Nur Atirah

Sunday, 16 September 2012

Up followers Bertubi-tubi .

Assalamualaikum .
Apa Khabar !


entry tips lagi ! hehe . kali ni tira nak kongsi tips dengan korang macam mana nak up korang punye follower . mungkin ini sesuai kot untuk newbie yang baru nak jinak2 dalam dunia blog ni . tahu sebab apa nak kan ramai followers ? sebab korang nak attrack readers baca entry . kalau takde followers , takdalah readers kan ? betol tak , betol tak ? hehe . oke , jom belajar .


Rajin2 Blogwalking
haa , tahukan ape itu blogwalking ? blogwalking ni maksudnya pergi singgah kat blog blogger lain . tinggalkanlah jejak korang kat dalam blog tu supaya owner blog tu tahu tentang kehadiran korang . contoynye tinggalkan pesan kat shoutbox . tanyelah kabar owner tu . dan lagi satu , kalau blogger lain ade singgah kat shoutbox anda , ape salahnye balas kunjungan diorang kan .


Saya follow awak , awak follow saya
haa , tau tak apa maksud tira ? masa korang blogwalking tu , follow lah blog diorang . tak salahkan support blogger lain ? lepastu tinggalkan lah hint yang korang dah follow blog tu . sesetengah blogger ade yang guna cara kotor . contohnya tinggalkan chat kat shoutbox , bagitahu yang dia dah follow . siap cakap no ??? . then bila kita halakan cursor kat gambar , nama lain pulak . haa , tak mau lah macam ni ye .


Join Segmen , Giveaway or Contest
part ni yang tira suka . hee . sebab apa ? kadang2 tujuan kita nak menang hadiah yang admin tu tawarkan . tapi para peserta jugak akan rajin pergi blogwalking ke blog peserta2 lain . haa , sambil menyelam , minum air . sambil join , dapat hadiah , betambah follower , bertambah readers ! hehe . lagi2 join segmen bloglist ke ape ke . semuanye berkesan .


Share entry2 menarik
untuk dapatkan readers , korang perlulah update perkara2 yang menarik . tidak terlalu membosankan . tak kesahlah korang nak cerita pasal apa pon , asalkan bebas dan tidak salah dimata orang lain . entry korang juga tak boleh lah share perkara yang membolehkan readers meluat . contohnya setiap hari nak update pasal girlfriend/boyfriend . sekali sekala tu takpe lah jugak . kalau readers tu suka dengan penulisan korang , mesti dia follow punya lahhh . hehe


Blog biar kemas
tips ni juga penting . keadaan blog anda biarlah teratur , kemas , cantik dan sesuai . janganlah biarkan widget2 anda tu berterabur . sampii naik pening reader nak baca . letakkan widget untuk follow tu juga biarlah diatas sedikit . nanti susah blogger lain nak carik . kalau carik2 tak jumpa , dah diorang takan pangkah je . kan dah melepas sorang follower . hehe .


haaa , setakat tu lah kot cara2 yang tira fikirkan . dah puas perah otak ni . hehe . jangan lupa follow tira ye . tinggalkan jejak sekali . kalau ada tips lain , comment je kat bawah . anyway , jangan lupa join GA dan segmen yang tira anjurkan .


Jari Menaip ,
Nur Atirah .

6 comments:

eza miza said...

thanx 4 the sharing

Nur Atirah said...

@eza miza

hee , oke . kongsi ilmu apa salahnya .

Wana Owen said...

thnaks for the info!amat berguna bagi newbies mcm saya.=)

lurun namzar said...

dan tlgla jgn letak lagu ala2 rock kapak.
xpasal2 dh X sebelum sempat baca n3.

SyamimiNazifa said...

thanks sharing :)

Razif said...

very nice sharing .. thanks

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH