Nur Atirah

Saturday, 31 August 2013

okayyy , finee ! tira jelesss !

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


bukak wechat , tengok  cekmi masukkan gambar diorang dekat muar sane . tengah main belon . alahai , kalau lah dapat pergi sekali . hehe . aku jeles !


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

takpe , tira fahamm .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


malam ni baru sempat nak update blog . siang tadi tira busy sikit . lagi2 tinggal beruda dengan mak . pagi2 bangun dah kena basuh baju , uruskan mak . hari ni selera mak lain sikit . tira tanya mak nak makan nasi lemak atau mee ? mak kata mee . so , start enjin motor , pergi kedai .

mak sarapan mee . tira ? lagi prefer nasik lemak . siap basuh baju , , mengemas sikit , tira siap2 nak pergi jemputan kahwin . dekat blok sebelah . nasib baik ade kawan . malam ni rumah terbuka kat umah pakcu . dekat muar . adik2 suma dekat sana . 

petang , maklong pergi . singgah umah kejap . tira tau maklong kesian dekat tira dengan mak . tapi takpe maklong . nanti susahkan plak . mak bukan senang nak berjalan . bia tira jaga mak dekat umah . kadang2 orang memang simpati kat kita , tapi orang lain tak dpat buat ape pon . alhamdulillah . kalau bandingkan saudara kite kat mesir tu ? macam mana ?
 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Segmen Tamat

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


dengan rasminya , segmen Jom bersahabat part1 sudah tamat malam semalam . so , seramai 25 orang telah sudi join segmen 3hari tu . then , tira pon dah buatkan satu bloglist , khas untuk diorang . so , jeling2lah kat sidebar tu okehh .

lagi satu kalau nak blogwalking tuh , boleh lah ke blog2 mereka . dekat senarai ni >> senarai peserta
insyaAllah . ade mase tira pergi singgah blog korang okeh . untuk hari ni tak dapat lah . ini pon tira update lambat .

semoga berkenalan kawan2 semuaaa . 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Friday, 30 August 2013

Segmen Jom Bersahabat! Part1

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


okeyhh , malam ni tira nak melancarkan segmen ni . tujuan nye adalah untuk menyenangkan tira , termasuklah kawan2 blogger lain untuk blogwalking and tambah2 sabahat ! senang je . tak susah pon kannn ? hehe . 

Syarat2 :
1. Follow lah blog tira yang simple nih . 
2. Kalau nak senang , copy paste je oke link yang sedia ada dibawah .
3. Like fanpage tira dan Page ni .

4. Hantarkan link segmen kat kotak komen.
5. DONE !

langsung selam 3hari . sampai 30hb ! jam 12.00 malam . walau pun macam lebih 36 jam , takpeee . bgi chance korang join . okehh !


SENARAI PESERTA

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

[Official Picture] Running Man Episode 161

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Running Man EP.161 Official Picture 5
Running Man EP.161 Official Picture
guest : shinhwa 
( eric , minwoo , hyesung , junjin , andy )

Running Man EP.161 Official Picture 1
Running Man EP.161 Official Picture 2
Running Man EP.161 Official Picture 3
Running Man EP.161 Official Picture 6
Running Man EP.161 Official Picture 7
Running Man EP.161 Official Picture 8
Running Man EP.161 Official Picture 9
Running Man EP.161 Official Picture 10
Running Man EP.161 Official Picture 11
Running Man EP.161 Official Picture 12
Running Man EP.161 Official Picture 13
Running Man EP.161 Official Picture 14
Running Man EP.161 Official Picture 15
Running Man EP.161 Official Picture 16
Running Man EP.161 Official Picture 17
Running Man EP.161 Official Picture 18
Running Man EP.161 Official Picture 19

best giler tengok gambar2 ni . tak sabar nk tunggu malam isnin . pada sapa yang masih tercari2 tempat dan cara nak download , sini mehh , bookmark cepat2 :)

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

~2nd GIVEAWAY BY HIJAB VALLEY~

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



tag : mama , teruskemata

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

dah tinggal berdua.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

adik2 sibuk tengah bersiap . kejap lagi nak ke muar . sepupu tira yang jemput . lepas ni tinggal berdua je lah dengan mak . mak ta nak ekot . mak risau nanti susah kan orang sane . yelah . hmm , kesian mak .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Segmen Akan tamat pada 12.00 tengah malam

Assalamualaikum .
Apa Khabar !



okehh , hari ni merupakan hari terakhir segmen akan berjalan . so , setakat ni ade 17 orang blogger yang join . terima kasih tira ucapkan .

seperti sedia maklum , segmen akan tamat pada 12 tengah malam nanti . so , sesiapa yang rase2 nak join tu , boleh la tekan banner okehh . lagi satu , rewards yang tira rase nak buat , tira akan buat satu bloglist untuk mereka yang sama sama support tira .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

masa untuk hantar ticket pada nuffnang

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


dua hari lepas baru update blogger bio kat nuffnang . dan lepas ni nak update lagi . nak hantar ticket sekali . rajin2 nak tengok nuffnang sekarang nih :)



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Salam Jumaat :)

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

dah jumpa kembali kita dengan penghulu segala hari ni . salam jumaat :)


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Nyaris tira tak cukup duet tadi .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


dah dua tiga hari makan ikan jeee , hari ni teringin plak nak makan ayam . so , pergi lah keluar nak carik ayam . dah sampai kedai , nampak kerang . dalam hati , lame dah tak makan kerang . bukan 2 3 hari je tak makan . memang lame sungguh dah tak usik kerang tu .

dalam poket bawak rm20 je . tapi duet rm5 tak jadi beli burger malam semalam ade lagi . "cukup kot duet ni" . dengan confidentnye " kak , kerang sekilo setengah ". adik2 ramai , kang beli sikit , tak cukup plak . hehe . rm6.50 . 

pergi kedai ayam plak . "ayam dah mahak dik . sekilo rm9" . risau betul hati tira kot2 tak cukup duet . dah tinggal rm18.50 . tira carik lah ayam yang kecik sikit . dalam hati kalau timbang tak de lah sampai 2 kilo . tengok2 kena rm18. fuu , selamat . alhamdulillah cukup duet . haha .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

dah memang adat kita begituu .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

hmm , tira nak cite sikit pasal pagi tadi . tira hari ni terasa plak nak makan nasi lemak , so pagi tadi pergi lah kedai beli nasi lemak tuh . sampai2 umah , ingatkan nak bagi mak makan dulu , tapi mak tak nak . tak lapar lagi lah kott .

tira dengan eksaited nya amik pinggan , amik sudu , satu nasi lemak , untuk tira makan la kiranya . dah tu , bukak je bungkusan nasi lemak tu , terussss tangan ni gaul2kan sambal dengan nasik . nasib bail dah basuh tangan tadi . hehe .

tira ingatkan nak makan pakai sudu la kan sebab senang dok tekan keyboard ni . dah tangan kotor plak , makan dulu lah gaye nyee . memang adat kita makan pakai tangan kan , nak wat camne . dah terbiasa :)


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Countdown : tinggal lagi beberapa hari je lagi .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


hmmm , siang malam , siang malam , dah bulan ogos . lepas tu september dan seterusnyeee . pejam celik , pejam celik , dah nk dekat 2 bulan tira dduk umah ni goyang kaki tak baca buku . hehe
ni tinggal bape hari je lagi nak naik semester baru . part5 . bila pikir2 balik , kejap je tira dah sampai ke Part5 . masuk tahun ke3 untuk capai degree tira . alhamdulillah semua oke . lulus takda repeat paper . sabtu depan dah kena daftar umah . bermulalah kehidupan seorang pelajar semulaaaaaa . 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Permohonan Biasiswa PIDN JPA 2013 Program Ijazah Dalam Negara

Assalamualaikum .
Apa Khabar !
Biasiswa-JPA-PIDN
Pengumuman Terkini JPA

Adalah Dimaklumkan Bahawa Permohonan Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam Di Bawah Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) Bagi Mengikuti Pengajian Peringkat Diploma Dan Ijazah Sarjana Muda Di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Dalam Negara Bagi Sesi 2013/ 2014 Dijangka Akan Dibuka Pada Bulan September 2013.

IPTA Tajaan JPA
Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang disenaraikan bagi Biasiswa JPA program pengajian peringkat Diploma dan Ijazah adalah seperti berikut:
  • Universiti Sultan Zainal Abidin (UNiSZA)
  • Universiti Islam Antarabangsa (UIAM)
  • Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
  • Universiti Malaya (UM)
  • Universiti Malaysia Pahang (UMP)
  • Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)
  • Universiti Malaysia Sabah (UMS)
  • Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
  • Universiti Malaysia Terengganu (UMT)
  • Universiti Putra Malaysia (UPM)
  • Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
  • Universiti Sains Malaysia (USM)
  • Universiti Teknikal Malaysia (UTeM)
  • Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
  • Universiti Teknologi MARA (UiTM)
  • Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)
  • Universiti Utara Malaysia (UUM)
  • Universiti Malaysia Kelantan (UMK)
  • Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)
  • Malaysia-Japan International Institute of Technology (MJIIT)

IPTS Tajaan JPA

Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) yang disenaraikan bagi Biasiswa JPA program pengajian peringkat Ijazah sahaja adalah seperti berikut:
  • Universiti Multimedia (MMU)
  • Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  • Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)

Syarat Kelayakan

(a) Syarat-syarat Asas
(i) Warganegara Malaysia;
(ii) Umur tidak melebihi 25 tahun pada atau sebelum 1 Januari 2013;
(iii) Memiliki Sijil Penuh bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melayakkan lantikan ke perkhidmatan awam termasuk kepujian dalam Bahasa Melayu dan Ujian Lisan pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; dan
(iv) Telah menerima tawaran kemasukan ke tahun pertama (1) pengajian (Bagi lepasan Matrikulasi/Asasi/STPM) atau tahun kedua (2) dan ke atas di peringkat ijazah pertama dan mempunyai baki 2 tahun pengajian; dan
(v) Tahun pertama peringkat diploma dari mana-mana IPTA (kecuali UPSI).

(b) Syarat Khusus (Kelayakan Akademik)
1.SPM 2012
-Minimum 7 A- termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu
-untuk Diploma

2.Bagi pelajar tahun satu dan ke atas di IPTA adalah menggunakan CGPA terkini
-CGPA 3.30
-untuk Ijazah Pertama

3.Bagi tahun satu dan ke atas di IPTS dan Kampus Cawangan adalah menggunakan CGPA terkini atau setara
-CGPA 3.50 / 70% / HD / B
-untuk Ijazah Pertama

4.Matrikulasi/Asasi/STPM
-CGPA 3.75
-untuk Ijazah Pertama

5.Diploma/Lepasan Diploma
-CGPA 3.5
-untuk Ijazah Pertama

Cara Permohonan PIDN JPA
Permohonan boleh dibuat di laman http://esilav2.jpa.gov.my/ dijangka pada minggu keempat bulan ogos 2013. 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Pasukan Era FC Takut Johan Meroyan Atas Padang

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

Pasukan Era FC Takut Johan Meroyan Atas Padang
KL : Tinggal beberapa hari saja lagi satu sejarah bakal tercipta yang mana radio nombor satu negara, ERA FM bakal menganjurkan Eravanganza di Stadium Hang Jebat, Melaka pada 31 Ogos ini bermula jam 3 petang.

Sejarah yang dimaksudkan Murai Batu adalah perlawanan bola sepak antara pasukan ERA FC dan Arena All-Star serta konsert yang melibatkan selebriti popular dari Malaysia dan Indonesia.

Apa yang penting, untuk perlawanan bola ini, pasukan ERA FC sedang dilatih oleh jurulatih popular negara iaitu Ong Kim Swee.

Tambah istimewa lagi, pasukan yang dibarisi penyampai Era FM dan artis ini bakal bergabung tenaga dengan pemain Harimau Muda yang cukup popular.

Mungkinkah Irfan Fazail, Nazmi Faiz, Izham Tarmizi dan Syahrul Azwari? Terpaksa tunggu sajalah pada Sabtu ini.

Memandangkan pasukan ERA FC dilatih oleh jurulatih Ong Kim Swee, Murai Batu dengar cerita, boleh dikatakan semua penyampai Era FM telah mempelawa diri untuk bermain dalam pasukan ini.

Termasuklah Ira yang sedang cuti bersalin. Yelah, bukan senang kan nak dilatih oleh orang hebat lagi popular macam Ong Kim Swee.

Johan adalah penyampai yang pertama menawarkan diri untuk bermain.

Sungguh pun ramai tahu Johan ni sangat aktif dalam sukan bola sepak, namun disebabkan kecederaan di lututnya yang teruk pada awal tahun ini, Johan telah dinasihati doktor agar tidak bermain bola atau membuat aktiviti lasak.

Oleh kerana itulah, pihak pengurusan Era FM dikhabarkan telah menghalang Johan untuk bermain dalam pasukan ERA FC nanti.

Bagaimanapun, Johan yang dikenali sebagai individu yang sukar dikawal difahamkan masih tetap mahu bermain kerana Johan mahu mencipta satu sejarah yang baru.
Apapun, pihak Era FM tetap akan menghalangnya untuk bermain.

Tetapi mereka risau dan takut, jika Johan bakal meroyan ditengah padang kalau dia tidak di ajak bermain pada hari tersebut.

Jadi, bagi memastikan perkara ini tidak melarat atau mengundang masalah besar, Era FM mengambil langkah berjaga-jaga kerana mereka sudah masak dengan perangai Johan yang suka buat kerja gila

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Thursday, 29 August 2013

"bukann , aku lagi gemukk !"

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


haaa , ni lagi satu masalah ni . gemuk salah , tak gemuk pon salah , mana satu dia nak ? em bukan ape . tira cerita ekot pengalaman tira la kan . kawan2 tira tu , sikit2 cakap diri sendiri gemuk . padahal , badan sekeping . adoii . pening jugak macam tuh ea .

bila sorang cakap , "ehh , aku dah gemuk lah" , yang lagi sorang , " takk , aku lagi gemuk " , sambil pegang2 perut tu . tunjuk sixpack lah , ape lah . dan lagi satu , kalau gemuk pon , ape susah . nak kurus , pergi jog ! 

tu la kadang2 perangai sesetengah kawan tira . bukan nak mengata ke ape . tapi kadang2 tu rimas plak . aiyoo , nanti gemuk tak kurus2 baru tau . bila cakap kau dah gemuk lah , haa , tau plak mara . haha . lawak la .



Jari Menaip ,
Nur Atirah .

tutorial cara tira download Running Man

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

okehh , sebelum ni tira ada buat entry pasal Running Man . just tanya2 tentang bagaimana tira download running man . okeh , cara yang tira buat ni adalah paling simple yang pernah tira buat . tak tau lah kalau kalau rakan yang lain ade cara yang lagi simple kan . so , lets check it out !

1. Pergi kat KSHOWNOW.NET (bookmark lah cepat2 page tuh , hehe) . so , disitu banyak variety program yang korang boleh tengok . carik episod Running Man yang korang nak .


2. Tekan link part 1 seperti yang dalam kotak tuhh .

3. Skip Ad then copy link url atas tu !



4. okeh now , process download ! pergi ke http://en.savefrom.net/

5. pastekan link dalam kotak tu , dan tekan download !

6. Siap ! nanti dia akan terus download and save ! dan sambung untuk part yang seterusnya . memang nmpak macam leceh , tapi kalau kamu dah biasa buat , senang je . semudah 123 . hehe

7. actually Running Man ni akan official keluar hari selasa setiap minggu . tapi selalu malam isnin tu dah ade . kadang2 lahh . okehh , semoga tutorial ni dapat bantu korang sikit2 okehh . good luck !

like fanpage tira jap : 
  

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Tips bezakan link blog atau link ads

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


dari dok tengah2 blogwalking tadi , terjumpa pulak satu tips yang bagus ni . bagi tira bukan bagus da , amat2 bagus kott ! actually , dah lama dah tira nak cakap pasal benda ni . cuma belom sempat nak buat entry je . yelahh , asal nak blogwalking je , mesti kadang2 tu terbantut sikit . susah nak blogwalking . tu tira geram .

klik link tu . ads yang keluar , klik yang ni , ads lagi . lagi dan lagi . korang tak perasan ke ? hmm . nak mara pon ta tau . tira ade terbace kat blog abg ben ashaari , cbox ni sebenarnya tak penting pon . menyusahkan je . kotak komen dah ade , email dah ade , nak cakap ape2 taip la panjang2 kat situ . kan kan kan . betul jugak cakap dia tu .

then sekarang , dah ade tips yang amat bagus . boleh la berjaga2 lepas ni . kalau nak tau , jom ke blog Melangkau Garisan . tira baca dari situ . hmm . semoga tips tu membantu sikit untuk korang .


*maaf pinjam gambar satu ye awak . tips awak terbaik :)

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Kesian Adik , takde rezeki .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

mungkin tade rezeki hari ni kot . ni dari tadi tak nmpak adik tira yang kecik tu . tido kot dalam blik . yelahh , tengah hujan . syok lah tidooo . adik dari semalam request kat tira "kak , bawak adik pergi gemencheh , nak beli handphone" . 

waa, terkejut gak tira mula2 . nak beli handphone ape ? corby katenye . yang murah2 je . yelah , budak tingkatan 1 . hp yang dia pakai sekarang ni , abang yang bg . heee , tapi takde lah camera ke ape ke . kawan2 dah pakai yang canggih , dia nak jugakk . ye dok ? hehe

tapi alamat hujan plak petang ni . tak dpat lah tira nak bawak dia . malas lah tira keluar time hujan . baik duduk rumah . kan kan kan . next time ye adikk .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sikap Caring Nadi Putera Bikin Syanie Terpikat

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

Sikap Caring Nadi Putera Bikin Syanie Terpikat

KUALA LUMPUR : Pelakon, Syanie Hisyam, 39, akui tidak pernah terfikir untuk menamatkan zaman solonya setelah gagal dalam rumah tangganya 11 tahun lalu, sehinggalah dia menemui Nadi Putera, 27 yang kini telah menjadi tunangannya sejak 10 Ogos lalu.

Syanie berkata, Nadi merupakan seorang lelaki yang telah berjaya membuka hatinya untuk berkahwin kerana sikapnya yang mengambil berat.

Malah jejaka itu juga bijak menjaga hatinya selepas mereka mula serius dalam hubungan cinta pada awal tahun ini.

“Sebenarnya Nadi merupakan kenalan saya sejak 7 tahun dan kami berkawan baik.

“Namun sejak awal tahun ini, kami mula menjalinkan hubungan istimewa dan hati saya mula terbuka untuk berkahwin setelah mengenalinya lebih rapat.

“Sikapnya yang ‘caring’, pandai jaga hati dan suka berlawak membuatkan saya benar-benar terpikat.
“Lebih-lebih lagi dia bukan seperti lelaki lain yang ego dan sering suka bawa berbincang dan mendengar pendapat masing-masing. Senang kata kami serasi.

“Terus-terang sebelum ini, saya tidak pernah terfikir untuk menjalinkan hubungan cinta apatah lagi berkahwin, tetapi dengan Nadi, dia telah merubah segalanya,” katanya kepada murai.com.my ketika dihubungi.

Setelah mengikat tali pertunangan pada 3 Syawal lalu, Syanie dan Nadi telah merancang untuk bernikah pada 1 Mac 2014.

Tinggal lebih kurang 6 bulan sahaja lagi mereka akan disatukan dengan satu ikatan yang sah.
Menurut Syanie, dia kini sudah mula membuat persiapan sedikit demi sedikit sebelum menjelang hari perkahwinannya itu nanti.

“Buat masa sekarang, tiada lagi persiapan yang besar yang kami buat. Malah, kami masih lagi memilih lokasi untuk majlis kami nanti.

“Cuma kini kami sedang mula membuat senarai mengenai perkara yang wajib dahulu yang perlu kami sediakan untuk majlis akad nikah nanti. Yelah, saya dengar nak kahwin bukannya mudah, ada juga prosedur yang perlu dilakukan,” jelasnya lagi.

Bakal suaminya itu memiliki dua orang anak lelaki hasil perkahwinan pertama yang berusia 5 dan 4 tahun.

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Macam tau je tira suka nombor tue.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


hehh , banyak dah kan segmen yang blogger2 ni buat . termasuk lah tira sendiri . hee , sebelum tu , nak jemput lah join segmen tira ni . Segmen Jom Bersahabat Part1 . rajin2 lah join yee . heee , lagipon tira memang suka nak join segmen2 ni sebab , nanti ade orang datang singgah blog kite , lepas tu kite plak balas jejak mereka . kan bestt . 
haa , sebenar nak bg tau nih . ari tu ade la join segmen ni . lepas tu dapat lah satu doodle . maklum lah den tak goti nak lukih doodle2 ni . hehe . mengharap orang bg yo lahh . yang tira suka tu letak plak link tira kat no peberet tira . huhu . cam tau tau yo tira suko no tu . 
feberet tira la , tira suke no 7 ! korang suka no ape ? hehehe .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Segmen : Deno Short Giveaway #Part2

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


join mari . hehe

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wanita trauma diragut ketika bersolat

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


KUALA TERENGGANU - Sebelum ini, kita hanya mendengar duit tabung masjid dicuri, beg tangan dan barang berharga milik jemaah dilarikan ketika sedang solat, tetapi kejadian berbeza dialami seorang jemaah wanita di sebuah masjid di Chendering, di sini.

Dalam kejadian Sabtu lalu, kira-kira jam 8.40 malam, ibu empat anak itu nyaris menjadi mangsa ragut oleh penjenayah yang menutup muka dengan tuala ketika sedang menunaikan solat Isyak berjemaah di masjid berkenaan.

Menurutnya yang hanya mahu dikenali sebagai Kak Ani, 52, ketika kejadian, dia bersama tujuh lagi jemaah wanita sedang bersolat di ruang solat tingkat bawah, manakala jemaah lelaki di ruang solat tingkat atas masjid.

“Disebabkan jemaah tidak ramai, jadi kami hanya membuat satu saf sahaja dan saya mengambil tempat di kedudukan paling tengah.

“Semasa kejadian, imam sedang membaca surah al-Fatihah untuk rakaat kedua. Ketika sedang khusyuk itu, tiba-tiba bahu saya sebelah kiri dicengkam dengan kuat sebelum leher diraba oleh penjenayah yang muncul dari arah belakang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Permint Jaya, Chendering, di sini, semalam.

Kak Ani berkata, terkejut dengan situasi itu, dia terus memalingkan muka dan mendapati seorang lelaki bertubuh sasa yang menutup muka dengan sehelai tuala berdiri di belakangnya.

“Saya menjerit sekuat hati kerana terkejut dan disebabkan jeritan saya itu, semua jemaah wanita terpaksa memberhentikan solat untuk membantu.

“Malah dua daripada mereka bertindak berani cuba mengejar penjenayah terbabit  tetapi gagal,” katanya.

Jelasnya lagi, penjenayah yang mengenakan baju T dan berseluar jeans itu mungkin bukan sahaja berhasrat hendak meragut rantai leher dipakainya, tetapi turut mempunyai niat mengambil kesempatan untuk mencabul.

“Ini kerana, ketika dia mencengkam bahu, perbuatan awalnya lebih kepada meraba dada sebelum bertindak menarik rantai di leher.

“Tetapi apa yang saya musykilkan, bagaimana penjenayah itu tahu saya memakai rantai sedangkan semasa pergi ke masjid, saya terus memakai telekung sembahyang dan sememangnya tidak akan nampak barang kemas dipakai,” katanya.

Menurutnya lagi, walaupun insiden itu sudah berlalu beberapa hari, namun dia masih trauma.

“Setiap kali hendak solat, saya merasakan seperti ada orang di belakang walaupun hanya solat di rumah.

“Selepas kejadian, saya masih tidak berani  ke masjid dan insyaALLAH, selepas semangat saya pulih dalam beberapa hari nanti, saya pasti akan menjadi salah seorang jemaah di masjid itu lagi,” katanya.

ragut

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Wednesday, 28 August 2013

Pelajar sekolah memandu trauma

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Pelajar sekolah memandu trauma

KANCHONG DARAT - Seorang pelajar sekolah memandu trauma selepas kereta yang dipandu semasa menjalani latihan memandu di laluan dari arah Banting ke Kanchong Darat terbalik berhampiran sebuah stesen minyak di Kanchong Darat, kelmarin.

Kejadian berlaku kira-kira jam 3 petang apabila sebuah kereta Proton Saga dari arah Kanchong Darat tiba-tiba membelok ke kanan, menyebabkan kereta dipandu pelajar terbabit gagal dikawal lalu terbalik.

Seorang guru sekolah memandu yang enggan dikenali berkata, pelajar wanita berumur lingkungan 20-an itu baru pertama kali menjalani latihan memandu.

Katanya, mangsa cuba mengelak sebuah kereta dari arah bertentangan yang tiba-tiba membelok ke kanan, namun gagal lalu merempuh kenderaan itu sebelum terbalik.

“Mujur dia hanya cedera ringan di bahagian kaki dan segera dihantar ke Hospital Banting, manakala saya tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Bagaimanapun saya percaya, dia mungkin trauma kerana kenderaan dipandunya terbalik dan hampir meragut nyawanya,” katanya yang berada di sebelah pelajarnya itu sepanjang latihan.

Seorang pengguna jalan raya, Nurhanis Rusli, 35, berkata, ketika kejadian, dia berada satu kilometer daripada kenderaan mangsa.

Katanya, dia sendiri tidak perasaan bila pemandu Proton Saga terbabit membelok ke kanan sebelum dirempuh kenderaan mangsa.

"Masa itu saya dalam perjalanan ambil anak di sekolah, tiba-tiba sahaja sebuah kenderaan terbalik di hadapan saya sebelum orang awam cuba membantu mangsa.

"Mujur kedua-dua pemandu selamat,” katanya.

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Senarai Peserta Segmen Jom Bersahabat! Part1

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

nak join . klik banner ye .
Dibawah adalah senarai peserta yang telah join .
1. http://munirah-serupasama.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part-1.html
2. http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
3. http://linazainal.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
4. http://kisahsinenot22.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
5. http://eiraaikawa.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
6. http://thinkingofminediary.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
7. http://sigadisberkacamata.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part-1.html
8. http://diaristira.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html 
9. http://afifahanuar.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part-1.html
10. http://ernaeer.blogspot.com/2013/08/segmen-lagi-heee.html
11. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
12. http://taiptaipkeyboard.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
13. http://missepafazwin.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part-1.html
14. http://sweetariesstory.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
15. http://pjiekun.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat.html
16. http://www.aimisyahirah.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
17. http://ourmemoria.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
18. http://syahidahfadilah.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
19. http://iehahfarihah.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
20. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
21. http://dilaella.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
22. http://khirkarya.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part-1.html
23. http://www.ayuinsyirah.my/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html
24. http://suarackatak.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1-okeyhh.html
25.. http://whatilike-my.blogspot.com/2013/08/segmen-jom-bersahabat-part1.html

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Nasib 3 bintang

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Nasib 3 bintang

April lalu, penganjur Konsert Jelajah 3 Permata yang menampilkan penyanyi Adibah Noor, Jaclyn Victor dan Misha Omar mengumumkan pada sidang media kononnya tiga pemilik vokal hebat itu bakal berkongsi pentas menghiburkan peminat di enam lokasi di seluruh negara dalam siri konsert hebat.

Tanpa membayar sesenpun wang pendahuluan kepada artis terbabit untuk muncul di sidang media mengumumkan konsert itu bakal berlangsung, penganjur, Dangerous Events didakwa mula buat perangai apabila tidak menjawab panggilan, khidmat pesanan ringkas (SMS) dan e-mel yang dihantar wakil pengurusan artis yang mahu mendapatkan butiran konsert terbabit termasuk menyelesaikan urusan kontrak. 
Pihak pengurusan Adibah, Jaclyn dan Misha mula syak sesuatu yang tidak kena apabila selepas tiga minggu sidang media itu diadakan, penganjur Konsert Jelajah 3 Permata dilihat membisu sedangkan banyak perancangan perlu dibuat bagi menjayakan persembahan itu. 


Mengikut perancangan, konsert jelajah itu akan diadakan di enam lokasi bermula dengan Sarawak pada 21 September; Sabah (28 September), Johor (12 Oktober), Pahang (19 Oktober), Kedah (26 Oktober) dan Kuala Lumpur (November depan).

Konsert menampilkan Adibah, Jaclyn dan Misha itu diilhamkan selepas kejayaan konsert menggabungkan mereka yang diadakan di Esplanade, Singapura, akhir tahun lalu.

Eksekutif Pengurusan Bakat 8 Unit, Zalekha Mohd Wakil memberitahu HIP, pihaknya menghadapi kesukaran untuk berhubung dengan wakil syarikat Dangerous Events selepas sidang media pertama, April lalu. Katanya, tiga minggu selepas sidang media diadakan, penganjur tidak menjawab panggilan, SMS dan kiriman e-mel.

Dari awal lagi kami menghadapi kesukaran untuk berhubung dengan penganjur. Saya dan pihak pengurusan Misha serta Adibah masing-masing cuba menghubungi penganjur tetapi tiada maklum balas. 
Kami mula syak apabila mereka enggan membayar wang pendahuluan sedangkan kami disuruh menjayakan sesi fotografi bagi mempromosikan konsert itu. Pada dasarnya, sebaik sidang media diadakan, penganjur harus membayar sebahagian wang kepada penyanyi. Tetapi kami tidak berkira, sebaliknya masih bersetuju menjayakan sidang media walaupun belum menerima apa-apa bayaran.

Bagaimanapun bila diminta membuat sesi fotografi, kami terpaksa menolak kerana ia melanggar tata kerja kami, katanya.

Zalekha berkata, pihaknya makin bimbang apabila mendapat tahu ahli muzik yang sepatutnya terbabit dalam konsert terbabit sudah dilepaskan penganjur.

Selepas itu, barulah kami diberitahu yang konsert itu ditangguhkan. Gara-gara konsert yang tidak ada hitam putih, kami menanggung kerugian kerana terpaksa menolak banyak undangan persembahan, katanya.

Bagaimanapun, Zalekha berkata, penganjur ada memberi maklum balas ketika ditanya mengenai kontrak.

Namun mereka hanya mengeluarkan surat perjanjian secara tidak rasmi dengan menghantarnya menerusi e-mel, katanya.

Artis tidak tahu

Jaclyn yang dihubungi HIP tidak dapat mengesahkan sama ada Konsert Jelajah 3 Permata yang sepatutnya dijayakan ditangguh atau dibatalkan.

Jika konsert itu batal, Jaclyn mengaku kecewa kerana hasrat bekerjasama dengan Misha dan Adibah tidak kesampaian.

Saya rasa rugi jika konsert ini dibatalkan. Ini kerana sambutan yang diterima daripada peminat di Singapura sungguh memberangsangkan.

Saya masih tidak dapat melupakan keseronokan sewaktu menjayakan konsert ini, tahun lalu. Jadi apabila mendapat tahu ia ditangguhkan, tentulah saya kecewa kerana konsert ini menampilkan gabungan yang mantap, katanya.

Penganjur dakwa tak lari

Wakil Dangerous Events, Mohd Faizul Zakaria nafi melarikan diri sebaliknya mendakwa berdiam kerana enggan itu diperbesarkan hingga menimbulkan kekeliruan pelbagai pihak.

Mohd Faizul berkata, dia enggan memperbesarkan berita penangguhan Konsert Jelajah 3 Permata kerana mahu pihak media menghubunginya sendiri bagi mendapatkan kesahihan berita berkenaan.

Selain itu, konsert dijayakan band antarabangsa Linkin Park, Metallica dan CN Blue, baru-baru ini dikatakan punca yang menyebabkan Konsert Jelajah 3 Permata terpaksa ditangguhkan.

Beberapa acara besar termasuk Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) menjadi antara faktor yang menyebabkan konsert itu ditangguhkan. Setakat ini, kami tidak berani memberi jaminan mengenai tarikh baru.

Apa yang pasti, ia tidak akan diadakan tahun ini supaya perancangan lebih teliti dilakukan, katanya.

Mohd Faizul berkata, pihaknya sedang menimbang apakah konsert itu wajar diadakan di enam lokasi seperti yang dihebahkan.

Jika tidak berbaloi, kita akan adakan di Kuala Lumpur saja. Daripada maklum balas yang kami terima selepas pengumuman konsert ini April lalu, sambutan untuk lokasi di luar Kuala Lumpur sedikit hambar, katanya yang menafikan tidak memaklumkan penangguhan konsert ini kepada artis yang terbabit.

Sebaliknya, Mohd Faizul mengakui berhubung dengan pengurusan ketiga-tiga artis terbabit melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) memaklumkan penangguhan konsert itu.

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH