Nur Atirah

Friday, 13 September 2013

Bayi Ditikam Kerana Gigit Ibu Masa Menyusu

Assalamualaikum .
Apa Khabar !

 

Jiangsu – Gara-gara menggigit ibunya ketika menyusu badan, seorang bayi berusia lapan bulan telah ditikam sebanyak 90 kali oleh wanita tersebut dengan menggunakan gunting. Ia menyebabkan Xiao Bao menerima 100 jahitan.


Bayi malang itu menetap bersama ibu dan dua bapa saudaranya dan mereka menjalani kehidupan dengan mengutip sampah-sampah untuk tujuan kitar semula.

Kejadian itu disedari oleh salah seorang bapa saudaranya selepas melihat Xiao Bao dalam keadaan berlumuran darah, sebelum dikejarkan ke hospital. Wanita berkenaan akhirnya mengaku bahawa dia menikam anaknya sendiri kerana bayi itu menggigitnya ketika sedang menyusu. 

Laporan polis menyebut wanita itu tidak mengalami sebarang penyakit mental. Dalam pada itu, jiran-jiran telah meminta supaya pihak berkuasa mengambil bayi berkenaan, agar kejadian sama tidak berulang. 

Penyakit mental menjadi isu utama yang dibangkitkan di China dan satu analisis kesihatan yang dikeluarkan oleh empat wilayah di China pada 2009 yang disiarkan dalam jurnal perubatan The Lancet menganggarkan 91 peratus daripada 173 juta penduduk di China dipercayai mengalami masalah mental.

Namun mereka tidak pernah mendapatkan bantuan professional.

** Allahuakbar . anak sendiri . sedih la macam nie .

Jari Menaip ,
Nur Atirah .

2 comments:

TelingaBulat said...

ya allah sedihnye..bayi 8bulan tahu ape?hurmm

Amyma Omar said...

kesian kat baby tu.. biasalah baby kalau menyusu memang nak gigit2 susu ibu.. hehehe atira,saya jemput awk join GA nie http://nooramyma.blogspot.com/2013/09/special-giveaway-2013-by-misz-nadea.html

COPY RIGHT RESERVED 2013 . FULL EDITED BY NUR ATIRAH