday, 28 August 2012

segmen eraz fadli : pencarian bloglist

Assalamualaikum .
Salam Syawal !



join 

tahniah kerana dah pakai .com

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Monday, 27 August 2012

Segmen : Hanif Idrus Segmen Menerjah

Assalamualaikum .
Salam Syawal !



jom join !

http://ruhayurazali.blogspot.com

http://www.gadisbunga.com/

jangan lupa JOIN  GA ni 
JOIN GA SYAWAL

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

masa rehat semakin berakhir

Assalamualaikum .
Salam Syawal !


rasenye hampir sebulan lebih duduk di rumah ni . lepas dari exam , lepas dari stress belajar semua . result exam pon , alhamdulillah , memuaskan tira . dan tira pernah update dulu ? baca kat sini . >SINI< . sekarang dengan semangat yang baru , tak sabar nak sambung belajar .


maknenya , masa rehat tira dah nak berahir lahh . hehe . takpe , yang seronok dapat puase sebulan dirumah . tiap hari dapat buka puase ngn keluarga , kadang ngn dia . ngeee . lagi seronok dapat beraya lame2 skit . hehe . dapat duet raye jugakkk ! -da besar panjang pon dapat duet raye lagi . kau hadoo ? muehehe .


haa , tira baru je daftar course untuk sem depan . semester 3 ! hehe , tak sabar nak jumpa kawan2 . rinduuu . rumah jauh2 , camne nak jumpa . kesian kan ? hehe . 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sunday, 26 August 2012

tira memang tamak ?

Assalamualaikum .
Salam Syawal !


wah , wah , wah , baru korang tahu perangai tira macam mane . haha . aku begitu ke ? betol ke tira tamak ? alaa , tira tipu lahh . saje wat gempak . haha . gempak lah sangat kan . ngeee~  -macam mntak penampar tak?- hehe .


takkk , camni sebenarnyee . bosan sangat . ajak adik kecik g kedai . wat habis duet lah kiranya . haha . -duet raye- sampai2 pusing satu kedai lu . apeee nak beli ni . last2 bukak icebox . fuuhhh , terliur tengok banyak2 eskremm . hehe , haaa , cepat teka tira amik eskrem ape ??

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



tadaaaaa !!! hehe . "adik , ni akak punye sorang . tak boleh mintak " . haha . tira memang tamak . ape kesah . nak beli sendiri . cedapppp . nak tak ???

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Saturday, 25 August 2012

Petua : Mencantikkan Kuku

Assalamualaikum .
Salam Syawal !




1. cuci kuku tangan dan kaki sehingga bersih dan lap hingga kering . gosokkan beberapa ulas bawang putih pada kuku jari tangan dan kaki . amalkan 3 kali seminggu .

2. geselkan jari pada bedak batu , kemudian gosoklah pada kuku sehingga kelihatan licin dan berkilat .

3. gosokkan beberapa bunga kuntum melor pada kuku hingga berkilat . lakukan sekerap mungkin untuk mendapatkan lebih kesan . jika tiada bunga melor , gantikan dengan daun bunga melor yang masih muda .

4. ambil cecair lilin yang masih panas , dan sapukan dikuku . selepas beberapa minit , buangkan sisa ceacir lilin yang telah keras dikuku tadi .


SELAMAT MENCUBA
^,^


p/s : dah cuba bg tau yeee . hehe

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Petua : Memutih Dan Menguatkan Gigi

Assalamualaikum .
Salam Syawal !


haa , ni bagus untuk mereka yang sayangkan gigi anda . hehe . gigi cantik mesti menjadi idaman semua orang . orang kate gigi saya cantik . erk ? Perasan sekejap ! haha . dah-2 , daripada merepek lebih2 , baik kite teruskan . check this out !


1. Tumbuk sepotong halia dan sesudu garam kasar sehingga lumat . tambah sedikit air dan berkumurlah dengan air tersebut setiap kali selepas menggosok gigi pada sebelah malam iaitu sbelum tidur . gigi anda bukan sahaja akan kuat dan putih , malah mulut anda pon akan berbau harum .

2. campurkan sedikit garam pada ubat gigi . kemudian gosoklah pada gigi setiap hari . gigi akan kelihatan lebih berseri .

3. sapukan soda bikarbonat pada berus gigi dan gosok sehingga berkilat . selain itu makan buah strawberry setiap hari untuk menjaga gigi .




SELAMAT MENCUBA
^,^


p/s : dah cuba bagi tau tira oke .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Petua : Kulit Muka Berminyak

Assalamualaikum .
Salam Syawal !


kali ni tira nak kongsi petua untuk kulit yang sensitif tu . mesti rase tak selesa kan bila dah start berminyak tu . rimas , lemas , tak jadi dah berhias . hehe . merepek dah tira ni . oke , jom tengok camne nak jauhkan minyak-2 tu . hehe .


1. Parut epal hingga halus . Sapukan pada muka . Biarkan selama 15 minit . Cucilah dengan air suam . Lakukan tiga kali seminggu .

2. Rendam beras anggaran setengah gelas , campurkan daun cermai dan ibu kunyit . Kisar bahan-2 ini  Bersihkan muka terlebih dahulu dan sapukan bahan yang telah dikisar setiap kali sebelum tidur .

3. Campurkan sedikit madu lebah dengan air perahan asam gelugur . Jika tiada bolehlah diganti dengan air limau purut . Sapukan bahan tersebut ke seluruh muka dan biarkan kering . kemudian bilaslah dengan menggunakan air bersih .

4. Ambil sehelai tuala bersih . rendam ke dalam air suam kemudian perah dan tekapkan kemuka . setelah itu laplah bersih-2 . lakukan setiap malam sebelum tidur .

5. Ramaskan daun sirih didalam secawan air . selepas itu , sapukan pada seluruh muka dan biarkan selama 15 minit . kemudian bilas dengan air suam . lakukan 3 kali seminggu berturut-2  untuk mendapatkan hasil yang memuaskan .

SELAMAT MENCUBA
^,^

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 24 August 2012

raya lagi .

Assalamualaikum .
Salam Syawal !


here i come . huhu . penat , sakit kaki . baru pulang melaka . pergi beraya . itu pon kawan bawak . dapat lah berjalan . hemm , ape yang best ? takde . penuh dugaan tadi .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Thursday, 23 August 2012

Petua : Selamat Tinggal Jerawat .

Assalamualaikum .
Salam Syawal !


kali ni tira nak kongsi sikit petua yang boleh korang guna . kadang2 tira pon amalkan jugak . nak kate berkesan , tengok pada kerajinan korang . ni petua orang-2 tua dulu . sape ade jerawat ? haaa , korang mesti tak suke ye dokk ? hehe . oke , jom belajar .

1. Rendam asam gelugur semalaman . Tumbuk pucuk jambu batu . Kemudian campurkan dengan air rendaman tadi . Sapukan dumuka . Biarkan beberapa minit . Lakukan dua kali seminggu .

2. Hancurkan beberapa helai daun pucuk jambu batu . campukan dengan bedak sejuk . Tepekkan dimuka sebelum tidur . Amalkan setiap hari .

3. Campurkan susu tepung dengan air bersih .Kemudian tepekkan ke muka setiap malam dan setelah kering basuh muka dengan air suam .

4. Belah dua biji tomato. Sapukan rata pada muka sebelum masuk tidur. Biarkan biji tomato yang melekat dimuka. Keesokkan harinya , basuh muka dengan air bersih. Amalkan seminggu sekali .

5. Ambil seberapa banyak kulit timun . Tumbuk hingga lumut . Pupurkan kulit timun yang ditumbuk tadi ke muka yang terdapat kesan jerawat . Biarkan setegah jam sebelum dibersihkan . amalkan setiap hari .





haa , senang je kan . ^,^#
selamat mencuba . :)

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 22 August 2012

Jodoh Allah tentukannn .

Assalamualaikum .
Salam  Syawal  !


hari ni dah janji dengan kawan lama nak g jenguk dia . raya terus lah kat rumah dia tu . rasenya 3 tahun lebih kot tak jumpa dia . yelahh , dah kawin dah pon . anak pon dah dua . dua-2 hero. hari ni baru capai hajat nak jumpe . eksaitedddddd !!


dalam pukol 8 dah gerak dah . gerak ngan geng tira lahh . nun g jumpa dia kat kampung londah tu . kesiannn , kerana kitorang dia sanggup biarkan suami balik banting dulu . anak nya tadi hensem2 . hee . yang kecik baru 8 bulan . lasak yang amat .


hee , dah  kain dah kawan tira sorang tu . umur baru 21 . yelahh , jodoh allah tentukan . tira biler nak kawin ? buat mase ni nak concentrate belajar dulu . insyaallah ade jodoh . ade lahh ..

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

aiskrim time .

Assalamualaikum .
Salam Syawal !


haha , walaupun demam , nak jugak makan aiskrim . tengah dok baring2 tadi terdengr pulak lagu paddle pop tu . huh , berjemam dah dia tak lalu sini . soh adik beli kan . 



nyum . nyum . nyum .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

saya tak larat

Assalamualaikum .
Salam Syawal !

tak tau lah nak kate kesian ke tak . hari sebelum ni busy yang amat . tak sempat nak update . just dapat publish komen2 yang ade je . ngee . bangun pagi dah rase semacam . ohh tidakkkk ! aku demam .




badan sakit2 , kepala pening , tira nak berjalan pun susah . huh , ape nak jadi . 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Monday, 20 August 2012

bila orang Pahang datang Negeri Sembilan.

Assalamualaikum .
Salam  Syawal  !


penat giler2 . nak tercabut tangan ni kek basoh pinggan je . hhehe , bak kate maklong tira , sudah2 la tu basuh pinggan . pegi keluar berjalan . haha . semalam hari pertama raye lagi lahh , plus dengan tangan yang seliuh . haduiiii , rase macam nak menangis .


tapi pgi tadi tibe2 plak tangan ni da ok . boleh lah wat keje dengan senang nye . heee . dan hari ni sedare dari pahang datang . ade sorang pakcik tu tira panggil dia paklong . mase on the way ke sini , anak nya tanya .

Anak : bah , jauh lagi ke abah ?

Ayah : ehh , jauhh , kan n9 , ni baru satu , tinggal lagi lapan !

Anak : erk ?   =,=

sakit perut gak tira gelak bila paklong tu cerita . macam2 dia buat lawak . lawak yang tdi tu yang tak bley than . haha . kesian anaknya dipermainkan ayahnya sendiri .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Saturday, 18 August 2012

RAMADHAN 29 : SALAM AIDILFITRI PADA SEMUA

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


arghh , penat ! dari pagi macam2 benda dah buat . nasib baik adik2 ade tolong . rajin gak adik2 tira taw . hehe . sekarang curik masa kejap nak update . taip laju2 . lepas ni kene sambung tolong masak balik . korang da masak ke ? ape persiapan untuk esok ? huhu .


dikesempatan ni , tira nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua . wan , mak , adik2 , kawan-2 , dan rakan2 blogger semua yang menyambut hari yang bahagia ni . ampun dan maaf tira pinta dari korang semua .


tak lupa jugak buat ayah yang jauh dimata . walaupun kita tak dapat raya same , tapi akak dan adik2 harapkan ayah bahagia menyambut ketibaaan bulan syawal ni . insyaallah kalau diberi kesempatan , akak datang raya rumah ayah oke :)


kepada kawan2 yang lain , kalau tau rumah tira , boleh la datang . hehe . boleh rapat2 lagi kan . tira seronok dapat kenal dengan rakan-2 blogger lain walaupun dalam dunia maya ni je . banyak benda yang tira dapat . SALAM AIDILFITRI YE . :)


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 17 August 2012

RAMADHAN 28 : ADA ORANG JELES .

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


tira tak tau lah sama ada tajuk entry ni sesuai ke tak , tapi yang jelas , tira nak kategorikan dia ni sebagai orang yang jeles sebab pintu hati dia masih tertutup lagi . maybe . entah lah . tira tak tau dia sapa .  korang nak tau ? oke2 , dalam tengah hari tadi tira post satu artikel tentang Jarod Smith , seorang amarican yang masuk islam .


bace kat SINI , lepas tu tadi tira tengok comment , tira terkejut ada seorang comment yang agak tidak sopan sikit . 




ntah la , tak tau nak cakap ape .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 28 : YES , I AM MUSLIM . WHY ?

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




alhamdulillahh :)

bace kisah selanjut nya 
LINK

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 28 : I LOVE YOU .

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


entry ni special untuk orang yang tira sayang . amat-2 sayang . kenapa ? sebab hari ni hari yang special sikit . hari yang disambut sekali setahun . hehe .


HAPPY BIRTHDAY MAKKK !!


hari ni birthday mak tira . hehe . walaupun hidup ni ade suka dan duka , tapi hari ni hari suka untuk mak tira . so , bertambah special lagi bila dalam buan ramadhan ni kan . untungnya mak saya . hehe . tadi dah wish mak dah . salam , cium-2 pipi . mak senyum je . :)


makk , akak doakan mak sihat dalaman dan luaran . tak nak mak demam-2 ke ape . moga jugak mak panjang umur , murah rezeki kita sekeluarga . akak harap gak mak dapat pulih  walaupun sikit . mak dah banyak tanggung sakit . sakit yang tak nampak .


takpe , Insyaallah ade jalan penyelesaian nanti . akak janji akak belajar sungguh2 . dapat ubatkan mak lagi . walaupun dulu dah cuba banyak kali , kita tak boleh putus asa mak . biarkan orang yang buat kite tu tanggung dosa sendiri . mak memang kuat . I LOVE YOU MAKK .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Thursday, 16 August 2012

RAMADHAN 27 : AKU SUKA-2 , TAPI AYAH ??

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


tetibe rase sedey . raya semakin hampir . mungkin aku suka-2 , tapi ayah ??  tadi ayah mesej , tanya kabar tira dengan adik2 . tira teringat semalam pon ayah ade mesej , tapi tira tak balas . bukan tira sengaja tak nak balas , tapi tira tak tau nak borak ape dengan ayah .


tapi tadi , tira tak sampai hati . tira balas mesej ayah tu . tira cakap tira dan adik2 sihat . hari ni tira buat kuih bahulu . tira terkilan bila ayah kate " sedappnye , banyak ke buat kueh ? kat sini satu kuih pon ayah tak nampak lagi . fitrah semua ayah dah bayarkan . ramai ke balik ? "


terdetik kat hati tira , tira dengan adik2 , mak , suke-2 nak beraye . tapi ayah ? dah ade ke belom baju raye ayah , tira pon ta tau . tira rase macam nak belikan kuih sikit-2 tok ayah then terus hantar sana . tapi , tak berdaya . wan tak kan bagi jumpa ayah .


ayahh , setiap mesej ayah , bukan akak sengaje tak nak balas , tapi akak tak sanggup nak dengar ayah berkata . runtun hati akak sebagai anak ayah . akak belom kuat . takpe , walau ape pon , akak doakan kesihatan ayah . salam aidilfitri dari akak dan adik-2 .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 15 August 2012

RAMADHAN 26 : OH NASIK LEMAKKK !

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


CURRENTLY COOKING NASI LEMAK ! . argghhh , akhirnya dapat  gak nak masak nasik lemak . haha . ingatkan nak masak semalam . tapi tak jadi pulak . masak untuk adik2 , wan dan mak . hope diorang suke . tapi rase kurang sikit . sebab ape ? sebab adik yang kecik takde . die berbuka kat sekolahh .


takpe2 , tinggalkan sikit untuk dia . anda mau ?? hehe . meh la datang rumah . muehehe . tira tetibe pulak teringin nak makan nasi lemak . entahhh !! tak tau kenapa . tu yang buat tu . sambal nye tira buat sambal sotong . hari ni korang berbuka ape ? post tira sikit bolehhh ?? ^,^


gambar ni curik mr. google jep . haha

slurrppp !!

tambah dengan air 
COCA COLA

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

PENANGGUHAN GA

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


oke , alhamdulillah , kite da smpai ke ramadhan yang ke 26 . tapi walau bagai mana pon , tira pon sedey jugak sebab ramadhan nak pergi kan , bulan yang mulia ni . so , sebenarnye tira nak bagi tau something . setelah difikir2 semula , tira nak postpone dulu ga tira yang hari tu . SINI .


tira ambil kirra respond dari blogger2 lain yang kate nye sibok skit nak dekat raye ni . so , takde mase nak promote GA tu nanti . so , tira amik keputusan untuk tangguh dulu . then mungkin lepas raye kot baru tira aktifkan GA tu .


senarai peserta yang dah join , tira belom publish lagi . then , tunggu aktif semula baru tira publish oke . SELAMAT HARI RAYA :) . SINI .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sunday, 12 August 2012

GA : SYAWAL GIVEAWAY

sticky post !

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




ehem2 . oke , hari ni tira nak buat GA baru . khas untuk semua blogger2 . haa , simple je GA tira ni .  mungkin rezeki bulan ramadhan ni yang membolehkan tira buat GA ni . hadiahnye seperti yang korang lihat kat atas . tira akan pilih 2orang pemenang . seorang lelaki dan seorang perempuan . syarat2nye seperti  dibawah :

SYARAT2 :

1 - wajib ada blog dan follow blog tira
2 - singgah 3 page sponsor ni >> SATU , DUA , TIGA
3 - follow twitter tira >>  FOLLOW
4 - like fanpage tira >> LIKE
5 - buat entry korang bertajuk " GA : SYAWAL GIVEAWAY "
6 - linkkan entry ke bahagian comment . cbox tak dilayan .


TAMBAHAN :

GA ini juga ditaja olehh >> broblogger.net
jom terjahhh !

PEMILIHAN PEMENANG :

tira akan gunakan 100% top referrel . so , korang promote la GA ni ye . ajak kawan2 join . yee .
peserta pertama dan kedua yang join akan diberi hadiah misteri .
senarai peserta akan dipublish sekiranya lebih 20 orang .


TARIKH TUTUP :

tarikh tutup belum ditentukan lagi . mungkin tira akan update lagi untuk maklumat lanjut . takpe , yang penting join oke :)



p/s : GA ni akan terbatal jika kurang penyertaan bawah 30 orang .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 23 : HUKUM MENCUKUR BULU KENING DAN BULU DI KAKI

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


Ini cerita pagi tadi semasa saya sedang berada di salon. Dipendekkan cerita, semasa rambut saya sedang dibasuh oleh salah seorang pekerja salon, datang seorang wanita muda berusia pertengahan 30-an. Mungkin sedikit berusia daripada saya.

Perwatakannya agak menarik, ditambah lagi dengan fesyen bertudung yang agak trendy membuatkan mata saya tidak lepas daripada terus memerhatikannya dari balik cermin salon.

Dia duduk, mata saya masih tidak lepas memandang. Kemudian salah seorang pekerja datang kepadanya dan bertanya, “potong rambut kak?”

Dia jawab “tak, saya nak cukur bulu kening saya supaya bla… bla… bla…”

okey bab bla… bla… tu kita abaikan. Sengaja saya skip secukup rasa sebab merapu sesangat.

Cuma apa yang menarik perhatian saya ialah jawapan daripada empunya badan bila pekerja tu tanya, “kak, suami tak marah ke cukur kening”

Fuhhh… cayalah dik, lepas tu tanya “kakak” tu, dah banyak sangat ke amal jariah yang dia simpan selama ini, bisik saya dalam hati.

“takpe, suami i yang suruh, lagipun tak salah kan berhias untuk suami?”

Saya terdiam sejenak mendengar statement berani mati perempuan tu. Alahai kak… sejak bila hukum haram bertukar menjadi “tak salah” pula ni. Bab agama jangan main-main kak! Agak-agak kalau saya terangkan kekhilafannya sebentar tadi, dia marah saya tak?

Saya akui saya bukanlah arif sangat mengenai agama, tapi setahu saya, mencukur dan mencabut bulu kening adalah haram dan ditegah oleh agama Islam, seperti yang sering kali ‘Ustazah garang’ di sekolah menengah saya katakan dahulu.

Dahlilnya jelas, cuma gagal saya perhalusi sehinggalah info mengenainya saya perolehi sebentar tadi dengan mencari sendiri sumber yang boleh dipercayai di Internet.

Menurut USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL dan islamgrid, hukum mencukur atau menipiskan bulu kening adalah haram kerana ianya mengubah ciptaan Allah sebagaimana ditegaskan oleh Nabi S.A.W. dalam hadisnya

“Allah melaknat perempuan-perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya, perempuan-perempuan yang mencukur alis (bulu kening) atau minta dicukur alisnya dan perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan-perempuan yang merubah ciptaan Allah”. (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin Umar r.a.).

Dengan demikian wanita tidak boleh memberi apa jua alasan dan berkompromi dalam hal ini, sekalipun dengan permintaan sang suami kerana Rasulullah S.A.W. sendiri telah melarang keras seperti yang terkandung dalam hadis di atas.

Cukup jelas bukan?

Jadi apa pula hukum mencukur bulu di badan, terutamanya bulu pada kaki, bulu ketiak dan ari-ari.

1. Mencabut bulu ketiak dan ari-ari; hukumya sunat. Bagi bulu ari-ari yang paling baik ialah mencukurnya. Adapun bulu ketiak yang paling baik ialah mencabutnya. Namun, jika dibuang dengan cara lain dari itu tidak mengapa.
2. Mencabut bulu kaki dan bulu lengan/betis bagi wanita; harus kerana tidak ada dalil Syarak melarangnya.

Hah… kan betul apa yang ‘Ustazah garang’ saya cakap!!



credit to : mama

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 10 August 2012

RAMADHAN 21 : REVIEW BLOG BUKAN BIDADARI SYURGA

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


rase macam lame dah tak update entry . hehe . bukan ape , macam busy skit . kalau tengok entry2 sebelum ni just join segmen dan GA je . tu je rajin . haha . sekarang , tira tengah berusaha nak change theme blog ni . dari purple ke hijau semula . macam yang tira cakap hari tu ..


cube tengok yang sekarang ni . background warna hijau , yang len purple . haha . mungkin kelakar sikit , tapi takpe . tunggu siap , dan lihat hasilnya . wink , wink ! hehe . haa , actually , tira update ni pon sebab nak review one blog ni .


BUKAN BIDADARI SYURGA . blog salah sorang classmate tira . namanya Nazurah Binti Ahmad . dia ni newbie . baru je nak berjinak2 dalam dunia blog ni . so , why not we be her friend ? hehe . lets follow her . join her site oke :) . jom terjah !

BUKAN BIDADARI SYURGA


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 8 August 2012

BloggerShip GiveAway by Aina , Ain & AzReen

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




JOIN

DUE DATE : 28/8/2012

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Exclusive Giveaway by Dayana Najwa

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


JOIN

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Pencarian Blogger Aktif #2 Oleh Mialiana.com

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


Pencarian Blogger Aktif #2
Pencarian Blogger Aktif #2 oleh Mialiana.com
5/8/2012 hingga 12/8/2012


hee , tira da betulkan .:)
la korang join .
just klik link yang tira bg oke :)

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Segmen "Syoknya Blogwalking bersama Aisyah Humaira

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !



JOIN

tarikh segmen : 080812 ---> 120812

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 19 : SAH LAWAK !

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


haha , kali ni tira nak share satu video yang fun bg tira . memang kelakar care diorang ni . jom2 tengok .


haha , ape pendapat korang .. :))

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 19 : KEMBAR NOBITA KE ?

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




agak2 korang ??

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Tuesday, 7 August 2012

RAMADHAN 18 : NASIB SI TELUR

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !





sob , sob , sob

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 18 : CALON AWEK VS CALON ISTERI

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




haha .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Monday, 6 August 2012

RAMADHAN 17 : KEMBALI KE ASAL *1

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan


ape yang kembali ke asal ? hehe . sebenarnye ini part first . hanya untuk permulaan . actually tira nak tuka balik background blog tira ni . kalau perasan , dulu tira guna warna hijau . sebab tira pengemar tegar warna hijau . tak tau kenape .


tira memang minat sangat warna hijau . ce tengok barang2 tira , tak sah kalau bukan warna hijau . sampai kawan2 kate tira ni obses sangat dengan warna tu . entah la , tira bukan ape . cuma tira senang , tenang dengan warna hijau .


warna blog sekarang ni >> purple . tira just tuka saje2 sementara cuti smester ni . tuka angin la ktekan . so , dalam mase terdekat ni , tira akan ubah penampilan blog ni . bg lebih menarikk . cewahh  hehe .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 17 : MUHASABAH SEKEJAP . WAJIB BACA !

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


"....Dikisahkan ada seorang kanak2 perempuan yg berusia 9 tahun di Syria.. Akibat terkena serpihan bom ketika serangan di sana menyebabkan sblah kakinya mengalami luka yg parah. Lantaran drpd itu, kerana tidak mampu menahan kepedihan yg dialami, kanak2 tersebut terus pitam dan tidak sedarkan diri dlm tempoh tertentu. Apabila tersedar semula, dan berada di hospital ketika itu, dia cuba utk mengangkat kaki tersebut namun dia tidak dpt merasakan apa2. Dia cuba utk bangkit utk melihat keadaan kakinya selepas itu, tetapi kelihatan kakinya sudah dipotong. Lalu, dia mengucapkan "Alhamdulillah" dan semua yg berada di sisinya ketika itu terkejut dgn reaksi spontan kanak2 tersebut. Dan kanak2 itu menyambung berkata bahawa, sebelah kakinya sudah berada di syurga Allah. Dia sanggup utk terus berjuang walaupun kehilangan seluruh anggota badannya semata2 utk menemani sebelah kakinya td yg sudah berada di syurga. Semua yg berada di situ, menangis melihat ketabahan seorang kanak2 yg terus bersemangat mengejar cita2nya, syahid di jalan Allah..."


AllahuRobbi, sgt terkesan dgn kisah di atas. Bagaimana perjuangan kita di bumi Malaysia ini??? walaupun jauh berbeza dgn keadaan di Syria, namun kita masih leka utk menegakkan syiar Islam di tanah air sendiri. T___T

:: Pernahkah kita terfikir, apakah sumbangan kita kpd Islam ? ::





Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sunday, 5 August 2012

RAMADHAN 16 : FADHILAT ISTIGhFAR

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !

 jom kita renungkan ..




selamat beramal :)

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 16 : TAKZIAH TIRA UCAPKAN .

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


actually , entry ni untuk semalam . means malam tadi la . ni pon da pkol 12.30 tgh malam . so , da masuk ke ramdhan yang ke 16 .


hari ni tira tak berapa nak online sangat . line wifi ni gila pulak . haha . kejap boleh , kejap tak boleh . apa boleh buattt . dan sebenarnya tira nak ucapkan salam takziah pada kawan baik tira yang baru kehilangan wan (nenek) dia petang semalam .


arwah baik dengan tira juga sebab tira bestfriend dengan cucu dia tu . tapi nak buat macam mane , Allah lebih sayagkan arwah . arwah tu sebenarnya ade cancer . cancer hati . meninggal sbelum asar . mase tu hati tu dah meletup . takut tira dengar . hemm


ape2 pon , tira harap kawan tira tu bawak banyak bersabar . Al-Fatihahh .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Saturday, 4 August 2012

RAMADHAN 15 : MATA YANG DICINTAI ALLAH

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !





Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 3 August 2012

RAMADHAN 14 : ALHAMDULILLAH .

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !



pertama sekali tira nak cakap alhamdulillah . syukur padaMU YaAllah . seperti yang tira cakap semalam , SINI , keputusan exam tira keluar hari ni . semuanya dah terbongkar sudahh . hehe . lega . syukurrr .


haa , itu lah hasil daripada usaha tira untuk semester kedua ni . alhamdulillah . takde repeat paper . dan puas hati sikit dengan result tu berbanding semester lepas . hee , tapi kalau tengok , BEL tira C . huuu , tira lemah sikit dengan subjek tu .


tapi ape2 pon , tira nak ucap terima kasih pada makk , ayah , adik2 , lecturer , kawan2 , dan semua yang bagi semangat kat tira . MUUAHH . 



p/s : ade sape2 nak belanje tira tak ?
hehe
^,^

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 14 : PESAN CIKGU ...

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




haha , lantak kau la jang oii ..

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Gempak Giveaway Hari Raya by Amercorner.Com

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !





Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Segmen Lokman : Saya Blogger Dari UiTM Bandaraya Melaka

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




yihuu , tira tag ,

http://sallyyatiey2494.blogspot.com/

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

SEGMEN UP FOLLOWER BY IEKA FARHANA

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !



tag .

http://loves313.blogspot.com

http://sunnyxandra.blogspot.com

http://sayadanblog-sheyr.blogspot.com/


720 and 80

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Thursday, 2 August 2012

RAMADHAN 13 : SEMUANYA AKAN TERBONGKAR ESOK .

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


ape yang terbongkar ? apa masalah nya ? haa , ini mungkin satu pertanyaan bagi korang . hehe . sebenarnya esok adelah hari penentuan bagi pelajar2 ijazah UiTM . untuk ape ? haaa , esok result keluar !!



haa , see ? esok , jam 9.00 pagi , tira akan dapat result untuk semester kedua . segala usaha tira dah buat bagi mendapat result yang baik . kita tunggu esokkk . hehe .


mungkin ade kawan2 yang lain same cam tira gak . anyone uitm student ?? risau tak ?? emm , entah kenapa perasaan tira kali ni berlainan dengan semester 1 dulu . nak dapat result ,2 3 hari sebelum tu dah berdebar2 , risau sangat . tapi kali ni ? tira rase macam takde pape plak . mungkin sebab keberkatan bulan ramadhan ni kot yang buat tira tenang .. 


hem , apepon , tira terima je result tira esok . nak tau macam mane ? tunggu entry tira esok ok ! hehe . jujur , mase sem satu , pointer tira just 3.08 je . mase tu tira stress jugak , tapi alhamdulillah , tira tenang , terima je . hemmm ,  mintak2 result esok boleh cover semester satu punye pointer . :))


SINI

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 13 : HENSEM VS SWEET .

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 13 : berani ke lelaki cakap camni ?

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !




muehehe . agak2 berani tak lelaki nk gurau2 gini ?
hehe

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 1 August 2012

RAMADHAN 12 : OHH SEDIHH NYEE ..

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !





kat rumah memang bosan ke ??

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 12 : OH MY IC !

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


tira baru balik dari JPN gemas . buat ic tira yang hilang tu . tak tau ? meh bace dulu kat sini . SINI . haha . baru first time hilang la katekan . tak tau nak buat ape , sampai nak buat report dulu . bace sini . SINI . haha . jangan gelak . ape la pakcik polis tu kan . hehe .


haa , now , tira dah ade ic sementara . takde lah jadi PATI lg . haha . ade2 je tira ni . haa , nasib baik abg tu tira kenal . senang sikit keje tadi . hee , cepat je servis dia . al-maklom lahhhh , jiran kampung sebelahh . mula2 die kate kene bayar RM110 sebab denda . tapi kalau ade kad pelajar , boleh dapat diskaun 50% .


haa , mane la tira tau . tira nak buat ic je . bukan nak masuk kelas smpai kene bawak kad pelajar bagai . hehe . dah tu , apetah tira cakap2 , bodek2 , buat muke seposen , last2 dapat gak harga diskaun tu . haha . bagus , murah rezeki die nanti . THANK YOU ABG . hehe .


sekarang boleh la tira keluar g jalan2 . boleh beli barang dekat sini . dah ade ic lah katekan . muahahaha . kalau tak , terbatas pergerakan tira . risau jep . kok kene tahan kat jpj , ' dik , mntak ic dan lesen ' , haa , mane nak lari ? haha . lesen ade , kok dia cakap aku curi lesen orang lain plak . haha .



agak2 kalau tira buat ic macam ni untuk smentara ok tak ?
haha

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

‎Realfafau , Faizal B Ismail (FBI) n Real AG HOTFM terkena PanggilanHangit

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !



haha , selalu kite dengar diorang kenekan orang lain kan . ni jom kite dengar mereka plak yang terkene . muehehe .

>>  LINK

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

RAMADHAN 12 : RAHSIA RUKUN SOLAT

Assalamualaikum .
Salam Ramadhan !


klik ye kalau tak nampak 

banyak rahsia yang tersembunyi .
sesungguhnya ISLAM itu indah .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH