Nur Atirah

Friday, 19 July 2013

bila si comel balik .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


sedang dok leka2 petik gitar , dengar plak ade kereta naik kat belakang umah . fuu , sape plak malam2 datang ni kan . adik2 dah jerit2 dah kat belakang . "pakcu balik !!"

yeahh , pakcu balik ? means ade lah si budak kecik kesanyagan gua tuh ! hehehe . punye lah tembam die sekarang ni . dapat la main2 dengan die kejap . tanye puasa ke tak ? dia angguk . hehe . puase sangat la kan . umur 3 tahun . :)


tengok lah gaya comel die tuh . adoi yai . haha . haa , nanti tira nak story pasal die masa kecik2 . ade penyakit pelik dia niyh . em , next entry lah ye ! tata~

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

sudah 1212 .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


ape yang 1212 ? no ekor ? kahkah . jangan plak amik no tu ye . bukan no bertuah ke arah itu . tapi no bertuah bagi tira sebab followers tira dah mencecah 1212 ! wahaha . bila dah balik umah ni , baru la aktif sikit nak update blog .


baru la bertambah follower . kalai tak , terabai je ! dah dekat 2 bulan follower tira 1115 jeee . grr . sebab tak blogwalking la katekan . hemm . ape2 pon , thanks yang sudi jejak blog tira and yang raji komen tuh . 


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Sekeping surat dan RM50 di sisi mayat bayi depan pintu masjid..

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Sekadar Gambar Hiasan
  

Kulaijaya: Mayat seorang bayi perempuan ditemui dalam balutan kain putih apabila diletakkan dalam sebuah bakul yang ditinggalkan berhampiran pintu pagar Masjid Jamek Ar-Raudah dekat Saleng di sini, awal pagi tadi.  

Saksi yang juga noja masjid, Hassan Mohd Tap, 63, berkata penemuan mayat bayi itu disedari apabila seorang jemaah mencurigai sebuah bakul bayi ditinggalkan berhampiran pintu pagar masjid sebelum solat Subuh. 

"Curiga keadaan itu, jemaah berkenaan memeriksa keadaan bakul terbabit sebelum terkejut besar apabila mendapati ia mengandungi mayat seorang bayi perempuan, sebelum bergegas memaklumkan kejadian itu kepada kami semua yang berada dalam masjid. 


"Ketika turut sama melihat keadaan mayat bayi itu, saya dapati satu sampul surat mengandungi sekeping nota diletakkan pada sisi mayat bayi terbabit yang dipercayai ditulis seorang wanita yang memohon jemaah masjid ini supaya menyempurnakan jenazah anaknya. 

"Turut disertakan sekeping RM50 dalam sampul surat sama," katanya ketika ditemui di masjid itu, tengahari tadi -. BH

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

patah seribuuuu hatikuuuu

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


sobs sobs sedeyh ! hehe . tade lah , saje nak share yg tira dah boleh main lagu shila amzah . patah seribu . baru malam td belajar . guna chord yg senang je . yelah , tira kan beginner lagi . whott . G , D , Em , C , D . Am .  cube lah try :)


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Subhanallah! Lelaki Ini Mulanya Ingin Menentang Islam Tetapi Akhirnya…

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

Subhanallah! Lelaki Ini Mulanya Ingin Menentang Islam Tetapi Akhirnya…

Subhanallah! Lelaki Ini Mulanya Ingin Menentang Islam Tetapi Akhirnya… | Ibrahim Killington, semula ingin menyertai tentera untuk melawan Islam, tapi kemudian hatinya terpaut oleh Al Quran dan Islam!
Berikut ini adalah kisah benar seorang mualaf asal Inggeris. Berpunca dari keinginan untuk mengkaji paganisme dan “bahkan” berniat bergabung dalam tentera untuk melawan Islam, namun akhirnya boleh mencari cahaya dan hidayah Islam, inilah kisahnya:
My name is Ibrahim Killington.
Sebelum saya memeluk Islam, hidup saya benar-benar bergelumang dengan minuman keras, dadah (ganja dan ekstasy) dan melepak semata.
Seluruh tujuan hidup saya hanya untuk melepak, ketawa, dan tidak ada yang dilakukan lagi selain bersenang-senang, mungkin sampai mati, dan berkumpul dengan orang-orang yang mempunyai kebiasaan yang sama, dan tentunya itu tidak membuat diri menjadi semakin lebih baik.
Pengalaman pertama saya mengenal Islam adalah pada saat terjadi serangan 9/11. (Lihat juga video kami pada bahagian video,-Salah satu video terbaik-memberikan bukti, “Konspirasi Tragedi WTC dan bukti dilakukan “orang dalam “sendiri).
Video dokumentari konspirasi tragedi 9/11 Saya ingat saya masih sangat muda pada waktu itu, saya tidak sepenuhnya menyedari apa yang sedang berlaku. Bahkan, saya berlari ke teman-teman saya setelah melihat laporan berita itu, dan saya mengatakan kepada mereka bahawa “Pelancong” (salah pengucapan = orang yang melancong / Berliburan ke suatu tempat) telah menyatakan perang terhadap Amerika .. kerana saya belum pernah mendengar tentang pengganas sebelumnya.
Dan ketika perang itu berlangsung, saya melihat semakin banyak maklumat tentang perang di Afghanistan, saya mula memahami bahawa orang-orang “yang diperangi ini” adalah Muslim. Kaum Muslim melakukan kekejaman dahsyat di seluruh dunia, begitu katanya yang terus di “bombardment” (= bertubi-tubi) di gencarkan oleh media-media. Saya mula sangat membenci Islam. bahkan saya cuba untuk bergabung dengan tentera sebayak tiga kali dengan maksud agar boleh pergi ke sana (Afghanistan), dan membunuh banyak muslim yang saya boleh, sebagai bahagian demi membela negara serta melindungi dan memberi rasa aman bagi keluarga saya. Saya fikir pada masa itu mereka adalah jenayah besar dunia.

Mencari Islam

Saya selanjutnya mula mendengar lebih banyak tentang Islam, kali terakhir saya melamar tentera, saya datang ke stesen radio, pada waktu itu saya mendengar radio yang mendedahkan tentang teori konspirasi, dan seumpamanya. Stesen radio itu membicarakan tentang suatu perang melawan keganasan dan tentang kehidupan Nabi Muhammad (sallallahu alaihi wa sallam).
Profile facebook Ibrahim Zain Aly Killington Ini sangat tidak masuk akal bagi saya, bagaimana orang-orang itu “percaya” dan “mengikuti” Nabi ini, setelah semua macam saya dengar perihal “evil things” (hal-hal jahat) yang “mereka katakan” tentang dia. Jadi, saya mula mempersoalkan apa yang diyakini Muslim pada waktu itu, dan ‘ketika itu pun’ saya sedang tertarik untuk mengetahui hal-hal keagamaan ..
Pada saat saya sedang mencari Norse Mythology, (kepercayaan terhadap mitos, legenda dan kekuatan supranatural), and Paganism (penyembahan terhadap berhala), Salah seorang teman saya mengatakan kepada saya sebelum saya memutuskan mengkaji paganisme ada baiknya saya melihat-lihat ajaran spiritual yang lain.
Oleh sebab itu, menjadi terfikir buat saya untuk mencari maklumat tentang Muslim di Internet. Saya fikir salah satu muslim pertama yang saya lihat di Internet adalah Baba Ali (muallaf, pembuat filem-filem keislaman yang ditanyangkan dalam “Islam channel” Inggeris).
Dia mematahkan stereotaip tentang Islam bagi saya. Saya terkejut bahawa orang ini lucu (tidak berdarah dingin) dan pembawaannya tenang. Dia tidak seperti apa yang “mereka” tuduhkan perihal muslim dari apa yang pernah saya dengar.
Bagi memenuhi keinginan saya akan Islam, saya membuat keputusan untuk meminjam Al-Quran dari tempat saya kuliah (kampus). Ketika saya memegangnya, saya fikir ini adalah “Buku Pegangan pengganas,” dalam gemgaman saya, dan saya khuatir bahawa agen MI5 (Agen rahsia Inggeris) akan datang untuk menahan saya. Saya memutuskan untuk cepat-cepat keluar dari perpustakaan dan membawa pulang Al-Quran yang saya pinjam.
Tapi begitu mulai saya membaca Al-Quran (terjemahan), “.. it hit me immediately”, itu menghentam saya, .. dan saya tidak dapat menghentikan untuk tidak membacanya; itu benar-benar menjunam jauh ke dalam hati saya.; Saat saya membaca surat-surat yang ada di Al Quran, Saya tak sengaja membaca tentang orang-orang di neraka yang keadaannya meminum air mendidih sehingga membakar tekak mereka. Membaca ini, hati saya bergetar, seakan-akan saya boleh merasakan tekak saya terbakar, dan saya boleh merasakan bagaimana sebenarnya hal ini, sehingga saya memutuskan saya perlu berubah.
Dalam usaha untuk berubah, hal pertama yang saya lakukan adalah saya pergi ke masjid, saya menghabiskan sepanjang hari di sana dengan membaca. Bahkan ibu saya menelefon di malam hari dan bertanya di mana saya berada sepanjang hari. Saya katakan “Saya sedang berada di masjid! …”
Dengan terkejut Ibu saya mengatakan, “Tidak, kamu tidak boleh di Masjid, kamu seorang Kristian. Kristian tidak pergi ke masjid.”
Ibu saya sangat terkejut dan sangat yakin bahawa saya akan menyusuri jalan yang buruk.
Itu reaksi ibu saya yang wajar, (mengingat gencarnya media dalam melakukan stereotaip negatif tentang islam “war on terror”). namun setelah beberapa waktu, dia mula dapat menerimanya. Dia banyak menangis. Saya tidak terlalu yakin mengapa dia menangis, saya fikir dia merasa saya menolak semua yang diajarinya ke saya selama ini.
Ramai orang mengatakan bahawa ketika mereka mencari Islam, seolah-olah mereka sudah pulang ke rumah asalnya. Dan itulah perasaan yang saya dapatkan. Saya di masa lalu bukanlah saya yang sesungguhnya, saat itu bukanlah diri saya yang sebenarnya. Dan inilah sekarang diri saya sebenarnya.! Saya menjadi diri yang lebih baik setelah saya masuk Islam.
Dan saran saya bagi orang lain (non muslim) yang berfikir / meragukan Islam, Janganlah mencari hanya di internet untuk mengetahuinya, tapi datangilah ke masjid dan berbicara dengan orang yang mempunyai pengetahuan tentang hal itu. kerana terdapat banyak propaganda dan fitnah-fitnah dari laman-laman web anti Islam yang tidak benar. dan jika anda tidak tahu apa-apa tentang Islam. Anda akan kesulitan untuk menilai mana yang benar dan mana yang dusta. Jadi jauh lebih baik untuk bercakap dengan seseorang yang paham dan berilmu.
Dan jangan takut dengan apa yang akan difikirkan keluarga anda; banyak orang bahkan saya sendiri pada mulanya bimbang tentang apa yang akan orang tua saya fikirkan, namun setelah masuk Islam. justeru saya berharap yang terbaik bagi kedua-dua orang tua. bahawa mereka akan mengikuti jejak saya untuk segera memeluk Islam.
Subhanallah!

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

baju dah sampai . hoyeah !

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


baru2 ni tira ade carik baju online , saje nak carik baju raya . haha . then tira terjumpa plak satu page ni yang buat jualan penghabisan stok . murah . then tira pon beli lah . 2 helai . kahkah .





Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Giveaway Gempak Raya 2013

Assalamualaikum .
Apa Khabar !




ADA 43 PEMENANG YANG BERTUAH !!

Hadiah - Hadiah Menarik :

1- Skirt Stylista
2- Cursor Bertema
3- Top
4 - Dress
5- Topup RM5
6- Novel Adam Dan Hawa
7- Pretty Little Badge
8- Instant Hijab 
9- Bag
10 - Tudung/Shawl
11- Tudung Nur Kasih
12- Earring
13- Nano white infinity trial cream
14 - Perfume
15- Shawl + Inner
16 - Hair Ribbon Clips
17- Gelang
18- Shawl
19-Topup RM5

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

2013 Giveaway from Farra Izzaty! ♥

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


meh join sini . hadiah tip top tau !
SINI .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

Alvin and Vivian DIDAKWA TIGA PERTUDUHAN.

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


isu ini berlarutan semula dengan isu penerbitan satu gambar oleh mereka yang mana kandungan gambar dan komen yang bertajuk "Selamat Berbuka Puasa (dengan Bak Kut Teh.. Wangi, enak, menyelerakan!!!)" yang mengandungi logo halal yang telah di muat naik dalam laman facebook mereka iaitu https://www.facebook.com/alvivi.swingers.

Ringkasan:

Pertuduhan Pertama: Mereka bersama-sama menerbitkan satu gambar sound like"Selamat Berbuka Puasa (dengan Bak Kut Teh.. Wangi, enak, menyelerakan!!!)" yang mengandungi logo halal.
Pertuduhan Kedua: Mereka mempamerkan gambar-gambar lucah di laman http://alviviswingers.tumblr.com 


**** tu lahh, , nak gurau tak beragak . hemm . no komen . 

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

ANA HAWANA PENULIS SEBENAR NUKILAN DAYANA

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Dari Blog PART OF ME membawa sang lekit terus ke link FB pemilik sebenar nukilan dayana tu iatu Ana Hawana. Ada bukti2 yang boleh di percayai ia milik wanita bernama Ana Hawana dari status2 di FB beliau. Apapun den nak ucap tahniah pada Ana Hawana sebab nukilan simple itu berjaya jadi satu fenomena pulak kat FB. Kalau den.. sebab yang den sebut tadi la. Puisi tu seolah2 mewakili hati seorang wanita.. tak ramai wanita yang rela di madukan. Kebanyakkan ramai yang terpaksa bermadu sebab sudah di madukan di luar pengetahuan dorang. Tapi Ana Hawana kena jelaskan benda ni sebab ia membawa nama Dayana. Perkara ni mungkin boleh jadi isu yang besar.. Mungkin orang akan anggap benda ni kenyataan dari Dayana kepada isu mereka sekarang. Tu je nasihat sang lekit pada Ana Hawana.





 Sumber dari FB Ana Hawana

Apapun atau siapapun yang menulis nukilan itu sang lekit nak cakap sang lekit suka. Cuma mungkin cara penyebaran nukilan tu mungkin memberi kesan pada Dayana nanti tapi kita tak boleh salahkan Ana Hawana.. kerana penyebaran tu  di lakukan oleh orang yang tak bertanggungjawab sebab dia tak menerangkan perkara yang betul. Dia sepatutnya kena mention nukilan tu hasil nukilan Ana Hawana.. bukan dayana walau di adaptasi dari kontroversi dayana & asyraf muslim. Jadi satu pengajaran pada saya sendiri & untuk semua. Berhati hati bila menyebarkan sesuatu. Kita nampak kecik tapi kita tak tahu mungkin besar kesannya pada nama yang di kaitkan.



Ayat last sekali May Allag Bless U.. Dayana tu dorang skip kan buat orang salah sangka

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH